Ο σακχαρώδης διαβήτης (Σ.Δ.) της κύησης, είναι μια παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στις μέρες μας. Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι μια κατάσταση που χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση εφ´όσον διαγνωσθεί.
Που Οφείλεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης;
Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης οφείλεταιστην αυξανόμενη έκκριση ορμονών από τον πλακούντα που εμποδίζουν την ινσουλίνη να μεταφέρει τη γλυκόζη μέσα στα κύτταρα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Ποιές Γυναίκες έχουν Αυξημένη Πιθανότητα Εμφάνισης Σ.Δ.;
- Ηλικία άνω των 25 και ιδιαίτερα άνω των 35 χρόνων
- Φυλή (λατίνοι, αφροαμερικάνοι)
- Παχυσαρκία ή υπέρβαρο προ κύησης. Η παχυσαρκία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν 4πλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης, ενώ ο κίνδυνος σε αυτές με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 είναι 9πλάσιος!
- Υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης
- Ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη. Στις γυναίκες αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση.
- Ιστορικό προ-διαβήτη/ αντίστασης στην ινσουλίνη
- Ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών
- Ιστορικό ανεξήγητου εμβρυϊκού θανάτου
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια) ή διαβήτη κύησης
Οι γυναίκες που έχουν αυτούς τους παράγοντες κίνδυνου παρουσιάζουν διαβήτη της κύησης σε ποσοστό έως και 14%.
Πώς Αντιμετωπίζεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης;
Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης, γίνεται με την διαμόρφωση της διατροφής της εγκύου και την έναρξη καθημερινής σωματικής άσκησης, έστω και ένα περπάτημα 20λέπτου.
Σε κάποιες έγκυες αυτό αρκεί, σε κάποιες άλλες όμως θα χρειαστεί να γίνει λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Αυτός ο τύπος Σ.Δ. τις περισσότερες φορές εξαφανίζεται με το τέλος του τοκετού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα πρέπει η γυναίκα να έχει κατά νου πως, μελλοντικά μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε εμφάνιση Σ.Δ. όπως επίσης προδιαθέτει την εμφάνιση διαβήτη και στο παιδί της.
Βασικές Αρχές Πρόληψης και Θεραπείας Σ.Δ.
Το σημαντικότερο όλων είναι η σωστή και ολοκληρωμένη διατροφή. Μια διατροφή με μικρά, συχνά γεύματα, που περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες των θρεπτικών συστατικών, μειωμένη σε υδατάνθρακες, χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και πλούσια σε φυτικές ίνες είναι το σημαντικότερο όπλο κάθε εγκύου έναντι του διαβήτη. Η σωστή διατροφή θα την βοηθήσει επίσης και στην αποφυγή πρόσθετου βάρους που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης Σ.Δ.
Σε περίπτωση εμφάνισης όμως Σ.Δ. , εάν δεν αντιμετωπίζεται η παθολογία με την διατροφή, το επόμενο στάδιο της αντιμετώπισης είναι η λήψη ινσουλίνης με ενέσιμο τρόπο μέχρι και το τέλος της κύησης με ταυτόχρονη δίαιτα φυσικά!
Στόχος μας πάντα, είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου με τη σωστή παρακολούθηση της κύησης, που γίνεται με την υπερηχογραφική ανάπτυξη του εμβρύου και την μέτρηση του σακχάρου της εγκύου στο μηνιαίο έλεγχό της αλλά και την καμπύλη σακχάρου-ή δοκιμασία γλυκόζης όπως λέγεται, η οποία γίνεται μεταξύ 24ης-28ης εβδομάδας της κύησης και αφορά την μέτρηση του σακχάρου, πριν και μετά την πόση ενός υγρού με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συνήθως χορηγούνται 75 γραμμάρια γλυκόζης και η μέτρηση γίνεται πριν τη χορήγηση, σε μία και σε δύο ώρες μετά.
Με τη σωστή παρακολούθηση ο Σ.Δ. μπορεί να προληφθεί και στόχος μας είναι,να οδηγήσουμε την κάθε έγκυο με ασφάλεια στη γέννηση ενός υγιούς βρέφους.