Την Τρίτη, 28 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Τοπική Κοινότητα Πανόρμου του Δήμου Τήνου. Ανάμεσα στα θέματα της συνεδριάσεως ήταν και αυτό που αφορούσε την επίσπευση ενεργειών για τη λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου Πανόρμου.
Για το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος είπε:
Με την υπ’ αριθμ. 15/15-06-2015 απόφασή μας, αποδεχθήκαμε τη δωρεά της Αικατερίνης Δεσποίνη, για την παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα, με σύμβαση χρησιδανείου, ενός διώροφου ακινήτου επιφανείας ισογείου 55,82 τετραγωνικά μέτρα και ορόφου 36,39 τετραγωνικά μέτρα επί οικοπέδου 57,16 τετραγωνικά μέτρα εντός του οικισμού Πανόρμου.
Επιθυμία της δωρήτριας ήταν, στο παραχωρούμενο ακίνητο να λειτουργήσει Ναυτικό Μουσείο, της ναυτικής ιστορίας του Πανόρμου, στη μνήμη του αποβιώσαντος συζύγου της Γεωργίου Δεσποίνη και της μητέρας του Πηνελόπης Πρίντεζη – Δεσποίνη.
Ο Δήμος Τήνου στις 30 Μαρτίου του 2016 με την υπ’ αριθμ. 77/2016 απόφασή του, αποδέχθηκε τη δωρεά και προχώρησε στη σύναψη χρησιδανείου διάρκειας είκοσι ετών. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, με την υπ’ αριθμ 31/2016 απόφαση του, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” αιτήθηκε από το συμβούλιο του Δήμου Τήνου, την έγκριση της λειτουργίας Ναυτικού Μουσείου υπό την επίβλεψή του.
Σύμφωνα με την ιδρυτική του πράξη (ΦΕΚ 4406/Β/30-12-2016), η διαχείριση και φροντίδα όλων των δημοτικών μουσείων της περιοχής της Έξω Μεριάς, γίνεται από αυτό, οπότε οφείλει τούτο να μεριμνήσει για τη μετατροπή της οικίας του Γεωργίου Δεσποίνη σε Ναυτικό Μουσείο.
Επιπλέον ζήτησε να δρομολογηθεί η σύνταξη μουσειολογικής μελέτης από ειδικό επιστήμονα και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τήνου να προβεί στην αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτίσματος και να ελέγξει τη στατική του πληρότητα, προτείνοντας και τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις ώστε το κτίριο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε.
Στις 13 Ιανουρίου του 2017 με τον κ. Εμμανουήλ Σώχο, Αντιδήμαρχο του Δήμου Τήνου και Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου τότε, επισκεφθήκαμε την εν λόγω οικία και καταγράψαμε τα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα σε αυτή. Στη συνέχεια, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς” με την υπ’ αριθμ. 9/24-03-2017 απόφασή του και με το με αριθμ. πρωτοκόλλου 16/31-03-2017 έγγραφό του επανήλθε στο θέμα και ζήτησε εκ νέου, από τον Δήμαρχο Τήνου, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να συντάξει τη αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτίσματος και να ελέγξει τη στατική του πληρότητα, προτείνοντας και τις αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις. Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου να αναλάβει την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης από ειδικό επιστήμονα, εξοικειωμένο με τη ναυτική παράδοση της χώρας μας και με γνώμονα πάντα την τοπική Πανορμίτικη παράδοση, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί ανά τους αιώνες. Μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τη σύναψη του χρησιδανείου, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει.
Το Συμβούλιο άκουσε την εισήγηση του Προέδρου, έκανε διαλογική συζήτηση και αποφασίζει ομόφωνα και εισηγείται στο Δήμο Τήνου όπως προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου Πανόρμου, πιο συγκεκριμένα:
1. Να αναθέσει την αρμοδιότητα ίδρυσης Ναυτικού Μουσείου Πανόρμου, στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου “Γιαννούλης Χαλεπάς”, ώστε η διοίκησή του να προβεί στις δέουσες ενέργειες υλοποίησής του.
2. Να αναθέσει στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τήνου τη σύνταξη αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του κτίσματος, τον ελέγχο της στατικής του πληρότητας και την υπόδειξη των αναγκαίων άμεσων παρεμβάσεων που χρειάζεται ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
3. Να μεριμνήσει για την εκπόνηση της μουσειολογικής μελέτης από ειδικό επιστήμονα, εξοικειωμένο με τη ναυτική παράδοση της χώρας μας