Aλέκος Ε. Φλωράκης, Ο αδελφός μου ο ζωγράφος. Ματθαίος Φλωράκης (1935-2011). Από τον Κυβισμό στον Φανταστικό Ρεαλισμό, Ελληνικές Ομοιογραφικές Εκδόσεις, Αθήνα 2023. Σχήμα 30×23 εκ., τετράχρωμο, σελίδες 264.
Ο ζωγράφος και χαράκτης Ματθαίος Φλωράκης (1935-2011) είναι καλλιτέχνης με ευρύ και ποιοτικό έργο, ιδιαίτερα γνωστός στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία κ.α.) αλλά και στενά συνδεδεμένος με τη Μύκονο της χρυσής καλλιτεχνικής ακμής της, στις δεκαετίες 1960 και 1970. Σπούδασε στο Παρίσι στην École Nationale des Beaux Arts, πραγματοποίησε πάνω από 60 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη και έλαβε μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Έργα του από κρατικές αγορές υπάρχουν σε συλλογές και μουσεία πόλεων της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Γαλλίας. Στη Μύκονο (1964-1972) διατηρούσε τη γνωστή Γκαλερί Αργώ (Galerie Argo) στο Ματογιάννι, από κοινού με τον ζωγράφο Luis Orozco, και συμμετείχε ενεργά στην κίνηση του εκεί Montparnasse Bar-expo του Μανώλη Πεταλά.
Στο βιβλίο, καρπό συστηματικής έρευνας του ποιητή και δρ εθνολόγου-λαογράφου Αλέκου Φλωράκη, αδελφού του ζωγράφου, παρακολουθείται η πολυκύμαντη ζωή του καλλιτέχνη, από τα παιδικά του χρόνια έως την απώλεια της όρασής του και το τραγικό τέλος του, με τρόπο άμεσο και συναρπαστικό. Παράλληλα, σκιαγραφείται η γενικότερη καλλιτεχνική κίνηση της εποχής στη Μύκονο, το Παρίσι, το Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Φωτογραφικό και άλλο τεκμηριωτικό υλικό (αναφορές του τύπου, προσκλήσεις, κατάλογοι εκθέσεων κ.ά.), καθώς και πολλά αυτούσια αποσπάσματα από ανέκδοτες επιστολές του ίδιου του Ματθαίου Φλωράκη τεκμηριώνουν το κείμενο.
Στα παραρτήματα του βιβλίου περιλαμβάνονται βιογραφικό χρονολόγιο του ζωγράφου και κατάλογος των εκθέσεών του, γελοιογραφίες του από το περιοδικό «Ταχυδρόμος», 17 κριτικές προσεγγίσεις στο έργο του από διάφορες χώρες και ένα παραμύθι με 19 έγχρωμες υδατογραφίες για τον πελεκάνο-σύμβολο της Μυκόνου Πέτρο. Φωτογραφίες πολλών έργων του ολοκληρώνουν τον αφιερωματικό αυτόν τόμο, τον οποίο επιμελήθηκαν εξαιρετικά οι «Ελληνικές Ομοιογραφικές Εκδόσεις».