Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Κοινό Τηνίων – Απόψεις επί της νέας εναλλακτικής λύσης για το λιμάνι της Τήνου

Την Τετάρτη 11/5/2022 πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας εναλλακτικής λύσης αναφορικά με την μελέτη για το λιμάνι της Τήνου. Στην συνέχεια, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου Άνδρου ζήτησε με επιστολή της, τις απόψεις των φορέων της Τήνου επί της λύσης αυτής. Στην επιστολή αυτή ανταποκρίθηκε ο Σύλλογος Μηχανικών ο οποίος και δημοσίευσε την πρότασή του.

Στο παρακάτω κείμενο το οποίο στάλθηκε ως απάντηση στην επιστολή της προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων” διατυπώνει απόψεις για την συγκεκριμένη λύση αλλά και μία νέα πρόταση για το λιμάνι.

Γενικές παρατηρήσεις

Η τοποθεσία του λιμανιού καθιστά την προφύλαξή του από τους νότιους καιρούς, δυσεπίλυτο και έως τώρα άλυτο πρόβλημα. Οι όποιες παρεμβάσεις είτε δεν επιλύουν το πρόβλημα είτε είναι υπερβολικά κοστοβόρες.

Η ατέρμονη επέκταση της χερσαίας ζώνης μέσα στην θάλασσα, καταστρέφει την εικόνα της Χώρας

Παρατηρήσεις επί της εναλλακτικής λύσης

Έξω λιμάνι

  1. Η επέκταση των θέσεων που δένουν τα καράβια θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι το σημείο που προτείνει ο Σύλλογος Μηχανικών χωρίς να χρειάζεται να τσιμεντωθεί όλος ο χώρος μέχρι την προβλήτα της Έλλης. Ας μην επεκταθεί η απομάκρυνση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης πέρα από την περιοχή της Παλλάδας όπου λαμβάνει χώρα εδώ και δεκαετίες.
  2. Επέκταση του δυτικού μώλου κατά 125m, όπως προτείνεται από τον σύλλογο των μηχανικών

Μέσα λιμάνι

  1. Επέκταση κατά μήκος του κεντρικού λιμενοβραχίονα που προστατεύει το λιμάνι ώστε να φτάσει το δυτικό όριο του σημερινού βυθισμένου μώλου. Παράλληλα μετατόπισή του βορειότερα όπως περιγράφεται στην πρόταση του συλλόγου μηχανικών για να ανοίξει ο χώρος που θα κάνουν μανούβρες τα πλοία που θα δένουν, αλλά και για την προσθαλάσσωση των υδροπλάνων.
  2. Τοποθέτηση του υδατοδρομίου μπροστά στο Βίντσι όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί με την προσθαλάσσωση να γίνεται εντός λιμένα.
  3. Προσαρμογή της χερσαίας ζώνης του λιμανιού βάσει των νέων δεδομένων. Ο υπάρχων σχεδιασμός βασίζεται σε ΦΕΚ του 1956 όπου και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης ήταν εγγύτερα. Ένα νέος σχεδιασμός βασισμένος στο σήμερα, θα βοηθήσει διοικητικά και λειτουργικά τη ζωή της πόλης και θα εξορθολογίσει τις χρήσεις κυρίως της παραλιακής οδού.

Πρόταση

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η οποιαδήποτε επέκταση του λιμανιού καταστρέφει την εικόνα της Χώρας της Τήνου και δεν επιλύει ουσιαστικά το πρόβλημα της ασφάλειας του λιμανιού στους νότιους καιρούς. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει άμεσα μία νέα μελέτη για μεταφορά του εμπορικού λιμανιού δυτικότερα της πόλης σε ασφαλέστερη τοποθεσία, αφήνοντας μέσα στην Χώρα μόνο το κομμάτι του λιμανιού που αφορά τα καΐκια και τα μικρά σκάφη αναψυχής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -