Το ΚΟΙΝΩΝΩ δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, αέρας, φωτιά) – συν ένα, το στοιχείο του χρόνου, συστήνοντας ένα θεματικό πρόγραμμα residency που επιχειρεί να εντάξει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας για το χώρο, το χρόνο, τις εποχές, την ύλη, την ενέργεια, τη φύση, την παράδοση και τις διάφορες κοινωνικές εκφάνσεις τους.
Με τη ματιά στραμμένη στο φυσικό περιβάλλον, το Κοινωνώ διακρίνει τη σύμπραξη των φυσικών στοιχείων στη δημιουργία με τον καιρό του ιδιόμορφου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του νησιού, της υλικής και άυλης κληρονομιάς του. Δημιουργώντας διαφορετικές συνθήκες ανάγνωσης του χώρου, που παρακολουθούν τη μεταμόρφωση από το ένα φυσικό στοιχείο στο άλλο, το Κοινωνώ φαντάζεται τη σύμπραξη ανά τοποθεσία ενός συγκερασμού φυσικών στοιχείων, με την επίδραση του στοιχείου του χρόνου. Έτσι, συστήνονται τα εξής πέντε τοπία (εικονικά και υλικά περιβάλλοντα):
(1) Λατομεία Κουμελά,
(2) Κακιά Σκάλα,
(3) χωριό Ισμαήλ,
(4) Λιμνοδεξαμενή Λιβάδας,
(5) Λιβάδι Κώμης.
Η συνέπεια του χρόνου γίνεται φανερή στις επιλεγμένες αυτές τοποθεσίες, ως φυσικά και πολιτισμικά τοπία, δηλαδή αφενός από την ίδια την γεωμορφολογία τους, αφετέρου από την ερμηνεία της ανθρώπινης παρέμβασης σε αυτές. Η επενέργεια του ανθρώπου στα φυσικά υλικά, όπως παρατηρείται σε αυτές τις τοποθεσίες, ανοίγει διάλογο στον ορίζοντα της σύγχρονης ανθρωπόκαινου εποχής, ως προς μεθόδους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αλλαγής, της προσαρμογής, άρα μεταχειρίζονται υλικά που έχουν διάρκεια και είναι ζωντανά και άλλες που τα μετακινούν πέρα από τα φυσικά τους όρια. Ο χρόνος εμφανίζει την ύλη και, από την άλλη, την εποχή ως ανθρώπινη ιστορία.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
Με αφορμή τον έκρυθμο περιορισμό των κοινών πόρων κατά την σύγχρονη Ανθρωπόκαινο εποχή, εν αντιθέσει με τη φύση τους να εναλλάσσονται και να μεταμορφώνονται σύμφωνα με την παροδικότητα των φυσικών εποχών, αναδύονται τόσο η διττή αυτή έννοια της “εποχής” όσο και τα ετερογενή χαρακτηριστικά της ύλης, της γης, του νερού, του αέρα, της φωτιάς που συνθέτουν το ποικιλόμορφο τοπίο του νησιού της Τήνου.
Μέσα από το residency θέλουμε να προκύψουν παραγωγές εικαστικών έργων, παραστατικών τεχνών, συλλογικών κι ερευνητικών project, έργων αποκατάστασης, παιδαγωγικών δράσεων, εργαστηρίων, φιλμ, τέχνης ήχου, ψηφιακών έργων, θεματικά συμπόσια. Προσφέρεται ένα έδαφος που ευνοεί τον προβληματισμό και τον διάλογο πάνω σε σύγχρονες και παραδοσιακές πρακτικές, τις επεκτάσεις της παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση, την ιστορία, τη μυθολογία και τη μεταφυσική της ύλης.
Προτεραιότητά μας, μέσα από το residency είναι να δημιουργηθεί το υπόβαθρο συνεργασίας των συμμετεχόντων μεταξύ τους, με τοπικούς και ευρύτερους φορείς, με την τοπική κοινότητα και με τον φορέα του Κοινωνώ.
Το Κοινωνώ φιλοξενεί τους συμμετέχοντες για ένα διάστημα, ώστε αυτοί να δημιουργήσουν και να αφήσουν, σε ένα μη αστικό περιβάλλον, έργα που αφορμώνται από την Τήνο και για το ίδιο το νησί.
Το περιεχόμενο των παραγωγών και η διαδικασία δημιουργίας θα προβάλλονται σε μια συνεχώς εμπλουτιζόμενη ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία το Κοινωνώ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σύγχρονο κοινωνικό, καλλιτεχνικό γεωμορφολογικό χάρτη του νησιού.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Η θεματική “Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία εισήχθη το 2019, δομημένη πάνω σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους φιλοξενίας, μία ανά φυσικό στοιχείο, οι οποίες θα πραγματοποιούνταν στις τέσσερις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Ετσι, το residency επρόκειτο να έχει τη διάρκεια ενός σχεδόν χρόνου, επικεντρώνοντας τις παραγωγές του σε ένα στοιχείο ανά εποχή, σε μια πληθώρα επιλεγμένων τοποθεσιών.
Το πρώτο residency, το Στοιχείο της Φωτιάς υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020. Όμως, ενόψει της πανδημίας του COVID-19, που απέτρεψε την πραγματοποίηση της δεύτερης περιόδου φιλοξενίας, ο άξονας της θεματικής προσαρμόστηκε ώστε να εκπληρωθεί σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, με όλες τις παραγωγές να λαμβάνουν χώρα σε μια κοινή περίοδο, 26 Σεπτεμβρίου με 18 Οκτωβρίου, ώστε να μην υποβαθμιστεί η θεματική και ταυτόχρονα να ληφθούν υπόψη τα νέα δεδομένα και οι ενδείξεις σχετικά με τον ιό.
Ενώ η θεματική είχε ξεκινήσει με το στοιχείο της Φωτιάς, τον Ιανουάριο του 2020, φιλοξενώντας 30 διεθνείς συμμετέχοντες, η πανδημία που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο μας ανάγκασε να αναβάλουμε τον σχεδιασμό της θεματικής και να την προσαρμόσουμε σε μια κοινή περίοδο κατά την οποία θα λάμβαναν χώρα όλες οι παραγωγές.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ
Λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που αφορούν την πανδημία, προβλέπουμε ότι οι αναμενόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν, όχι μόνο την πρακτική διεξαγωγή αλλά το περιεχόμενο των residencies και το εύρος των ζητουμένων που θα απασχολούν σύγχρονους δημιουργούς και παρατηρητές της ανθρώπινης κοινότητας και κοινωνίας.
Καλούμε ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες, επιστήμονες, φιλόσοφους, ερευνητές, τοπικούς φορείς, οργανισμούς από Ελλάδα και εξωτερικό, που φέρουν ευαισθησία για σύγχρονα ζητήματα τοπικότητας, βιωσιμότητας, περιβάλλοντος, να παρευρεθούν σε ένα μη αστικό τοπίο, όπου ξεδιπλώνεται και μπορεί να ερμηνευτεί το φάσμα των προβληματισμών της εποχής.
Το Κοινωνώ έχει ξεχωρίσει από το πλήθος ειδικών χώρων-τοπίων του νησιού της Τήνου και από το σύνολο των τοποθεσιών του Κοινωνώ, πέντε αντιπροσωπευτικά σημεία-περιοχές: Λατομεία Κουμελά, Λιβάδι Κώμης, Χωριό Ισμαήλ, Κακιά Σκάλα, Λιμνοδεξαμενή Λιβάδας, στα οποία θα λάβουν χώρα οι παραγωγές των συμμετεχόντων. Οι αιτούμενοι καλούνται να αποστείλουν πρόταση με αφορμή ένα ή περισσότερα από τα 4 φυσικά στοιχεία, σε μια από τις προτεινόμενες τοποθεσίες.
Η ημερομηνία πραγματοποίησης του residency Τέσσερα συν ένα Στοιχεία όπου οι παραγωγές θα αφορούν όλα τα στοιχεία σε μια κοινή περίοδο, τίθεται για τον Απρίλιο του 2022 (1 Απριλίου με 2 Μαΐου 2022)
Αναλυτικές πληροφορίες στο Ανοιχτό Κάλεσμα
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
www.kinono.gr