Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Οι δρόμοι του Μαρμάρου στην Τήνο

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Η λέξη μάρμαρο, προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα μαρμαίρω που σημαίνει λάμπω, ακτινοβολώ. Και όλη η καρδιά της Τήνου είναι γεμάτη από αυτό το ακτινοβόλο υλικό. Μάρμαρα κατάλευκα και μελανά, σε διάφορες αποχρώσεις, και το περίφημο πράσινο μάρμαρο του νησιού, γνωστό από την αρχαιότητα ως «οφίτης λίθος», εξορύσσονται από τα σπλάχνα της Τήνου σε μικρά ή μεγάλα λατομεία.

Στη τοπική γλώσσα τα νταμάρια ονομάζονται «πελεκανιές», από το ρήμα «πελεκώ» και το μάρμαρο είναι παρόν στη γλώσσα, στην τέχνη και σε κάθε γωνιά του νησιού. Η μυθολογία λέει ότι ο ίδιος ο Φειδίας δίδαξε την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής στους κατοίκους της Τήνου. Και από τότε αυτοί δεν σταμάτησαν να δημιουργούν μ΄ αυτό το υλικό μικρά θαύματα. Θαύματα, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του κόσμου αλλά και της Τήνου.

Σε κάθε χωριό, θα συναντήσετε μαρμάρινες κρήνες με δροσερό νερό, και στα περισσότερα σπίτια, μικρές μαρμάρινες λεπτομέρειες, δηλώνουν την αγάπη των ντόπιων για το τηνιακό μάρμαρο. Φουρούσια, σκαλισμένα υπέρθυρα, σενάζια και μαρμάρινα κατώφλια, μιλούν για τη ψυχή του νησιού. Στις εκατοντάδες εκκλησιές, ορθόδοξες ή καθολικές, τα μαρμάρινα τέμπλα γίνονται ύμνος στον δημιουργό, στην τέχνη και στη μαστοριά.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -