Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Εργαστήρι παρασκευής τηνιακού τυριού στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού (16/10), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)οργανώνει εργαστήρι παρασκευής «πετρώματος», του παραδοσιακού τηνιακού τυριού, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023 (ώρα 11:00), για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο Τήνου. 

Τα φρέσκα τυροκομικά προϊόντα,, όπως τα στρογγυλά τυριά ή «μπάλες», τα «σκλαβότυρα», τα βραστά τυράκια ή «καλαθάτα» και η «κοπανιστή», αποτελούσαν παραδοσιακά βασικό στοιχείο της διατροφής των κατοίκων του νησιού. Το «πέτρωμα», το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, οφείλει το όνομά του στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η στράγγισή του, φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και είναι ανάλατο. Χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παρασκευή άλλων τυριών, καθώς και στην καθημερινή διατροφή, στη μαγειρική και στηζαχαροπλαστική. Με την καθοδήγηση της Ελένης Βίδου, τα παιδιά θα γνωρίσουν την ιστορία του τυριού και θα παρακολουθήσουν τα στάδια και την τεχνική παρασκευής του με παραδοσιακά μέσα, όπως το πετρωτήρι, χαρακτηριστικό μαρμάρινο αντικείμενο που παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003).

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22830 31290 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

ΠΙΟΠ | Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -