











Το εργαστήρι της ΝΩΜΩ για την τέχνη της ξερολιθιάς ήταν μια γιορτή συνεύρεσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας και υλοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία.. Το πρωϊ της Κυριακής 4 Μαϊου πλήθος κόσμου άφησε την ραστώνη του, φόρεσε το καπελάκι του, σήκωσε τα μανίκια του και ήρθε για σκληρή δουλειά και χτίσιμο με τα εργαλεία που μας παραχώρησε ο σύλλογος Αμπασάδα.
Το εργαστήρι στόχευσε στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας της Τήνου γύρω από την τέχνη της ξερολιθιάς. Είχε διάρκεια 1 ημέρα, υλοποιήθηκε με την συνεργασία του συλλόγου Αμπασαδα & τη συμμετοχή της περιβαλλοντικής ομάδας του ΕΠΑλ Τήνου υπό την επίβλεψη των καθηγητών Κώστα Καραγιώργου και Χρυσούλας Κελεπούρη. Πήραν μέρος η Μαρία Βιδάλη αρχιτέκτονας και καθηγήτρια Σχολής μαρμαροτεχνίας, οι μαστορες Μιχάλης Κεφαλονίτης και Αντώνης Λειβαδάρης, η Σοφία Ζησίμου και Αλεξάνδρα Γρυπάρη ιδρυτικά μέλη της ΝΩΜΩ, η Αλις Παπαζαφεριου – υπεύθυνη παραγωγης ομάδα έργου τοίχος, η Jessica Siemens – συντονισμός παραγωγής του έργου τοίχος, μέλη της τοπικής κοινότηταςι, φοιτητές της Ανωτέρας Σχολής Μαρμαροτεχνίας και φυσικά οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του προγράμματος φιλοξενίας τοίχος, Marlon Bagnou Beido, Mathias Vincent-Palazzi, Olivier Thomas, Côme Rolin που οργανώνει η ΝΩΜΩ αυτό τον καιρό στο νησί. Την Αμπασάδα εκπροσώπησε η Βασιλική Μπολέρου.
Με την καθοδήγηση της Μαρίας Βιδάλη, οι δύο παραδοσιακοί μάστορες της πέτρας Μιχάλης Κεφαλονίτης και Αντώνης Λειβαδάρης έδειξαν στα παιδιά του ΕΠΑΛ και στην ομάδα του έργου τα μυστικά της τέχνης της ξερολιθιάς και μαζί χτίσαμε αυτή τη βλύστρα στην αρχή του μονοπατιού Χώρα – Τριπόταμος. Ξεκινήσαμε με λίγη καθυστέρηση αλλά όλοι βρήκαν τη θέση τους, γίνανε μικροί και λίγο μεγλύτεροι μάστορες, βοήθησαν ο ένας τον άλλο και θεμελίωσαν, πελέκησαν κι έτσι οι πέτρες χρησιμοποιήθηκαν όλες και επισκευάστηκε όλο το τοιχάκι. Η αποστολή μας στέφθηκε με πλήρη επιτυχία τόσο που δεν διακρίνεται η καινούργια προσθήκη στο τοιχάκι γιατί οι μάστορες της ξερολιθιάς δουλεύουν με τον παραδοσιακό τρόπο.
Το εργαστήρι μας σχεδιάστηκε μέσα στο πλαίσιο του έργου μας τοίχος που υλοποιείται στο νησί Απρίλιο – Μαϊο 2025.
Τι είναι το πρόγραμμα “τοίχος – toichos”;
Το πρόγραμμα τοίχος είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φιλοξενίας, δύο φύσεων και δύο φάσεων που οργανώνεται στην Τήνο Απριλιο – Μαϊο με τη συμμετοχή 6 σημαντικών αρχιτεκτόνων / σχεδιαστών από τη Γαλλία, Marlon Bagnou Beido, Mathias Vincent-Palazzi, Olivier Thomas, Côme Rolin, Ophelie Dozat, Anna Saint Pierre. Είναι ταυτόχρονα ερευνητικό και δημιουργικό και υλοποιείται σε πρώτη φάση μέσα από την επιτόπου ερευνα – δημιουργία – εκθεση στο νησί και στη συνέχεια στη δεύτερη του φάση εκτίθεται στην Αθήνα και γίνεται συλλογικός τόμος στο Παρίσι.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη μερική στήριξη του Culture Moves & του Γαλλικού Ινστιτούτου και τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή μίας ευρείας ομάδας mentors: ερευνητών – ακαδημαϊκών, γεωλόγων, αρχιτεκτόνων, τεχνιτών, εκπαιδευτών, εικαστικών, αρχαιολόγων, οικονομολόγων.
Σκοπός του η ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της ξερολιθιάς και η σημασία της για:
- Τη τοπική πολιτιστική κληρονομιά
- Την σύγχρονη αρχιτκεκτονική
- Τις σύγχρονες μεθόδους & υλικά δόμησης
μέσα από την διεπιστημονικότητα και την συσχέτιση με την κοινότητα.
Το πρόγραμμα στην πρώτη του φάση, θα κλείσει με μία έκθεση στην Τήνο 11 & 12 Μαϊου σε ένα ατέλειωτο κέλυφος οικοδομής. Και ως το τέλος του χρόνου θα οργανωθεί μία ακόμα έκθεση στην Αθήνα με τελικό στόχο μία έκδοση με τη συμμετοχή των συμμετεχόντων και των συνεργατών ερευνητών
Ποια είναι η ΝΩΜΩ
Με τη ΝΩΜΩ ΑΜΚΕ δημιουργούμε γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πεδίων, επιστημονικής έρευνας με τη σύγχρονη τέχνη και τους δημιουργικούς τομείς, μέσα από το πρίσμα της τεχνολογίας και καινοτομίας με έμφαση στην εξωστρέφεια. Από το 2022 επικεντρωνόμαστε στον θεματικό άξονα “ΧΩΡΟΣ” με πρώτο πλαίσιο την πολιτιστική κληρονομιά.