


Η τηνιακή τσαμπούνα σημείωσε αξιοπρόσεκτη παρουσία στο 8ο Φεστιβάλ Χορών και Μουσικής Μυκόνου με τίτλο «ΣυνΚίνησις ΙΙ», που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Μαΐου 2025. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Παραδοσιακό Χορευτικό Σύλλογο «ΟΙ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Μυκόνου.
Η Τήνος εκπροσωπήθηκε από τους μουσικούς Θοδωρή Χίου (τσαμπούνα & τραγούδι), Φρατζέσκα Πρωτόπαπα (τουμπάκι) και τον νεαρό Γιώργο Φώσκολο (τσαμπούνα), οι οποίοι παρουσίασαν παλαιούς νησιώτικους σκοπούς στη σκηνή του θεάτρου Λάκκας στη Χώρα Μυκόνου.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης τσαμπουνιέρηδες από τη Μύκονο, τη Σύρο, τη Νάξο και άλλα κυκλαδονήσια, αναδεικνύοντας τη ζωντανή παράδοση της τσαμπούνας στην περιοχή μας.
Η συμμετοχή των Τηνιακών μουσικών εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια εξωστρεφούς αναβίωσης και διάσωσης της τηνιακής τσαμπούνας – ενός αρχέγονου λαϊκού πνευστού με μακραίωνη ιστορία. Η τσαμπούνα αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της μουσικής παράδοσης της Τήνου και στόχος της προσπάθειας είναι η διατήρησή της, η διάδοσή της και η επανένταξή της στα γλέντια και τις γιορτές του νησιού.