Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των συμπολιτών μας, στη χτεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, στην πλατεία Ελευθερίας, η εμπιστοσύνη με την οποία έμπρακτα πλέον μας τιμούν οι άνθρωποι της Τήνου, μας γεμίζει ακόμη περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ το νησί μας, με εφαλτήριο την 8η Οκτωβρίου. Και θα το ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. Θα αφήσουμε πίσω το παλιό.
Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στη Θεσσαλία και για τους νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος στη Λιβύη, η επικεφαλής των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ και υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, Αναστασία Ψάλτη, παρουσίασε στο πλήθος των συγκεντρωμένων για τα εγκαίνια το πρόγραμμα του Συνδυασμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακριβώς επειδή η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, τελικώς, στον εξωτερικό χώρο μπροστά στο εκλογικό κέντρο.
Η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου, Αναστασία Ψάλτη, στην ομιλία της τόνισε -πρώτα από όλα- την κρισιμότητα της χάραξης και υλοποίησης στρατηγικής για το νησί, από την δημοτική αρχή. «Δυστυχώς δεν υπάρχει στρατηγική και δεν δούλεψε κανένας έως σήμερα προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε η ίδια και πρόσθεσε: «Η στρατηγική είναι απαραίτητη για να καθορίσουμε την πορεία ενός τόπου. Οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε μια ζωντανή τηνιακή κοινωνία, μια ζωντανή οικονομία και να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το νησί μας για να το χαιρόμαστε εμείς και οι επισκέπτες του. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να χαράξουμε τη στρατηγική μας. Μια στρατηγική που χρειάζεται μελέτη, την οποία ήδη έχουμε αναθέσει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και που την εκπονεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης 24 μήνες από τον προηγούμενο Οκτώβρη. Η Ολοκληρωμένη Μελέτη Βιώσιμης Ανάπτυξης της Τήνου υπό το πρίσμα της τουριστικής πίεσης, είναι ένα πρότυπο μελέτης ανάπτυξης των νησιών στις Κυκλάδες. Είναι η πρώτη φορά που ένας Συνδυασμός παρουσιάζει στρατηγική για το νησί μας και γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να είμαι περήφανη για τους συνυποψηφίους μου που πίστεψαν στην ιδέα. Αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: 1) Το νησί πρέπει να αποκτήσει καθορισμένη ταυτότητα, 2) Πρέπει να διασφαλίζεται ισομερής ανάπτυξη για όλους τους παραγωγικούς κλάδους και 3) Πρέπει να διασφαλίζεται ισόρροπη δημογραφική ανάπτυξη».
Ακολούθως, η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου αναφέρθηκε στον δεύτερο τομέα του προγράμματος, μετά τη στρατηγική: τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη λειτουργία των δομών και διαδικασιών του δήμου. «Το νιώθουμε όλοι: σήμερα δεν καλύπτονται οι βασικές ανάγκες της καθημερινότητας μας. Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, η απάντηση είναι επειδή δεν έχει οργανωθεί σωστά, σε βάθος χρόνου, η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι στους υπαλλήλους του Δήμου. Αναφέρομαι στον τρόπο και στους πόρους με τα οποία ζητείται να εκτελεστεί η κάθε εργασία. Δεν είναι δυνατό να καλούνται οι υπάλληλοι να ακολουθήσουν διαδικασίες που έχουν καθοριστεί από αιρετούς, να μην υπάρχει επιστημονική μελέτη για την επίλυση των προβλημάτων, από τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων του δήμου μας έως τους καθαρισμούς των χωριών ή τον ηλεκτροφωτισμό. Χρειαζόμαστε δημοτική αρχή που να γνωρίζει, να έχει τη μεθοδολογία οργάνωσης των υπηρεσιών του δήμου και, φυσικά, να έχει την ανιδιοτελή διάθεση να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η επικοινωνία του πολίτη με το δήμο πρέπει να είναι εύκολη και άμεση. Η διαφάνεια και η ενημέρωση αποτελούν προτεραιότητα των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ».
Ο τρίτος τομέας του προγράμματος των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ αφορά στα μεγάλα προβλήματα και στην επίλυσή τους: «Εδώ και 20 χρόνια που συμμετέχω επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά έχοντας τη δική μου οικογένειά στο νησί, συζητάμε τα ίδια μεγάλα προβλήματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ και συνέχισε: «Την Υγεία, το λιμάνι, το νερό, το βιολογικό της Χώρας και των υπολοίπων Μερών, τους βιολογικούς των οικισμών, το χώρο διάθεσης των απορριμμάτων του νησιού μας που λειτουργεί ανεξέλεγκτα… Προσωπικό στοίχημα είναι, από τη θέση της Δημάρχου, μαζί με τους συνεργάτες μου, να δημιουργήσουμε τη μεθοδολογία για την επίλυση του κάθε προβλήματος, να βρούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν και να τα καταγράψουμε, να οργανώσουμε τις ομάδες συνεργατών εντός και εκτός νησιού που θα απαιτηθεί να δουλέψουν για αυτά και να βρεθεί η ανάλογη χρηματοδότηση για την εκτέλεση των έργων».
Μάλιστα, στην ομιλία της, η Αναστασία Ψάλτη έδωσε ιδιαίτερο βάρος στη διαπαραταξιακή συνεργασία για την επίλυση αυτών των μεγάλων θεμάτων, για την οποία δεσμεύθηκε προσωπικά: «Έτσι, ώστε με το πέρας της θητείας μας, να παραδώσουμε τη σκυτάλη ή να συνεχίσουμε, ανάλογα με την επιλογή σας, το έργο. Στόχος μας είναι να δίνεται η σκυτάλη από τον ένα δήμαρχο στον άλλο και όλοι μαζί να οδηγήσουμε αυτόν τον τόπο εκεί που του αξίζει. Η επίλυση των μεγάλων προβλημάτων αλλά και η οργάνωση της συνέχειας στη διοίκηση του δήμου μας, αποτελεί τη μεγαλύτερη δέσμευσή μου προς εσάς».
Η υποψήφια Δήμαρχος Τήνου ως δείγμα μεθοδολογίας και προγράμματος παρουσίασε την πρόταση των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ για το νερό:
«Αρχικά για να έχουμε νερό τον επόμενο Ιούνιο θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα:
- πλήρης λειτουργία των υφιστάμενων αφαλατώσεων,
- εγκατάσταση τουλάχιστον δύο νέων στην περιοχή της Χώρας και του Πανόρμου,
- στεγανοποίηση, συντήρηση και επισκευή των δεξαμενών νερού, των αντλιοστασίων και του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς νερού, όπου απαιτείται, στους οικισμούς μας,
και στη συνέχεια για τον εμπλουτισμό και την αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων να γίνουν τα ακόλουθα:
- αξιοποίηση των υδάτων της Λιβάδας η οποία θα προκύψει μετά την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού του Φαλατάδου,
- μελέτη, αποκατάσταση και λειτουργία της λιμνοδεξαμενής εκεί,
- αποκατάσταση του φυσικού ταμιευτήρα στην περιοχή Πολέμου Κάμπος,
παραγωγή νερού για την άρδευση της νότιας Τήνου από τη μετατροπή του βιολογικού καθαρισμού σε μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας,
- συντήρηση, λειτουργία και μετατροπή του Βιολογικού Πανόρμου σε μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας,
- κατασκευή του Φράγματος στην περιοχή της Γρίζας, με σκοπό την ύδρευση και άρδευση των Κάτω Μερών,
- μικροί βιολογικοί καθαρισμοί στα χωριά για ρέει καθαρό νερό στους χειμάρρους μας
- μικρά φράγματα εμπλουτισμού σε όλους τους χειμάρρους του νησιού μας για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα,
- εργασίες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος του όρους Τσικνιάς με σκοπό την αποκατάσταση ταυτόχρονα και των υδροφόρων οριζόντων του και, τέλος,
- κατασκευή εργοστασίου αφαλάτωσης σε κατάλληλο χώρο για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε νερό σε κάθε περίπτωση».
Ακολούθως, η Αναστασία Ψάλτη αναφέρθηκε στα «24 έργα πρώτης γραμμής για την Τήνο μας» που οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, ως νέα δημοτική αρχή, δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων τους, καθώς και στις προτεραιότητες των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ για τους οικισμούς. Η υποψήφια δήμαρχος Τήνου, απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι όλες οι δεσμεύσεις, η μεθοδολογία επίλυσης προβλημάτων, καθώς και μικρά ή μεγάλα έργα που χρειάζεται το νησί θα περιληφθούν αναλυτικά στο έντυπο του προγράμματος των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.
«Τα τελευταία χρόνια, παρά την αύξηση των τουριστικών ροών, η Τήνος βαδίζει σε δρόμους παρακμής, με προβλήματα που συνεχώς αυξάνονται. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αποδείχτηκε ανίκανη να δώσει λύσεις. Ανεπαρκής να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Απροετοίμαστη να αξιοποιήσει δυνατότητες που ανοίχτηκαν μπροστά μας. Είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Το σημαντικό σε μια στρατηγική και ένα πρόγραμμα δράσεων, δεν είναι η ανακοίνωση τους. Είναι η υλοποίηση τους. Η επιτυχία στην υλοποίηση προκύπτει από τη γνώση, τη μεθοδολογία και τη διάθεση προσφοράς στον τόπο μας. Και εμείς τα έχουμε όλα αυτά. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, τη δέσμευση μας: Όσα ακούσατε θα γίνουν πράξη. Οι δεσμεύσεις μας θα μετατραπούν σε έργο χειροπιαστό. Σας καλώ να αναλογιστούμε πώς θέλουμε να είναι η Τήνος μας, που αγαπάμε τόσο πολύ, μετά από πέντε χρόνια. Σας καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αφήσουμε οριστικά πίσω τις προσωπικές ατζέντες, τη μικρο-συναλλαγή και τον παλαιοκομματισμό. Να αλλάξουμε, για να κερδίσουμε μαζί, το αύριο για την Τήνο μας και τη ζωή μας», κατέληξε η Αναστασία Ψάλτη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε και παρουσίαση υποψηφίων των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ, που έγιναν δεκτοί με ιδιαίτερη θέρμη από τον κόσμο.