Το residency με τίτλο “the inherited earth”, αποτελεί ένα εγχείρημα εφήμερης επανακατοικησης στο λατομείο του Αγ. Ελευθερίου. Οι συμμετέχοντες επιλέγουν ένα εδαφικό τμήμα του και χρησιμοποιώντας υλικά/τεχνικές του τότε και του τώρα, δημιουργούν εικαστικά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά έργα/παραγωγές. Τις παραγωγές αυτές μαζί με τους δημιουργούς τους γνωρίζουμε την Πέμπτη 11/5/2023 16:00 – 18:00 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου.
συμμετεχοντες
https://fe26.nwmw.gr/participants/
Μετά από μία μικρή εισαγωγή από την ομάδα του έργου και τον επιμελητή, θα μας μιλήσουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φιλοξενιας the inherited earth με κύρια εστίαση τη δημιουργία επιτόπιου ερευνητικού και καλλιτεχνικού έργου στο χώρο του λατομείου σε σχέση με τον τόπο και την παράδοση του.
Συμμετέχοντες: Emilia Sølvsten (Δανία), Μαρία Βαρελά (Ελλάδα), Lily Clark (Αμερική), Marie Hervé – Elsa Martinez (Γαλλία), Franek Wardyński (Πολωνία), Ζωή Τζήκα-Elias Casnovas (Ελλάδα-Ισπανία), Vincent-Palazzi Mathias (Γαλλία), Γεωργία Καρύδη (Ελλάδα), Maro Avrabou And Dimitri Xenakis (Ελλάδα), Miriam Isasi (Ισπανία)
Fe26
Σχεδιασμένο ως ένα συλλογικό ερευνητικό πρόγραμμα από την ομάδα της ΝΩΜΩ ΑμΚε, το έργο Fe26, υπογραμμίζει τη σχέση ανθρώπου και ύλης, συγκεντρώνοντας μια διεπιστημονική/διαθεματική ομάδα ανθρώπων για να ανταλλάξουν γνώσεις και πρακτικές γύρω από το μέταλλο ως ύλη, υλικό και αντικείμενο και ότι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο και την ταυτότητα του. Από αυτή την άποψη, η ομάδα της ΝΩΜΩ οραματίστηκε μαζί με τον επιμελητή Χρήστο Άρτεμη το “the inherited earth” Fe26 residency.
Μέχρι τώρα ως μέρος του Fe26 έχουμε οργανώσει μια σειρά πολύ επιτυχημένων δράσεων όπως μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, ημερίδες, προβολές, μουσικές δράσεις κ.α. Οι δράσεις αυτές έχουν φιλοξενηθεί σε χώρους όπως Μουσείο ΓΑιο-Οραμα της Σχολής Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την “Πρώτη Ύλη στο εργαλείο”, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (10-11/10/2022).
Χαίρει της στήριξης του Υπουργείου Πολιτισμού και αθλητισμού και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και μία σειρά από ιδιώτες που γνωρίζουν και στηρίζουν το έργο μας. Στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν το Μουσείο Chillida – Leku, το Ινστιτούτου Βάσκικης Κουλτούρας, το Tinos Food Paths, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Συλλόγου «Υψούντας Στεμνίτσας».
ΝΩΜΩ ΑμΚε
Η ΝΩΜΩ ΑμΚε μέσα από τη δράση της στοχεύει στην δημιουργία στρατηγικής βιωσιμότητας, στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης, καθώς και στη δικτύωση υπηρεσιών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων μέσω της προώθησης διατομεακών δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν γενικά στην αειφόρο ανάπτυξη και την ευημερία. Οι ανωτέρω στόχοι θα επιτευχθούν μέσω της επιλογής διακριτών θεματικών αξόνων υλοποίησης, ώστε να εξασφαλίζεται και η όσο το δυνατόν ακριβέστερη μετρική των αποτελεσμάτων. Πρώτος θεματικός άξονας ο ΧΩΡΟΣ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ FΕ26 Focus
The inherited earth in Tinos // the residents
The inherited earth walks/
14:00 – 15:00 Guided Tour
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας / Jessica Siemens Halepa
The inherited earth talks/
16:00-18:00 παρουσιάσεις
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας / ομάδα the inherited earth / Χρήστος Αρτέμης / Emilia Sølvsten, Μαρία Βαρελά, Lily Clark, Marie Hervé – Elsa Martinez, Franek Wardyński, Ζωή Τζήκα-Elias Casanovas, Vincent-Palazzi Mathias, Γεωργία Καρύδη, Miriam Isasi
PARTNERS
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
ΜΟΥΣΕΙΟ CHILLIDA – LEKU
Ινστιτούτο Βασκικής Κουλτούρας
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΝΩΜΩ ΑμΚε
Δημητρακοπούλου 4
117 42 Αθήνα
Ελλάδα
T +30 21 09216824
info@nwmw.gr