Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Συνάντηση για την σχολή γονέων Τήνου

Σχολή Γονέων Ιεράς Νήσου Τήνου. Υπεύθυνη: Αναστασία Μπαξεβάνη – Εκπαιδευτικός.

7ο χρόνος
Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2020 στις 6.30 μ.μ.

«Διδάσκοντας στα παιδιά μας τα όρια»
Ομιλήτρια: Σοφία Δορμπαράκη/Πρεσβυτέρα – Εκπαιδευτικός

– Χρειάζονται τα παιδιά μας τα όρια; Τι τους προσφέρουν και ποιες ανάγκες τους ικανοποιούν; Καταρχάς τα προστατεύουν από κάθε κακό που τα απειλεί και τους δίνουν τα όπλα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συναντούν από τη νηπιακή ηλικία και σε όλο το φάσμα της ζωής τους (προστασία). Κάνουν τα παιδιά υπεύθυνα των πράξεών τους, συνεπή στις υποχρεώσεις τους, ώριμα να κάνουν τις σωστές επιλογές και να παίρνουν τις ορθές αποφάσεις στη ζωή (υπευθυνότητα – ωριμότητα).

– Πώς όμως διδάσκεται η οριοθέτηση και από πού ξεκινά;

Ασφαλώς από την οικογένεια όσο γίνεται πιο νωρίς «ἐξ ἁπαλῶν ὀνύχων» από γονείς που έχουν εφαρμόσει οι ίδιοι τα όρια στην προσωπική τους ζωή και με το δικό τους παράδειγμα.

Π ρ ώ τ ο  βασικό στάδιο είναι η θετική πειθαρχία, η εκπαίδευση και εξάσκηση των παιδιών μας στο καλό (σε μια σωστή συμπεριφορά «ἐν παιδείᾳ καί νουθεσίᾳ Κυρίου» δίνοντάς τους αγωγή που εμπνέεται από την πίστη στον Θεό και όχι μόνο από μια κοινωνική ανάγκη καλής συμπεριφοράς.

Δ ε ύ τ ε ρ ο   στάδιο εξίσου σημαντικό είναι η αρνητική πλευρά της πειθαρχίας, η διόρθωση, οι ποινές, οι συνέπειες των πράξεων του παιδιού, όταν δεν εφαρμόζονται τα όρια, όταν αρνούνται τα παιδιά να συμμορφωθούν με τους κανόνες (νόμος της σποράς και του θερισμού).

– Κάτω όμως από ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνεται η επιβολή ορίων;

1) Με τη γνώση από την πλευρά του γονιού της νηπιακής και της εφηβικής ηλικίας και της ιδιαίτερης ψυχολογίας των παιδιών σ’ αυτήν τη φάση της ζωής τους.

2) Με τον έλεγχο των δικών μας αρνητικών συναισθημάτων και κυρίως του θυμού μας, όταν τα παιδιά αρνούνται να υπακούσουν.

3) Με την εξήγηση, την πειθώ και τον διάλογο και όχι με βίαιες συμπεριφορές στις παραβάσεις των παιδιών.

4) Όρια ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και ποινές ανάλογες με τα παραπτώματα.

5) Και κυρίως, μέσα σ’ ένα κλίμα ταπεινής αγάπης προς τα παιδιά, με σεβασμό στην ελευθερία και την προσωπικότητά τους, χωρίς ακραίες εκδηλώσεις (υπερπροστασία ή καταπίεση).   

Χορηγός: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Υποστήριξη: Blue Star Ferries

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -