Στις 22 Ιουλίου, ημέρα Δευτέρα, επισκέφτηκα με μία ομάδα την Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά. Η έκθεση «+ΘΛΙΨΙΣ» ήταν εντυπωσιακή και όλα τα έργα ήταν πολύ όμορφα.
Το έργο όμως που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα «Τηλεφωνικά σχέδια» της Κατερίνας Χριστίδη τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνημάτων. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει εικοσιπέντε (25) σχέδια. Το σχέδιο όμως που ξεχώρισα μου φάνηκε να απεικονίζει την πατριαρχία, ότι κάθε κίνηση και απόφαση που θα κάνει και θα παίρνει μία γυναίκα εξαρτάται και κριτικάρεται από έναν άντρα.
Η θεματική όχι μόνο του έργου αλλά όλης της έκθεσης είναι η σύγκρουση – είτε αυτή είναι εσωτερική είτε εξωτερική. Η πατριαρχία δημιουργεί συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο φύλα λόγω της δύναμης – είτε αυτή είναι ψυχική, είτε είναι υλική, είτε είναι σωματική. Μήπως στην εποχή που βρισκόμαστε θα έπρεπε οι γυναίκες να είναι ανεξάρτητες;
Σιώτου Αναστασία
Το παραπάνω κείμενο που δημοσιεύεται μαζί με άλλα 7 ως κριτική της έκθεσης +ΘΛΙΨΙΣ που παρουσιάζεται στην Ιερά Μονή Ουρσουλινών (20 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2024) στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα άρθρα αυτά δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα
έγραψαν τα παιδιά (10-14 ετών) που συμμετείχαν στις 22 Ιουλίου 2024 στο εργαστήριο δημιουργικής γραφής «ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ» που διοργανώθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης.
Εικόνες: οι φωτογραφίες ανήκουν στους μικρούς δημοσιογράφους.
Ιδέα, σύλληψη, παιδαγωγός: Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικός τέχνης και επιμελήτρια
Παιδαγωγός σχετικά με τη δημοσιογραφία: Βαγγέλης Ζαλώνης, ιδρυτής και διευθυντής του Tinos Today