Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα ο προγραμματισμός των ακόλουθων εκδηλώσεων και συγκεκριμένα : α) ο εορτασμός της επετείου για την συμπλήρωση 2.500 χρόνων από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας και β) ο εορτασμός της επετείου για την συμπλήρωση 80 χρόνων από τον τορπιλισμό του ευδρόμου «Έλλη».
Το επόμενο έτος, 2020, η Τήνος εορτάζει δυο σημαντικές επετείους: τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων, από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τα 80 χρόνια, από τον τορπιλισμό του ΕΛΛΗ
(α) Η ναυμαχία της Σαλαμίνας:
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας ( 480 π.Χ ), υπήρξε η μητέρα των ναυμαχιών όλων των αιώνων. Κατ αυτή, οι Έλληνες προμάχησαν της ελευθερίας έναντι του ασιατικού δεσποτισμού. Η Σαλαμίνα υπήρξε η κορυφαία αναμέτρηση ιδεών της Ελευθερίας και της μη Υποταγής όλου του τότε γνωστού κόσμου, όπως με έξοχους στίχους μας την αφηγείται ο Αισχύλος στους «Πέρσες» του. Σε αυτή τη μεγάλη σύγκρουση ήταν και η Τήνος παρούσα. Λίγο πριν την αναμέτρηση εκείνη, η τηνιακή τριήρης με κυβερνήτη τον Παναίτιο, γιο του Σωσιμένη, αυτομόλησε στο ελληνικό στρατόπεδο ενημερώνοντας τους συμπατριώτες τους για τις προθέσεις και τα σχέδια των εχθρών. Η ενέργεια αυτή των Τηνιακών κρίθηκε καίριας σημασίας για την έκβαση της ναυμαχίας, ώστε η Τήνος συγκαταλέχθηκε μεταξύ των νικητών στον χάλκινο τρίποδα των Δελφών. Η επέτειος της συμπλήρωσης 2500 ετών από την κορυφαία εκείνη στιγμή της Ιστορίας θα εορτασθεί σε εθνικό επίπεδο. Όμως και ο τόπος μας δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος. Ο Δήμος Τήνου — τη σφραγίδα του οποίου σχεδόν ενάμιση αιώνα κοσμεί η τριήρης του Παναιτίου— οφείλει να δρομολογήσει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, για την ανάδειξη της σημασίας της σύγκρουσης για τον παγκόσμιο πολιτισμό και της συμβολής του νησιού μας στην ιστορική εκείνη αντιπαράθεση.
Για την προετοιμασία εορτασμού του μεγάλου εκείνου συμβάντος συγκροτήθηκε άτυπη επιτροπή εργασίας, υπό τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο σε θέματα Πολιτισμού, από επιφανείς Τηνίους της επιστημονικής, παιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, η οποία, μετά, από συναντήσεις, διαβουλεύσεις και ανταλλαγή αλληλογραφίας του Δήμου Τήνου, με τον Δήμο Σαλαμίνας, το Υπουργείο Τουρισμού, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, το Δημοτικό Ίδρυμα « Μουσείο Κώστα Τσόκλη », τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου, τους μαρμαρογλύπτες του νησιού και το Σύλλογο ζωγράφων Σαλαμίνας προκρίνει και προτείνει σειρά εκδηλώσεων, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σαλαμίνας και τους προαναφερόμενους φορείς.
(β) Ο τορπιλισμός του ΕΛΛΗ:
Ο άνανδρος τορπιλισμός του ευδρόμου «Έλλη», έξω από το λιμάνι της Τήνου κατά τον Δεκαπενταύγουστο του 1940, το οποίο είχε σταλεί να τιμήσει την εορτή της Κοίμησης της Μεγάλης Μητέρας μας, δεν ήταν απλά η κορύφωση των προκλήσεων του Ιταλικού φασισμού και της πατρίδας μας, αλλά μια ανόσια πράξη. Ήταν και αυτή, σε διαφορετική βέβαια, κλίμακα, αντιπαράθεση αξιών, της ελευθερίας και αξιοπρέπειας του ανθρώπου με τον σκοταδισμό του ολοκληρωτισμού και του φασισμού. Δεν ήταν μια στρατιωτική πρόκληση, αλλά μια θρησκευτική και εθνική προσβολή που χαλύβδωσε το φρόνημα του ελληνικού λαού και οικοδόμησε το θαύμα των αλβανικών βουνών, την πρώτη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τορπιλισμός του «Έλλη» είναι ένα γεγονός που υπερβαίνει τα τοπικά πλαίσια και αποκτά όχι μόνον εθνική αλλά και παγκόσμια σημασία: Οι δυνάμεις του σκότους κορύφωσαν τις προκλήσεις τους, αλλά το φως της ελευθερίας δεν έσβησε. Σήμερα δε ζει κανείς από όσους ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο γεγονός. Όμως τόσον η μνήμη του συμβάντος όσο και εκείνων που βρέθηκαν μέσα στις ιστορικές εκείνες στιγμές θα πρέπει να μείνει ζωντανή. Ο Δήμος Τήνου οφείλει να δρομολογήσει σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου και για την προετοιμασία τους, η ίδια άτυπη επιτροπή, μετά, από διαβούλευση με τους προαναφερθέντες θεσμικούς φορείς και επί πλέον, με τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το Σύλλογο Αλιέων Τήνου προέκρινε και προτείνει, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε συνδιοργάνωση, με τους προαναφερθέντες φορείς.
Το κόστος των εκδηλώσεων θα επιμερισθεί εξ ημισείας στους Δήμους Τήνου και Σαλαμίνας, όσον αφορά, τις εκδηλώσεις για τη Σαλαμίνα και εφ όσον δεν καλυφθεί αυτό, από τυχόν χορηγίες, και οι αντίστοιχες εκδηλώσεις του ΕΛΛΗ, από χορηγίες θεσμικών φορέων του Κράτους, συλλογικών φορέων, ιδιωτών και του Δήμου Τήνου.
Τις εκδηλώσεις θα κληθούν να τιμήσουν με την παρουσία τους, η Πολιτειακή ηγεσία, ο Πρωθυπουργός και η πολιτική ηγεσία της Χώρας, οι Βουλευτές Κυκλάδων, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, η Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, ο αρχηγός Εθνικής Αμύνης, ο αρχηγός Γ.Ε.Ν., ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος Β΄, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου κ. Νικόλαος, ο ιερός μας κλήρος, το Π.Ι.Ι.Ε.Τ., το Ι.ΤΗ.Π., τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, οι Συλλογικοί φορείς της Τήνου και ο Τηνιακός λαός».