«Τα ΕυρυΤήνια πάνε Σχολείο» για το έτος 2019-2020 που πραγματοποιήθηκαν για τα παιδιά της ΣΤ΄ δημοτικού Ευρυτανίας και Τήνου με το Διαγωνισμό Διηγήματος, τα θέματα του οποίου αντλήθηκαν από την Ελληνική Μυθολογία. Έτσι τα παιδιά της Ευρυτανίας ασχολήθηκαν με τις ενάλιες νύμφες, ιδιαιτέρως με την Αμφιτρίτη, και τα παιδιά της Τήνου με τις νύμφες των δασών, Ορεστιάδες-Δρυάδες-Ναϊάδες και Αμαδρυάδες. Απώτερος σκοπός της δράσης, πλην της παιδαγωγικής της βάσης, μέσω της έρευνας και του γραπτού παραγωγικού λόγου, ήταν η γνωριμία των παιδιών με της Ευρυτανίας με τη Τήνο και αντίστροφα.
Η δράση «Τα ΕυρυΤήνια πάνε Σχολείο» έχει ξεκινήσει ήδη από το 2018 για τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Τήνο. Έτσι οι γέφυρες επικοινωνίας και η συνεργασία των δύο τόπων, που αποτελεί βασικό άξονα των ΕυρυΤηνίων, απλώνεται και σε άλλες ηλικιακές βαθμίδες. Όλοι, εκπαιδευτικοί, παιδιά και φορείς, κατάφεραν να λειτουργήσουν μέσα από μία κοινή συνισταμένη, την αγάπη για τη γνώση, το τόπο και κυρίως τα παιδιά. Τα κείμενα των μαθητών διορθώθηκαν από Επιτροπές Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών σε Τήνο και Ευρυτανία. Τα αποτελέσματα των επιτροπών έδωσαν τη πρωτιά σε δύο μαθήτριες και στα σχολεία τους.
Η Ευρυτάνισσα Μάρθα Κελεσίδου, με το διήγημα «Ο Ποσειδώνας διηγείται» από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου και η Τήνια Αντωνία Βίδου με το διήγημα «Συναντώντας τις Νύμφες» από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου.
Στην συνέχεια της δράσης, είχαν προγραμματιστεί επισκέψεις των Νικητών και της τάξης τους στους δύο τόπους και αδελφοποίηση όλων των Σχολείων που συμμετείχαν στα «ΕυρυΤήνια πάνε Σχολείο». Ωστόσο αυτό το μέρος της δράσης δε μπόρεσε να πραγματοποιηθεί, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, λόγο της πανδημίας.
Το Tinos Section Cid at Unesco προχώρησε στην εκτύπωση Αναμνηστικών Διπλωμάτων για τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και Επαίνων για τα τις Νικήτριες, τα οποία δόθηκαν στα παιδιά στις τελετές αποφοίτησης των Σχολείων τους.
Για «Τα ΕυρυΤήνια Πάνε Σχολείο», συνεργάστηκαν φορείς Tinos Section Cid at Unesco, Δήμος Καρπενησίου και τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας και Τήνου.
Στόχος μας να συνεχιστεί ότι η Πανδημία μας υποχρέωσε να αναβάλουμε, θέτοντας νέα δεδομένα, με την ανεύρεση κατάλληλου χρόνου και τρόπου. Τα «ΕυρυΤήνια» μετρούν 3 χρόνια ζωής, με πληθώρα δράσεων και συνεργασιών και στους δύο τόπους. Θεσμός πλέον κατάφερε με συλλογική δουλειά να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο τόπων, γέφυρες που χρόνο με το χρόνο φροντίζουμε να γίνονται πιο στέρεες.
Το φυσικό κάλος Ευρυτανίας και Τήνου, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους, αποτελεί πεδίο ανοικτού διαλόγου των κατοίκων, των επισκεπτών και των δημιουργών. Η αξιοποίηση λοιπόν των γραπτών με το καλύτερο δυνατό τρόπο δεν είναι χρέος είναι ανάγκη και ξε αρχής στόχος. Άλλωστε όσοι έχουν την ευλογία να συναναστρέφονται με παιδιά, μέσα από όποια ιδιότητα, διαπιστώνουν τη δυναμική τους έκφραση μέσα από ερεθίσματα που τους προκαλούν το ενδιαφέρον.
Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε:
Θερμά Συγχαρητήρια στη Μάρθα Κελεσίδου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου και την Αντωνία Βίδου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου για τη 1η Θέση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο(Σχολείου).
Θερμά Συγχαρητήρια σε κάθε ένα Μαθητή και Μαθήτρια της ΣΤ΄ Δημοτικού Ευρυτανίας και Τήνου που συμμετείχαν στα «ΕυρυΤήνια πάνε Σχολείο» !!
Ευχαριστούμε για τη Συνεργασία:
Το Δήμαρχο Καρπενησίου, την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καρπενησίου, τα Μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης και τους Διευθυντές των Σχολικών μονάδων.
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε:
Τους Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων για τον τρόπο που αγκάλιασαν «Τα ΕυρυΤήνια πάνε Σχολείο». Χωρίς τη δική τους συμβολή τα παιδιά δε θα μπορούσαν να φέρουν εις πέρας τη συγγραφή του Διηγήματος.
Ευχαριστούμε επίσης για τη συμπαράσταση των τοπικών μέσων ενημέρωσης, μέσω των οποίων μας δίνετε η δυνατότητα να σας ενημερώνουμε για τα όσα έχουν συμβεί και την εξέλιξη τους.
Η Πρόεδρος και το Δ.Σ του Tinos Section