Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης δεν γεννήθηκε στην Τήνο. Αγάπησε τον τόπο μέσα από τους ανθρώπους του, και μας περιγράφει τη διαδρομή από τις ρίζες του παππού του μέχρι το σήμερα.
της Νάντιας Σουφλης
www.diakopes.gr
«Στην Τήνο, και το χωριό Τριαντάρος, γεννήθηκε ο πατέρας του πατέρα μου. Εγώ βρέθηκα στο νησί το 2000 με σκοπό να βρω τους συγγενείς μου, όπως και έγινε. Είχαν το μοναδικό καφεκοπτείο στο χωριό. Ένιωσα κατευθείαν άνετα όταν βρέθηκα εκεί. Από τότε ξεκίνησα να πηγαίνω διακοπές στην Τήνο κάθε καλοκαίρι, και να εξερευνώ το νησί», λέει ο κ. Ιάκωβος Απέργης, ομολογώντας πως το δέσιμό του με την Τήνο όλο και μεγάλωνε. «Πήγα στο χωριό του παππού μου, βρήκα το σπίτι που γεννήθηκε, τα ξαδέρφια μου, και όλα άρχισαν να δείχνουν ότι ήρθα στον τόπο μου και ας μην ήταν ο τόπος που μεγάλωσα, ο τόπος που έχω να θυμάμαι καλοκαίρια και γιορτές».
Περιπλάνηση στο νησί

Τον ρωτάω που θα μας πήγαινε αν επισκεπτόμασταν για πρώτη φορά την Τήνο και ξεκινάμε νοερά τη βόλτα μας στο «ιερό» νησί των Κυκλάδων. «Αρχικά θα προσκυνούσαμε στην εκκλησία της Παναγίας, μια ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο, για να νιώσετε το δέος από τη χάρη της. Έπειτα θα φτάναμε στο χωριό του Πύργου. Θα περπατούσαμε από το μουσείο του Χαλεπά με προορισμό την κεντρική πλατεία, χαζεύοντας την ομορφιά του μαρμάρου που βρίσκεται παντού. Θα καταλήγαμε κάτω από τον τεράστιο πλάτανο, στα όμορφα καφενεδάκια. Φυσικά, θα επισκεπτόμασταν το ειδυλλιακό χωριό του Βώλακα με τους παράξενους βράχους (βολάκους), και θα τριγυρίζαμε στις γειτονιές της Τήνου με τις πολλές εκκλησίες, τις κρήνες, τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα νεοκλασικά κτίρια και τα αρχοντικά με τις όμορφες αυλές».

Το πρώτο πράγμα που κάνει ο ίδιος όταν επιστρέφει στο νησί είναι να δει τους φίλους του, οι οποίοι σηματοδοτούν και το σημαντικότερο κομμάτι του τόπου. «Οι φίλοι μου με κάνουν και νιώθω γαλήνια, με ηρεμούν και με κάνουν να χαμογελώ. Συζητάμε όμορφα και, πραγματικά, η αγάπη τους για την Τήνο με ενέπνευσε να αγαπήσω κι εγώ τόσο πολύ το νησί και να νιώθω μέρος της ζωής εκεί».
Η ραγδαία τουριστική αύξηση και η προστασία του τόπου

Ωστόσο, περνώντας αρκετό χρόνο στην Τήνο, την έχει δει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια. «Οι επισκέπτες, που αυξάνονταν χρόνο με τον χρόνο, απέδειξαν ότι η Τήνος είναι ένας ξεχωριστός προορισμός για διακοπές και ανέδειξαν την ποιότητα του φαγητού και τις ομορφιές της», αναφέρει, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αλλοίωση του παρθένου χαρακτήρα και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του νησιού. «Επιβάλλεται, λόγω της μεγάλης εισροής τουριστών, να γίνει περιβαλλοντική μελέτη και να εφαρμοστεί αναπτυξιακή πολιτική -ηθικά και κοινωνικά- σύμφωνα με τις τοπικές κοινωνίες. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, το οποίο συνεπάγεται και μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για τον τόπο. Τέλος, ο έλεγχος της κατανάλωσης του νερού, η μείωση των απορριμάτων και η ανακύκλωση, η ρύθμιση του κυκλοφοριακού και τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα αποτελούν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν».
Τα γαστρονομικά μονοπάτια

Καταλαβαίνω, ότι ο κ. Απέργης νοιάζεται για την Τήνο και επιδιώκει να συμβάλει στην προστασία της με κάθε τρόπο. Άλλωστε, πάντα, συνδυάζει τη μαγειρική για να αναδείξει τον πλούτο του τόπου. «Η Τήνος με έμαθε τι σημαίνει φιλία και ομαδικότητα. Οι άνθρωποι εκεί δίνονται σε αυτό που κάνουν χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση. Η πιο δυνατή μου ανάμνηση ήταν, όταν για πρώτη φορά συμμετείχα ως εθελοντής σε ένα φεστιβάλ που γίνεται τον Μάιο στο νησί, το «Tinos Food Paths». Πρόκειται για ένα γαστρονομικό φεστιβάλ που αναδεικνύει τη γαστρονομία και τα χωριά του νησιού μέσα από βιωματικές διαδρομές».
