Το Τηνιακό Εργαστήριο Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου και την Καρδιανή (Δημοτική Κοινότητα, Ενοριακές Επιτροπές Κιουράς και Αγίας Τριάδας), ξεκινά φέτος το καλοκαίρι ένα νέο πρόγραμμα εργαστηρίων.
Kρατήσεις: booklab@fairead.com, τηλ. 6972518009
Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία αυτόνομα εργαστήρια, που προσφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και μπορεί κάποιος να τα παρακολουθήσει είτε στην ολότητά τους ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα ή/και μεμονωμένα, σε διαφορετικούς χρόνους, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τη διαθεσιμότητά του. Η συμμετοχή μπορεί να πραγματοποιηθεί με κράτηση θέσης (προτείνεται, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων) ή/και με προσέλευση την ημέρα του εργαστηρίου (drop-in) στις αντίστοιχες ημερομηνίες.
Σε κάθε ημέρα, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο πρωϊνό (8:00-12:30) ή στο απογευματινό τμήμα (17:30-22:00).
Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο: 80€
Συνολικό πρόγραμμα (τρία εργαστήρια): 200€
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
https://booklab.fairead.net/creative-writing2025
Εργαστήριο Life Writing
– 11 και 12 Ιουλίου
– 3 και 4 Αυγούστου
– 8 και 9 Αυγούστου
08:00-12:30 ή 17:30-22:00
Σημείο συνάντησης: 15 λεπτά πριν την έναρξη στην Πλατεία της Καρδιανής
Στο εργαστήριο Life Writing (δύο τετράωρες συναντήσεις) στρεφόμαστε προς τον ίδιο μας τον εαυτό και επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τις ιστορίες που φέρουμε ο καθένας ως παρακαταθήκη. Οι αρχές εδώ αντλούνται από την Αφηγηματική Θεραπεία (Narrative Therapy). Η επιδίωξη είναι να τις ανασύρουμε, να τις μοιραστούμε και να διατυπώσουμε εκ νέου τις πλέον κυρίαρχες με μια πιο ενισχυτική για εμάς εκδοχή.
Το εργαστήριο μπορεί να παρακολουθηθεί και αυτόνομα.
Συντονιστής: Χρήστος Χρυσόπουλος.
Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής
– 14 και 15 Ιουλίου
– 5 και 6 Αυγούστου
– 11 και 12 Αυγούστου
08:00-12:30 ή 17:30-22:00
Σημείο συνάντησης: 15 λεπτά πριν την έναρξη στην Πλατεία της Καρδιανής
Το εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής (δύο τετράωρες συναντήσεις) έρχεται ως επόμενο βήμα να γράψει νέες ιστορίες για την ύπαρξή μας. Ο σκοπός μας εδώ είναι να γράψουμε λογοτεχνία που ξεκινά από εμάς αλλά προσφέρεται στον αναγνώστη. Όλα καταλήγουν σε μια λογοτεχνία που δεν γράφεται «για τον εαυτό μας» αλλά «γράφει τον εαυτό μας», κάτι που θα μπορούσε να πει κανείς ότι πράττει πάντοτε η ουσιαστική σχέση μας με τη γραφή.
Το εργαστήριο μπορεί να παρακολουθηθεί και αυτόνομα.
Συντονιστής: Χρήστος Χρυσόπουλος
Εργαστήριο Τέχνης του Βιβλίου
– 16 και 17 Ιουλίου
– 2 και 7 Αυγούστου
– 10 και 13 Αυγούστου
Σημείο συνάντησης: Τηνιακό Εργαστήριο Βιβλίου, Νόρδεστρωμ 5 (απέναντι από τα ΕΛΤΑ Courier), Χώρα Τήνου.
Το εργαστήριο Τέχνης του Βιβλίου (δύο τετράωρες συναντήσεις) είναι η βιωματική και εμπράγματη συνιστώσα του προγράμματος. Χρησιμοποιώντας την υποδομή και τα υλικά του Τηνιακού Εργαστηρίου Βιβλίου, καθένας από τους συμμετέχοντες θα κατασκευάσει το δικό του χειροποίητο τετράδιο / σημειωματάριο, το οποίο και θα αποτελέσει την φυσική επιφάνεια πάνω στην οποία θα εκδιπλωθούν και θα φυλαχτούν ιστορίες, σκέψεις και εμπειρίες,
Το εργαστήριο μπορεί να παρακολουθηθεί και αυτόνομα.
Συντονιστής: Περικλής Δουβίτσας
Οι συντονιστές
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα, 1968) είναι συγγραφέας και συντονιστής του εργαστηρίου. Διδάσκει δημιουργική γραφή από το 2008. Έχει αναπτύξει προγράμματα σε μονάδες ψυχικής υγείας (ΠΥΞΙΔΑ) και στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Έχει ολοκληρώσει Πιστοποιημένη Εξειδίκευση (PGCert) «Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία: Αφηγηματικές, Διαλογικές και Σχεσιακές Προσεγγίσεις» στο ΕΚΠΑ και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνιολογία της Οικογένειας. Ασκεί και διδάσκει συνδυαστικά Δημιουργική Γραφή και Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία. Είναι συνιδρυτής του οργανισμού πολιτισμού ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ο Περικλής Δουβίτσας (Αθήνα, 1974) είναι εκδότης βιβλίων (εκδόσεις Νεφέλη), ιδρυτής της πλατφόρμας Fairead, του Σ22 και του Τηνιακού Εργαστηρίου Βιβλίου. Σπούδασε σύνθεση με τον Boguslaw Schaeffer και την Adriana Hölzky στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Salzburg και ήταν μέλος του εργαστηρίου της ACROE στο Πολυτεχνείο της Grenoble.