back to top

Φωτογραφίες βυθού στην Τήνο

Mια ξεχωριστή έκθεση στη Χώρα της Τήνου

Συνέντευξη στον Βασίλη Ρούβαλη

Η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Ανθής Κόλλια, με τίτλο «Ρέοντα Σώματα», περιοδεύει αυτό το καλοκαίρι ύστερα από την επιτυχημένη πρώτη παρουσίασή της, προ διμήνου, στην αθηναϊκή iFocus Photo Gallery. Ένας σταθμός, η Τήνος: τα έργα εκτίθενται στον γνώριμο χώρο της Μοσχουλείου Σχολής Χώρας. Μόλις ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 30 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή θεματική ενότητα, την οποία μαρτυρά ο τίτλος της: όλες οι λήψεις έχουν γίνει στον υποθαλάσσιο βυθό, με «μοντέλο» το ανθρώπινο σώμα και «φόντο» την απεραντοσύνη του πελάγους.

Γίνεται άμεσα φανερό για τον επισκέπτη της έκθεσης η «ματιά» της καλλιτέχνιδας: το υγρό στοιχείο εξευγενίζει τα σωματικά σχήματα, οι υδάτινοι χρωματισμοί έχουν τον πρώτο λόγο στην αισθητική του κάδρου, ενώ η ανθρώπινη ύπαρξη μοιάζει να αιωρείται –γαλήνια κι αποκαθαρμένη– στον αρχέγονο βυθό.

Με τα «Ρέοντα Σώματα» προτείνεις στον θεατή-φίλο της φωτογραφικής τέχνης μια πραγματικότητα;

Θέλω να εστιάσει ο καθένας από τους επισκέπτες στη γόνιμη ρευστότητα του νερού. Να νιώσουν το βίωμα του βυθούν, να αντιληφθούν τη διάσταση του φωτός και την απουσία της βαρύτητας, με ό,τι σημαίνουν όλ’ αυτά πέρα από τις λέξεις…   

Με ποια αφορμή θέλησες να στοιχειοθετήσεις αυτή την ενότητα φωτογραφιών;

Δοκίμαζα λήψεις κάτω από το νερό, το περασμένο καλοκαίρι. Σταδιακά αντιλήφθηκα τη μαγεία του υποθαλάσσιου κόσμου μέσα από το κλικ της κάμερας. Άρχισε ν’ αποτυπώνεται η σιωπή του, η βραδύτητα της κίνησης για το σώμα, το λίκνισμα που επιφυλάσσει. Μου αρέσει το αποτέλεσμα των σχημάτων, το παιχνίδισμα των φωτοσκιάσεων, η απεραντοσύνη, σε υπαρξιακό επίπεδο αλλά και στη δημιουργική διάστασή τους. Γίνονται σύμβολα, έννοιες ερμηνεύσιμες.

Μιλώντας γι’ αυτή τη δημιουργική διάσταση, συγκεκριμένα, πώς έφθασε αυτό το υλικό να συναποτελέσει μια θεματική έκθεση και να φθάσει στην «περίκλειστη από θάλασσα» Τήνο;

Είναι γεγονός ότι ενασχολούμενη με την εννοιολογική φωτογραφία, δηλαδή την υποστήριξη της στοχαστικής έκφρασης στην εικόνα, ένιωσα ότι με τα συγκεκριμένα υποβρύχια έργα απελευθέρωσα από μέσα μου μια βιωματική εμπειρία. Βρέθηκα εκεί με τη μηχανή μου, κάτω στον βυθό, κοντά σε ανθρώπους που κολυμπούσαν. Δεν χρειάστηκε να σκηνοθετήσω κανένα κάδρο παρά ν’ αφουγκραστώ τη ροή αυτού του φυσικού σκηνικού. Αυτό, νομίζω, το αντιλαμβάνεται άμεσα κάθε νησιώτης…

Τι σημαίνει για τον  φωτογράφο η κάμερά του; Είναι εργαλείο διαχείρισης της εμπειρίας του βλέμματος, είναι στιγμιότυπα της ζωής που «διασώζονται»;

Για εμένα, η φωτογραφία ξεκίνησε ως είδος οπτικής αποτύπωσης καθημερινών στιγμών. Στην πορεία έχω καταλάβει ότι αποτελεί αντικατοπτρισμό του εαυτού μου, με την έννοια της εσωτερικής αναζήτησης και ενός τρόπου αναζήτησης του κόσμου και της ουσίας του..

  • Η Ανθή Κόλλια ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1997. Στη διακεκριμένη πορεία της έχει εξελίξει την εκφραστική «γλώσσα» της δραστηριοποιούμενη στον χώρο μέσα από τη συμμετοχή σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις, παρουσίαση θεματικών ενοτήτων, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και συμμετοχή σε διεθνείς διοργανώσεις. Το δε προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος εισήλθε στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.


Info

Ρέοντα σώματα- Ατομική Έκθεση Φωτογραφίας της Ανθής Κόλλια
Επιμέλεια: Δώρα Λαβαζού
Χώρος: Μοσχούλειος Σχολή Τήνου
Παρασκευή 25/7 – Τετάρτη 30/7
(Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 11.00-14.00 & 18.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη).

www.anthikollia.com

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter