back to top

Τα νερά της Λειβάδας, του Ιωάννη Μ. Ψάλτη

(Γραφικότητες, φαιδρότητες, Ελαφρότητες) , Τήνος 16-9-2024

Γράφει ο Ιωάννης Μ. Ψάλτης Γεωλόγος 

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΟΥ

ΣΕ  ΚΟΙΝΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ,ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ  ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΩΝ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ , που έλαβε χώρα στις 2 Φεβρουαρίου 2000,  ΠΑΡΟΥΣΙΑ  ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ , ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ  ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ : Συνεδρίαση  2/ απόφαση 11/11-2-2000 (αρχείο, Ι. Ψάλτη)

 ΑΚΡΙΒΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ: της 1ης . ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ : Τα δυο Δημοτικά Συμβούλια,                                                                                         Δήμου Τήνου και Δήμου Εξωμβούργου ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ  και ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ την απόφασή μας για ολοκλήρωση και ΑΜΕΣΗ υλοποίηση του έργου της λιμνοδεξαμενής της «Λειβάδας» Τήνου και των συμπληρωματικών έργων (ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ),  η οποία μπορεί να επιλύσει το μεγάλο υδρευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας. 

ΚΑΙ ΤΗΣ:  4η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ  : Τα δυο Δημοτικά Συμβούλια ορίζουν επιτροπή αποτελούμενη από τους ……… Παναγιώτη Κροντητρά Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Εξωμβούργου…… προκειμένου να εισηγηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια τον Φορέα Διαχείρισης του έργου (Κατασκευή και λειτουργία του έργου).

ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΣ ΑΥΤΗΣ  2/11/2-11-200 ΤΗΝ  ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ  ΚΑΙ ΟΙ 40 ΑΥΤΟΔΙΟΙΗΤΙΚΟΊ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ, ΣΥΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΝΕΡΓΑ ΓΕΩΠΟΝΟΙ-ΓΕΩΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ (φέρει δε και την υπογραφή των ιωάννη Μ. Ψάλτη και Παναγιώτη Κρόντηρα).

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ 

Κ. ΚΡΟΝΤΗΡΑ

–ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΗΚΟΤΗΤΑ , ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΗΝΙΩΝ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ Ή ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΑΤΕ  ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΤΕ , ΑΝΤΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ , εσείς  μάλιστα που όπως λέτε συχνά,  δεν δέχεστε μύγα στο σπαθί σας.  

Σας εμπιστευθήκαμε κ. Δήμαρχε και  στις 2 Φεβρουαρίου του 2000, ικανοποιήσαμε  την δική σας επιθυμία,  να ηγηθείτε του σχεδίου και   να φέρετε εις πέρας αυτήν την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  , ώστε τα νερά του ποταμού της Λειβάδας να ανακυκλωθούν  δια  μέσου των Δεξαμενών του Κέχρου και να λυθεί το πρόβλημα  μας ( ύδρευση και άρδευση) της Ενδοχώρας   και όχι μόνο . Κατά τους χειμερινούς μήνες με το [πλεόνασμα των νερών] , μέσω του Τζάδου να γεμίζει το φράγμα της Βακέττας και μέσω του Μπερδεμιάρου-Τριαντάρου να εμπλουτίζεται το Εγκοιλο της Γύρλας. (αναφερόμαστε πάντοτε στα νερά της κοίτης ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΎ, κατά τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες).

Εσείς όμως άλα είχατε στο μυαλό σας, από την πρώτη στιγμή , το 2000.,  απεμπολήσατε την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ  και ΕΝΤΟΛΗ   που πήρατε από τον Τηνιακό λαό και προχωρήσατε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ , πίσω από κλειστές πόρτες , υπακούοντας  ίσως και σε ξένα κέντρα αποφάσεων, στη διάνοιξη δεκάδων (εφήμερων) υδρογεωτρήσεων μεγάλου βάθους στις κορυφογραμμές του νησιού,  ΑΝΤΙ την ΥΠΟΔΟΜΗ  ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ, ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ, κατασπαταλώντας τους πόρους του Δημοσίου και καταστρέφοντας τους φτωχούς υδροφόρους ορίζοντες του νησιού μας , για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο ΜΗΔΕΝ.

Με τις ενέργειές σας λοιπόν  ηθελημένες ή όχι:

Α) στερήσατε το πολύτιμο αγαθό για την ύδρευση των συμπολιτών μας

Β)  στερήσατε το δικαίωμα στους αγρότες , αλλά και τους ερασιτέχνες και τους συνταξιούχους της ενδοχώρας που στο σύνολό τους ήταν αγρότες, να καλλιεργούν τα χωράφια τους χωρίς νερό στα πηγάδια και στις πηγές τους .

Γ) στερήσατε το δικαίωμα στους κτηνοτρόφους της ενδοχώρας, το δικαίωμα να ποτίζουν τα ζώα τους στις μικρές φυσικές πηγές και να παράγουν οι ίδιοι τις κτηνοτροφές τους, αφού οι γεωτρήσεις  στέρεψαν τα πάντα , σε λίγο θα εξαφανιστούν όλα τα παραγωγικά ζώα και θα κλείσει τον Συνεταιριστικό μας Τυροκομείο  και θα χαθούν τα σπουδαία παραδοσιακά μας τυροκομικά προιόντα.

-Καλλιεργείτε  ψευδώς για να καλυφθείτε, την ιδέα  , ότι η ανεπάρκεια στο νερό, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την ανομβρία των δυο τελευταίων ετών, όμως τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία του σταθμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου ( ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ) , αποδεικνύουν ότι ο μέσος Όρος του ύψους βροχής από το 2000-2023 ( τα τελευταία 23 χρόνια)  παραμένει σταθερός . Είναι αδιανόητο και ύποπτο και επικίνδυνο, να υποστηρίζετε ότι επειδή τα δυο τελευταία χρόνια χάσαμε 300χιλιοστά βροχής ξεράθηκαν αυτόματα οι γεωτρήσεις , και οι πηγές του νησιού μας, μέσα και έξω από τα χωριά.

 ΟΧΙ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ,  Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΛΟΓΙΣΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΕΠΙ 24 ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ,  ΠΡΟΩΘΗΣΑΤΕ ΩΣ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ που  ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΕ ΝΕΡΟ ΤΩΝ ΠΤΩΧΩΝ ΥΔΡΟΦΟΡΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. 

ΜΑΤΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΩΣ ΓΕΩΛΟΓΟΣ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ (γραπτά και προφορικά)  , ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ γιατί καταστρέφεται το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού μας. . 

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΜΕ ΑΛΟΓΙΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΕΞΑΝΤΛΗΣΑΤΕ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΔΟ 2000-2024, ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟ, ΧΑΘΗΚΑΝ (χρόνο με τον χρόνο)  ΣΤΟΝ ΟΡΜΟ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ, ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ δηλαδή ΣΕ ΟΓΚΟ,  ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ  ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ ΜΑΣ .  

Το ίδιο θα γίνει και φέτος και όπως κάθε χρόνο στην περιοχή λειβάδας ,   εκατοντάδες χιλιάδες κμ νερό θα πάει χαμένο,  γιατί η Λειβάδα αποτελεί και θα αποτελεί ,  ένα μοναδικό ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ φαινόμενο, που βασίζεται στην γεωγραφική θέση του νησιού μας στο Αιγαίο και στην διεύθυνση του επιμήκη άξονά του.

Κ. Δήμαρχε  οι συμπατριώτες μας δεν τρώνε κουτόχορτο, καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα από ότι νομίζετε , απλά σιωπούν…….

Αυτά για σήμερα ,  έπεται η συνέχεια …

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter