Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οι επιχειρήσεις τροφίμων λιανικής πώλησης έρχονται αντιμέτωπες με αρκετές προκλήσεις όπως: η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου Yγιεινής, η προστασία του προσωπικού από τον κίνδυνο μόλυνσης, η διατήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πελατών ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την επιβιωσή τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγιείας (WHO), σε πρόσφατη οδηγία του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το προσωπικό των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης δεν είναι πιθανό να επιμολύνει τα τρόφιμα αν ακολουθεί ορισμένους βασικούς κανόνες Υγιεινής.
Οι πιο σημαντικοί Κανόνες Υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθούνται είναι:
-Το συχνό πλύσιμο των χεριών
-Η απολύμανση των χεριών με αντισηπτικά μαντηλάκια
-Κατάλληλη προστατευτική ενδυμασία
-Καλή υγιεινή του αναπνευστικού (μύτη, στόμα)