Άλλο ένα πετυχημένο τριήμερο Jazz on Tinos ολοκληρώθηκε την Κυριακή, 29 Αυγούστου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Με δεδομένους τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού το πλήθος κόσμου που επισκέφτηκε το μέγαρο του Ι.ΤΗ.Π ήταν μεγάλο.
Η πρώτη μέρα (Παρασκευή, 27 Αυγούστου) είχαμε μια Jazz επανασύνδεση με καλούς φίλους και μουσικούς από τα παλιά. Οι πέντε υποστηρικτές τού φεστιβάλ από τα πρώτα χρόνια πορείας του, Ανδρέου, Θεοδοσάκης, Τριβώλης, Κοντραφούρης και Κτιστάκης ήρθαν στο σκηνή του φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του πρωτοεμφανιζόμενου στην Τήνο Ανδρέα Θερμού.
Η μπάντα με αφορμή τις κοινές της ακουστικές διαδρομές παρουσίασαν επιλεγμένο υλικό από γνωστές ηχογραφήσεις των: Roy Ηargrove, Freddie Hubbard, Miles Davis, Herbie Hancock, Τom Waits και άλλων. Η μουσική είχε ενορχηστρωθεί με 3 πνευστά, δίνοντας περισσότερο όγκο και δυναμικές στα κομμάτια, κάτι που οδήγησαν σε μια βραδιά γεμάτη ενέργεια!
Το σχήμα δημιουργήθηκε το 2018 κατόπιν κοινής επιθυμίας των μουσικών για ένα πρόγραμμα που θα δώσει μια διαφορετική χροιά σε κομμάτια που ήδη τους αρέσουν, καθώς και κάποια αυθεντικά. Περιέχει υλικό πρωτότυπα ενορχηστρωμένο για jazz sextet που ακολουθεί την Jazz παράδοση με μια πιο σύγχρονη αισθητική. Αυτό το σχήμα δεν είναι απλά μια συνεργασία για την ανάδειξη ενός μεμονωμένου οράματος αλλά περισσότερο κάτι συλλογικό που όλοι οι μουσικοί, γνωστοί στο ευρύτερο κοινό της Jazz από την μεγάλη διαδρομή τους, θα δώσουν ο κάθε ένας τον καλύτερό τους εαυτό.
Το Σάββατο, 28 Αυγούστου την σκυτάλη πήρε το τρίο του Μάρκου Χαϊδεμένου αποτελούμενο από τον ίδιο και τους Κίμωνα Καρούτζο και Παναγιώτη Κωστόπουλο.
Ο Μάρκος Χαϊδεμένος είναι μουσικός της τζαζ που ανακάλυψε την αγάπη του για το πιάνο σε ηλικία 16 ετών (2005) και το πάθος του για την τζαζ στα 22. Αν και απέκτησε το πρώτο του πτυχίο στην Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν εργάστηκε ποτέ στο χώρο.
Αφού ο Χαϊδεμενος έμαθε το κλασικό πιάνο στο Ωδείο Αθηνάς, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τζαζ πιάνο σε 2,5 χρόνια στο Ωδείο Πράξης. Στη συνέχεια έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στο Jazz Performance μετά την αποφοίτησή του από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας και την ίδια χρονιά (2016) ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ Remains (Live) στη ραδιοφωνική εκπομπή Jazz in the City.
Μερικά χρόνια αργότερα ήρθε το δεύτερο άλμπουμ του New Era. Μεγαλώνοντας ως μουσικός της τζαζ, οι εμπνεύσεις του ήταν κυρίως από την τζαζ παράδοση: ο Oscar Peterson έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς και οι Chick Corea και Mulgrew Miller.
Το Caravan, το τρίτο του άλμπουμ δημιουργήθηκε σε μια δύσκολη και περίεργη περίοδο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020-2021.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Χαϊδέμενος πιστεύει ότι το τρίο ακούγεται φρέσκο και παθιασμένο. Οι τρεις μουσικοί συναντήθηκαν μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κλειδώματος και απλά έπαιξαν τη μουσική τους, αγκαλιάζοντας τη στιγμή της ηχογράφησης του στούντιο.
Την αυλαία φέτος στον θεσμό την έριξε ο Τήνιος στην καταγωγή πιανίστας Θανάσης Βαλσαμής, μαζί με τους Λεωνίδα Σαραντόπουλο στο φλάουτο, Γιώργο Βεντουρή στο μπάσο και Νίκο Σιδηροκαστρίτη στα τύμπανα όπου παρουσίασαν συνθέσεις από τον δίσκο Area Libera που κυκλοφόρησε το 2020.
Ο τίτλος του δίσκου είναι εμπνευσμένος από μια σημείωση στο τέλος της παρτιτούρας του κομματιού “Round a Turn” του Ιταλού μουσικού της Jazz Paolo Damiani «Improvisazione intorno alla propria linea verso un area piu libera e rarefatta», που σημαίνει: «Αυτοσχεδιασμός γύρω από την δοσμένη γραμμή με κατεύθυνση προς μια περιοχή περισσότερο ελεύθερη και αραιή.»
Η ίδια ιδέα αντανακλάται και στη σύνθεση των κομματιών και στην παραγωγή της μουσικής: στην λιτή απόδοση των θεμάτων και των μελωδικών μοτίβων όπως αυτά ενυπάρχουν στα solos και στον ομαδικό αυτοσχεδιασμό, σε αραιή ή/και ανοιχτή φόρμα.