Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

-Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – Θέσεις εργασίας στη “Νήσος”

Αναζητούμε νέους ταλαντούχους συνεργάτες που θα ενταχθούν στην ομάδα της Παραγωγής. Ειδικότητες όπως Μηχανικός Παραγωγής, Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός, Τεχνολόγος Τροφίμων. Εξέλιξη σε μόνιμη εργασία, πενθήμερο σε οκτάωρες...

Η «Κοιμωμένη» του Χαλεπά χρειάζεται συντήρηση

Η «Κοιμωμένη» του Χαλεπά χρειάζεται συντήρηση

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Αξιότιμη κ. Μενδώνη.

Από το 1880 κοσμεί το Ά Κοιμητήριο Αθηνών, ένα, από τα σημαντικότερα κοιμητήρια της Ευρώπης, το ταφικό μνημείο της « Κοιμωμένης », έργο του Τήνιου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Στο γλυπτικό αυτό αριστούργημα, ο καλλιτέχνης, προστατεύοντας τον ύπνο της, « μαρμάρωσε » τα νιάτα της κόρης, και παρ ότι αυτή νεκρή, το λυτρωτικό μάρμαρο παρατείνει τη νεότητά της, όσο αυτό έχει ζωή.

Από δεκαετίες έχει επισημανθεί και καταγραφεί, ότι η ζωή του μαρμάρου απειλείται. Η « Κοιμωμένη », το κορυφαίο έργο γλυπτικής στην Ελλάδα, είναι εκτεθειμένο στη φθορά του φυσικού περιβάλλοντος και του χρόνου. Εκτεθειμένο στη δικαιοδοσία των επισκεπτών, στη μόλυνση, στην όξινη βροχή και ενίοτε, σε βανδαλισμούς. Ήδη έχει καταγραφεί φθορά στη μύτη και τα νύχια του γλυπτού και οι κρύσταλλοι του μαρμάρου συνεχώς διαβρώνονται.

Οι αρχές συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς κηρύττουν την ελάχιστη παρέμβαση στα ταφικά μνημεία. Το επιτύμβιο γλυπτό της « Κοιμωμένης » απειλείται πλέον, από μη αναστρέψιμες φθορές και η παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού- Αθλητισμού πρέπει να είναι άμεση στην κατεύθυνση συντήρησής του. Είναι λυπηρό, από θεσμικούς εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, πριν μία δεκαετία, να αναφέρεται, ότι έγινε μία πρόχειρη συντήρηση του γλυπτού!

Τον Οκτώβριο του 2018 ( αρ. πρωτ. 3156/29/10/2018 ), το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, με επιστολή του στην Υπουργό Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ζητά τη συντήρηση του ταφικού μνημείου, τη μετακίνησή του στην Εθνική Γλυπτοθήκη και την κατασκευή δύο αντιγράφων, τα οποία θα τοποθετηθούν στο Ά Κοιμητήριο Αθηνών και στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος της Παναγίας, στην Τήνο. Η θέση αυτή βρίσκει απόλυτα σύμφωνο το Δήμο Τήνου.

Παρακαλούμε, για την ανάληψη των σχετικών πρωτοβουλιών για τη σωτηρία του κορυφαίου γλυπτικού έργου της Ελλάδας.

Τήνος, Ιανουάριος 2020, Εμμανουήλ Σώχος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Δήμου Τήνου.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
Tinos
overcast clouds
12.4 ° C
12.4 °
11.1 °
65 %
4.3kmh
100 %
Κυ
13 °
Δε
11 °
Τρ
11 °
Τε
10 °
Πε
12 °
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -