Σε διωγμό και δικαστικές περιπέτειες 92 κάτοικοι της Τήνου, επειδή αντέδρασαν, δυναμικά και ακύρωσαν την εγκατάσταση δεκάδων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού
92 πολίτες και κάτοικοι της Τήνου (71+21) οδηγούνται τούτες τις μέρες σε δίκες στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, κατηγορούμενοι, επειδή τον Μάιο του 2020 και τον Σεπτέμβριο του 2021 συμμετείχαν σε μαζικές κινητοποιήσεις στην Τήνο, υπερασπιζόμενοι τον γενέθλιο τόπο τους από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών στις ράχες του νησιού, στο όνομα δήθεν της πράσινης ανάπτυξης και της δημιουργίας αιολικών πάρκων.
Πολλοί από αυτούς τους πολίτες έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από αγωγές που κατέθεσε εναντίον τους η εταιρία του αιολικού πάρκου, με πρόστιμο 6.000 ευρώ, ενώ απειλούνται με φυλάκιση 30 ημερών και πρόστιμο 5.000 ευρώ, εάν συλληφθούν σε άλλες κινητοποιήσεις εναντίον τους.
Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά, είναι γνωστό ότι δεν συνδέεται με τις τοπικές ανάγκες σε ενέργεια. Η ονομαστική παραγωγή όλων των ανεμογεννητριών που συνήθως εγκαθίστανται στα νησιά, είναι πολλαπλάσια του ρεύματος που καταναλώνουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις τους.
Στόχος των οικονομικών συμφερόντων και της κυβέρνησης είναι αποκλειστικά το κέρδος σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ζωής των νησιωτών.
Τα κέρδη τους είναι πάνω από κάθε οικολογική συνείδηση, πάνω από τον άνθρωπο. Στο όνομα του κέρδους σχεδιάζουν και υλοποιούν την καταστροφή ολόκληρων περιοχών, της ίδια της γης, για να δημιουργήσουν τεράστια αιολικά πάρκα, πράσινης δήθεν ανάπτυξης, αλλά στην ουσία να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία τεράστια «μπαταρία» της Ευρώπης.
Οι πολύχρονοι αγώνες των κατοίκων της Τήνου, που κορυφώθηκαν το 2020 και 2021, δεν πήγαν χαμένοι. Τα σχέδια των οικονομικών συμφερόντων ματαιώθηκαν, οι 44 τεράστιες ανεμογεννήτριες δεν φυτεύτηκαν στις κορυφογραμμές του νησιού, εκτός από τρεις που είχαν προλάβει τις κινητοποιήσεις. Νέα σχέδια εμφανίστηκαν, ηπιότερα υποτίθεται, που αναφέρουν 10 ανεμογεννήτριες, αλλά και αυτά δεν βρίσκουν σύμφωνους τους κατοίκους.
Οι αγώνες των Τηνιακών απλώθηκαν στη συνέχεια σε όλο το Αιγαίο και οι αντιδράσεις γενικεύτηκαν. Η Ανάφη, η Σέριφος, η Θηρασιά έχουν απαλλαγεί ήδη πλήρως από παρόμοια σχεδιαζόμενα έργα, ενώ ακυρώσεις κατασκευής αιολικών πάρκων έχουν γίνει στα νησιά Αμοργό, Σύρο, Ίο και Κέα και εκδηλώνονται μαζικές αντιδράσεις και στα νησιά Κύθνο, Άνδρο, Νάξο, Πάρο και Γυάρο.
Ο Τομέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Συμμετέχουμε στον αγώνα των νησιωτών, για την προστασία του τόπου τους, της φύσης, του μοναδικής ομορφιάς νησιωτικού τοπίου, πηγή πλούτου και ζωής.
Είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), που υλοποιούνται στη βάση σχεδίου, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στη φέρουσα ικανότητα των νησιών. Η υγιής πράσινη ανάπτυξη, μπορεί να συνυπάρξει με το νησιωτικό φυσικό περιβάλλον, με όρους, κανόνες, συναινέσεις και συγκλίσεις με τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες. Καμιά προσπάθεια ουσιαστικής πράσινης ανάπτυξης δεν καταστρέφει τη γη, το ανάγλυφο στις ράχες των νησιών, που τις έχουν υμνήσει οι ποιητές μέσα στους αιώνες.
Συμπαραστεκόμαστε στους 100 διωκόμενους κατοίκους της Τήνου, επειδή έπραξαν το καθήκον τους, υπερασπιζόμενοι τον γενέθλιο τόπο τους, τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, ενάντια στους εισβολείς οικονομικών συμφερόντων, που με τις ευλογίες της κυβέρνησης δεν ορρωδούν μπροστά στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις τους.
Δεν μπορεί η ευνόητη συλλογική αντίδραση των νησιωτών για την ίδια τη ζωή τους, για τα αυτονόητα δικαιώματά τους, να ποινικοποιείται από τα οικονομικά συμφέροντα και την δήθεν «πράσινη ανάπτυξη».
Υπερασπιζόμαστε το μέλλον των νησιών, που απειλείται πλέον, όχι μόνο από την κλιματική αλλαγή, που επελαύνει ήδη με τα συχνά πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά από τη λειψυδρία, την ακρίβεια, τον υπερτουρισμό, την καταστρατήγηση και υπέρβαση της φέρουσας ικανότητα των νησιών, από την υπερεκμετάλλευση του φυσικού τους πλούτου, από την άναρχη ανάπτυξη.
Είμαστε αντίθετοι στην αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος σε βάρος των πολιτών, στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, πολιτική και τακτική που υιοθετεί και στηρίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Απαιτείται μια άλλη πολιτική, που να αναγνωρίζει τη νησιωτικότητα και να σχεδιάζει στη βάση του νησιωτικού ισοδύναμου.
ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ






