Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

-Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – Επιστροφή για το Monopoliο Espresso & Pizza Bar

Monopolio Espresso & Pizza Bar Κοντά σας από τις 08.00 το πρωί και με delivery 19.00 - 23.00 τηλέφωνο επικοινωνίας 228325770

Το χειμωνιάτικο πανηγύρι του Μουντάδου Τήνου

Το χειμωνιάτικο πανηγύρι του Μουντάδου Τήνου

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Εφτά (7)  του Γενάρη και η εκκλησία μας εορτάζει τη Σύναξη του Αγίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Γιορτάζει ο Αη Γιάννης μας. Η εκκλησία μας. Γιορτάζει ο μικρός Μουντάδος. Λάμπει η εκκλησιά μας από καθαριότητα και ομορφιά,  στολισμένη με μυρτιές και πολύχρωμα μοσχοβολιστά λουλούδια απ’τις αυλές των λίγων σπιτιών του χωριού. Η εικόνα του Αη – Γιάννη ξεχωρίζει με το περίτεχνο στεφάνι που του έχουν φτιάξει οι γυναίκες με τα λουλούδια που μαζεύτηκαν.

Το εσπέρας της 6ης Ιανουαρίου, έγινε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, μόνο με τα κεράκια των πιστών, αφού το ρεύμα είχε κοπεί. Δύσκολες αλλά όμορφές στιγμές, με λίγα άτομα λόγω του κρύου, της  παγωνιάς, των δυνατών ανέμων και της έλλειψηςφωτισμού.

Μετά συναντηθήκαμε στην αίθουσα, όπου ο Γιάννης Γιαγιάς είχε προβλέψει να φέρει μια γεννήτρια και έτσι ο χώρος κάπως ζεστάθηκε. Εκεί ο πατήρ Μάρκος Φώσκολος έκοψε τις πρωτοχρονιάτικες πίτες του Δήμου και του Συλλόγου μας και το φλουρί έπεσε στο μικρό Παναγιώτη Αθανασιάδη. 

Την άλλη μέρα ανήμερα τ’ Αη – Γιαννιού, 7 Ιανουαρίου, το χωριό πανηγύρισε σύσσωμο. Οι καμπάνες χτύπησαν διπλοκάμπανοαπό το πρωί.Τα γύρω χωριά και οι χωραΐτες τιμούν και ευλαβούνται τον Αη – Γιάννη και έρχονται στο πανηγύρι του. Οι δουλειές στα χωράφια ας περιμένουν. Τέτοιες μέρες γίνονται μόνο τ’ απαραίτητα για τα ζωντανά. Προηγείται ο Άγιος που γιορτάζει.

Η εκκλησία γέμισε κόσμο. Οι ψάλτες έβαλαν τα δυνατά τους μαζί με τον παπά μας, τον σεβαστό πατέρα Μάρκο Φώσκολο, να πουν όσο πιο μελωδικά μπορούν τους ύμνους στον Άγιο. Όλα ήταν μαγικά. Ο Άγιος – Γιάννης ο Πρόδρομος προστάτης του χωριού μας καμαρώνει και ανταποδίδει με την προστασία του σε όλους που ήλθαν να τον τιμήσουν.Παρέστησαν η έπαρχος Τήνου κ. Νατάσα Δεληγιάννη, ο Αντιδήμαρχος κ. Μανώλης Σώχος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Τήνου κ. Γεώργιος Κόγκος.

Μετά τη θεία λειτουργία ο κόσμος μαζεύτηκε στην αίθουσα του χωριού, όπου η εκκλησιαστική επιτροπή είχε ετοιμάσει ότι καλύτερο για να τους περιποιηθούν. Το φαγητό διαδέχεται το κέφι και το τραγούδι. Όλοι έμειναν ικανοποιημένοι και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Σε ευχαριστούμε Άη – Γιάννη μας που μας αξίωσες να ζήσουμε τόσες ωραίες στιγμές τιμώντας τη χάρη σου, την εκκλησία Σου που δεσπόζει στο όμορφο χωριουδάκι μας και τα έθιμα, που υποσχόμαστε να τα συνεχίσουμε και να τα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

Το πανηγύρι του χωριού είναι η προσμονή όλου του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Και σε κάθε καμπή της ζωής μας τον Άη – Γιάννη επικαλούμαστε.

Αη – Γιάννη μου Βόηθα μας!,Αη – Γιάννη μου σ’ ευχαριστώ!, Αη – Γιάννη μου δόξα να ‘ χεις!, Αη – Γιάννη μου λυπήσου μας!, Αη – Γιάννη μου βάλε το χεράκι Σου!, Αη – Γιάννη μου δωσ’ μου κουράγιο!

Κι ο Άγιος, Μεγάλη η Χάρη του και Μεγάλο το όνομα του, όλα τα ακούει και για όλα πάντα φροντίζει να βρει τη λύση.Ο Αη – Γιάννης να προστατεύει όλους όσοι κοπιάζουν αγόγγυστα για την διατήρηση και την ευπρέπεια του ναού του.

Φωτογραφίες: Σταματούλα Παγανέλη

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
Tinos
overcast clouds
6.4 ° C
6.4 °
6.4 °
60 %
11.5kmh
95 %
Τε
11 °
Πε
13 °
Πα
14 °
Σα
13 °
Κυ
11 °
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -