- Το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση ζήτησε παράταση 50 ημερών για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο
Εφημερίδα Κοινή Γνώμη / Συντάκτης: Θοδωρής Καρατζούνης
Με έκδηλη την αγωνία του, ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη παράτασης από το Κτηματολόγιο, ώστε να προλάβουν οι δημότες του νησιού να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.
Αναφέρθηκε στο πρόσφατο αίτημα προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στην απάντηση που είχε λάβει ο Δήμος, η οποία όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, δεν αρκεί στον Δήμο Τήνου, ο οποίος σκοπεύει και θα αιτηθεί εκ νέου παράταση, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2025. Την απόφαση αυτή, στήριξε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η αρχική κρούση προς το Υπουργείο
Αρχικά, ο κ. Κροντηράς ανέγνωσε για ακόμη μία φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, το έγγραφο που είχε αποσταλεί στις 5 Νοεμβρίου, προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τήνος με το Κτηματολόγιο. Σε αυτή ενδεικτικά αναφέρονταν ότι “ο Δήμος Τήνου δέχεται καθημερινά παράπονα και διαμαρτυρίες από τους συμπολίτες μας ότι ο έλεγχος και η διόρθωση των ακινήτων τους στην προανάρτηση του Κτηματολογίου έχει μετατραπεί σε αγχώδη αγώνα δρόμου και δεν προλαβαίνουν την προθεσμία της 7.11.2024. Επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα με τις περιουσίες τους και άλλοι ότι δεν θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Στο μεταξύ αρκετοί ιδιοκτήτες (ιδίως κάτοικοι σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και στο εξωτερικό) δεν έχουν πληροφορηθεί ότι προχώρησε η προανάρτηση και δεν έχουν ελέγξει τις προαναρτήσεις των δικαιωμάτων τους και άλλοι δεν έχουν δώσει τη δέουσα σημασία, πιστεύοντας ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα. Χρειάζεται λοιπόν να συνταχθούν πολλές χιλιάδες αιτήσεις επανεξέτασης. Εδώ και πολλές ημέρες δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για κατάθεση χειρόγραφων αιτήσεων μέχρι τις 7.11.24 και όλα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.
Οι επαγγελματίες του νησιού (δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές κλπ) μας ενημέρωσαν ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στα αιτήματα για υποβολή αιτήσεων επανεξέτασης και είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν να καταθέσουν όλες τις αιτήσεις επανεξέτασης που τους έχουν ανατεθεί, έχουν αναγκαστεί να αρνηθούν να αναλάβουν υποθέσεις, ενώ πολλοί πελάτες τους δεν έχουν καν ενημερωθεί ή ενημερώσει ότι επιθυμούν τον έλεγχο της προανάρτησης. Σε μία τέτοια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί μία παράταση για την υποβολή αιτήσεων επανεξέτασης με ηλεκτρονική αίτηση”.
Η απάντηση από το Κτηματολόγιο
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω της διευθύντριας Διεύθυνσης Έργων, είχε απαντήσει άμεσα στο αίτημα, χωρίς ουσιαστικά να το κάνει αποδεκτό. Μάλιστα, χαρακτηριστικά στο έγγραφο που έφτασε στον Δήμο Τήνου ανέφερε ότι “σχετικά με το αίτημά σας για παράταση της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των κτηματολογικών στοιχείων, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου της κτηματογράφησης, μετά τη λήξη των διορθώσεων της Προανάρτησης (7/11/2024) θα ακολουθήσει η διαδικασία της Ανάρτησης, κατά την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν εκ νέου το δικαίωμα να αιτηθούν τη διόρθωση των αναρτημένων κτηματολογικών στοιχείων.
Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου της κτηματογράφησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής και την αποφυγή της πολύωρης αναμονής των πολιτών, όπως συμβαίνει συνήθως στις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας της Προανάρτησης, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, έχει εγκρίνει διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης» προκειμένου, εφόσον οι δικαιούχοι μέχρι το πέρας της προθεσμίας, επικοινώνησαν με το Γραφείο Κτηματογράφησης και αιτήθηκαν διόρθωση ή κλείσιμο ραντεβού, αυτό να μπορεί να διεκπεραιωθεί μέχρι και την 22η Νοεμβρίου 2024, θεωρούμενο εμπρόθεσμο. Με βάση τα παραπάνω λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, έχοντας υπόψη τις σχετικές επισημάνσεις των τοπικών φορέων, φροντίζοντας ταυτόχρονα για την έγκαιρη ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας”.
Π. Κροντηράς: “Πολλοί δημότες μας συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα”
Μετά την παρουσίαση του ιστορικού του αιτήματος και της απάντησης, ο κ. Κροντηράς, τόνισε ότι “το θέμα είναι ότι πολλοί δημότες μας συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα και αναγκάζονται κάποιοι να κλείνουν ραντεβού εκτός Τήνου. Η ενημέρωση και αυτό που ζητάω σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να το ζητήσουμε ως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για παράταση μέχρι 31 Ιανουαρίου του 2025. Έχουμε κάποια βασικά αιτήματα που θα θέλαμε να ζητήσουμε. Ένα σημαντικό είναι να στελεχωθεί με έκτακτο προσωπικό το Κτηματολογικό Γραφείο της Τήνου, καθώς οι δύο προθεσμίες που τρέχουν για 30 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία να δηλωθούν για πρώτη φορά δικαιώματα και 22 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία διόρθωσης των δικαιωμάτων που έχουν υποβληθεί, είναι πολύ περιοριστικές και ζητάμε να πάρουν παράταση μέχρι τέλος Ιανουαρίου, με παράλληλη ενίσχυση του προσωπικού. Στη διπλανή μας Σύρο, αυτό που στην Τήνο προσπαθούν να τελειώσει σε τρία χρόνια, απαίτησε 15 χρόνια προσπάθειας. Εδώ στην Τήνο προσπαθούμε να την ολοκληρώσουμε σε τρία χρόνια και πιστεύω πραγματικά ότι αν δοθεί αυτή η παράταση θα είναι πολύ σημαντική”.
Γ. Σιώτος: “Δεν “ιδρώνει το αυτί” της κεντρικής διοίκησης από ψηφίσματα”
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Σιώτος, ο οποίος και συμφώνησε σε όλα όσα είπε ο κ. Κροντηράς, τονίζοντας ότι “με προλάβατε κύριε δήμαρχε. Η κατάσταση είναι τραγική και αυτή τη στιγμή επαφιόμαστε μόνο στους συντοπίτες μας που στελεχώνουν το Κτηματολόγιο, οι οποίοι κάνουν τιτάνιες προσπάθειες αλλά είναι μόλις δύο άτομα. Πιστεύω ότι δυστυχώς ότι δεν “ιδρώνει το αυτί” της κεντρικής διοίκησης από ψηφίσματα αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο δραστικά μέτρα γιατί ήδη είμαστε στις 19 Νοεμβρίου. Το Κτηματολόγιο στην Τήνο το κρατούν οι ντόπιοι και αυτοί τη στιγμή πάρα πολλοί συμπολίτες μας, πάνε και κάνουν στον Νέο Κόσμο ραντεβού, γιατί δεν προλαβαίνουν αλλιώς. Έχετε πάρα πολύ δίκιο, 15 χρόνια δόθηκε περιθώριο στην Τήνο, άλλα τόσα στην Μύκονο, δεν μπορείς να δίνεις τρία χρόνια στην Τήνο. Ένας ή δύο μήνες δεν θα σωθεί νομίζω η κατάσταση αλλά πρέπει να δοθεί τουλάχιστον, αν όχι 60 μέρες, τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα, αλλά δυστυχώς τα ψηφίσματα και οι αιτήσεις για αυτούς δεν πιάνουν τόπο”.
Α. Ψάλτη: “Υπάρχει η πληροφορία, ότι υπάρχει μία σιωπηρή παράταση αυτή τη στιγμή”
Τέλος, τον λόγο για το ζήτημα, πήρε η δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Ψάλτη, η οποία ανάφερε ότι “συμφωνώ και εγώ ότι έπρεπε να γίνει αυτό το αίτημα και προφανώς και πρέπει να υποστηριχτεί η παράταση. Μία πρόταση είναι ότι ενδεχομένως να πρέπει να γίνει και κατ’ ιδίαν με την πολιτική ηγεσία ή και την ίδια Αρχή. Να αναφέρω ότι υπάρχει η πληροφορία, ότι υπάρχει μία σιωπηρή παράταση αυτή τη στιγμή και αυτό το αναφέρω ως επαγγελματίας. Οι πολίτες μπορούν να συνεχίζουν και όσοι μας ακούν, ας το πάρουν ως πληροφορία. Ας συνεχίσουμε και εμείς με αυτό που προτείνετε”.