Μεικτή εικόνα παρουσιάζει η τουριστική αγορά της Τήνου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2026, καθώς ο τζίρος των καταλυμάτων αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς όμως να καταγραφεί αντίστοιχη πορεία στην εστίαση. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επεξεργάστηκε η MTC Group, ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων στην Τήνο διαμορφώθηκε στα 3,03 εκατ. ευρώ, έναντι 2,71 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025. Πρόκειται για αύξηση περίπου 11,8%.
Αντίθετη ήταν η εικόνα στην εστίαση. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 5,79 εκατ. ευρώ, από 6,01 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας μείωση περίπου 3,7%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αυξημένη κίνηση στα καταλύματα δεν μεταφέρθηκε με την ίδια ένταση στην υπόλοιπη τοπική αγορά. Συνολικά, ο τζίρος των δύο κλάδων στην Τήνο ανήλθε στα 8,82 εκατ. ευρώ, έναντι 8,72 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση περίπου 1,1%.
Η εικόνα της Τήνου εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση περιορισμού της τουριστικής δαπάνης. Τον Ιούνιο του 2026 οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 6,9%, όμως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν μόλις κατά 1,2%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 6,2%. Τα δεδομένα αναδεικνύουν μία από τις βασικές προκλήσεις για την τοπική οικονομία: η τουριστική κίνηση να συνοδεύεται από ουσιαστικό οικονομικό αποτύπωμα στις επιχειρήσεις και στην αγορά του νησιού.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται πλέον τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2026, το οποίο περιλαμβάνει τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και αποτυπώνει την κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου στην Τήνο. Τα δεδομένα αυτά θα δώσουν μια πληρέστερη εικόνα για την πορεία των καταλυμάτων, της εστίασης και συνολικά της τοπικής αγοράς.















