Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023

Εθελοντική προσφορά για τον καθαρισμό των μονοπατιών της Τήνου

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τήνου αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόταση η οποία αφορούσε στον εθελοντικό καθαρισμό μονοπατιών στο νησί από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Ορειβατικό Σύλλογο του Δήμου Φυλής.

Ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής είναι πολιτιστικό, αθλητικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο με έδρα τη Φυλή Αττικής και μέλος του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Αναπτύσσει την ορεινή πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και τον εθελοντισμό. Καλλιεργώντας μεταξύ των μελών του την αξία του εθελοντισμού, φροντίζει να διατηρεί ανοιχτό και καθαρό το δίκτυο μονοπατιών της δυτικής Πάρνηθας και προσφέρει εθελοντικό έργο καθαρισμού δικτύων μονοπατιών στη νησιωτική Ελλάδα κάθε χρόνο από το 2006 ανελλιπώς, συνήθως στις αρχές Ιουλίου αλλά κάποιες φορές και την περίοδο του Πάσχα, συνεργαζόμενος με τους νησιωτικούς Δήμους και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Έχει προσφέρει σημαντικό έργο καθαρισμού μονοπατιών σε νησιά όπως, Αμοργός (2006 & 2020), Χάλκη, Σέριφος, Ανάφη, Νάξος, Νίσυρος, Ίος, Ψαρά, Οινούσες, Σίκινος, Βόρεια Τήνος (2010), Φολέγανδρος, Μήλος, Δήλος (αρχαιολογικός χώρος) , Κίμωλος (2013 & 2019), Καστελλόριζο, Ερεικούσα, Αστυπάλαια κλπ. στα οποία άφησε αποτελεσματικό έργο και τις καλύτερες εντυπώσεις και συνεργασίες.

Σχεδιασμός – Οργάνωση:

Για την υλοποίηση καθαρισμών από τη βλάστηση και τη διάνοιξη μονοπατιών διαθέτει σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αλυσοπρίονα, θαμνοκοπτικά, ψαλίδες κοπής βλάστησης, λίγες τσάπες, τσουγκράνες κλπ.) τα οποία χρησιμοποιεί ανάλογα την βλάστηση. Οι εθελοντές, χωρισμένοι σε ισοδύναμες ομάδες και με τις οδηγίες των ομαδαρχών δουλεύουν καθημερινά περίπου 4-5 ώρες και στη συνέχεια ξεκουράζονται, πεζοπορούν κι επισκέπτονται τα σημεία ενδιαφέροντος κάθε νησιού, στηρίζοντας οικονομικά στην τοπική κοινωνία. Η συνήθης διάρκεια των εθελοντικών μας προγραμμάτων είναι μία εβδομάδα αλλά πολλές φορές αυτό εξαρτάται από τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια του νησιού και είναι μεταβλητό.

Η φιλοξενία των εθελοντών:

Μπορεί να γίνει σε απλά, καθαρά και λειτουργικά κτήρια (σχολεία, μοναστήρια, πολιτιστικά κέντρα , κάμπινγκ, κλπ.) για τα οποία συνήθως τοποθετούν υπνόσακους με υποστρώματα ή μπορούν να τοποθετήσουν είναι απαραίτητη μια στοιχειώδης εγκατάσταση με ντους και ζεστό νερό, τουαλέτες, ψυγείο για τα νεράκολατσιά των εθελοντών, αλλά και κάποια εστία-πετρογκάζ ή /και ηλεκτρικό μάτι για την παρασκευή μικρού γεύματος (υπάρχουν σχεδόν πάντα εθελοντές που έχουν οικονομικές δυσκολίες για να πληρώνουν κάθε μέρα φαγητό σε εστιατόριο…. ).

Υπολογισμός απόδοσης έργου:
Ο υπολογισμός της αποδιδόμενης εργασίας των εθελοντών σχετίζεται με τον αριθμό εθελοντών τους οποίους μπορεί να φιλοξενήσει το κάθε νησί, το μήκος των μονοπατιών και το είδος της βλάστησης των μονοπατιών (π.χ. στη Νάξο με 53 εθελοντές καθαρίστηκαν μονοπάτια συνολικού μήκους 21χλμ. σε μία εβδομάδα). Αν μας ενημερώσετε για την κατάσταση και το μήκος των μονοπατιών της Τήνου τα οποία χρήσουν καθαρισμού, θα μπορούμε να σας δώσουμε εκτιμώμενη απόδοση εργασίας η οποία πάντα σχετίζετε και με τον αριθμό των εθελοντών που έχετε δυνατότητα να φιλοξενήσετε.

Κίνητρα και υποστήριξη εθελοντών.
Το πρόγραμμά μας έχει την φιλοσοφία του συνδυασμού εθελοντικής εργασίας και προσφοράς φθηνών διακοπών για τους ενδιαφερόμενους εθελοντές. Για το λόγο αυτό ζητάμε από το νησιωτικό Δήμο φιλοξενίας να καλύψει τη δαπάνη (ή μέρος της δαπάνης) των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των εθελοντών και να διευκολύνει το έργο τους. Συνήθως οργανώνουμε σε κάθε νησί μία πολιτιστική εκδήλωση η οποία απευθύνεται στην τοπική κοινωνία και στους εθελοντές σε συνεργασία με το Δήμο. Στο τέλος του εθελοντικού έργου είθισται να γίνεται βράβευση με απονομή επαίνου ή/και αναμνηστικού από το Δήμαρχο για τους εθελοντές ή κάποιου είδους κέρασμα.

spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img