Συντάκτης: Θοδωρής Καρατζούνης | Εφημερίδα Κοινή Γνώμη
Μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για τις φόλες στο νησί, υπέβαλλε ο δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς, ενώ μιλάει για τα περιστατικά και το φαινόμενο των δηλητηριάσεων στην “Κοινή Γνώμη”
Το φαινόμενο των δηλητηριάσεων ζώων με αποτέλεσμα το θάνατο τους, έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις και συχνά πυκνά ξεπροβάλλουν και νέα περιστατικά στα νησιά των Κυκλάδων.
Αυτή τη φορά ο Δήμος Τήνου αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα την αντίδραση του. Ενημέρωσε τους δημότες του νησιού, ότι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου υπεβλήθη από το δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου (διά του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου) μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων για τις δηλητηριάσεις των ζώων στο νησί και θανάτωσης από “φόλα”, δηλαδή κάθε είδους τροφή που περιέχει δηλητηριώδεις ουσίες.
Π. Κροντηράς: “Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε μπροστά σε τέτοιου είδους περιστατικά”
Ο δήμαρχος Τήνου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τους λόγους που τον οδήγησαν να κάνει τη μηνυτήρια αναφορά και γενικότερα για τα περιστατικά θανατώσεων ζώων στο νησί. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “το φαινόμενο υπήρχε πάντα δυστυχώς, αλλά πλέον, έχει γίνει πάρα πολύ έντονο και ειδικά τον τελευταίο καιρό. Αυτό το κομμάτι είναι της ευθύνης του Δήμου και δεν μπορούμε να αδιαφορούμε μπροστά σε τέτοιου είδους περιστατικά. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη μέσω της Εισαγγελίας, κάνοντας μία μήνυση κατά αγνώστων για το ζήτημα της δηλητηριάσεων των ζώων από φόλα. Οι αναφορές που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν δίνουν λύση και δεν τρομάζουν, απλά αναδεικνύουν το πρόβλημα. Θεωρώ ότι για κάθε περιστατικό και αυτό που έχει κυρίως νόημα είναι να ενημερώνεται ο Δήμος και η Αστυνομία προκειμένου ίσως να έχουμε ένα αποτέλεσμα πιο άμεσο. Συγχρόνως, με αυτή την ανακοίνωση θέλαμε να κάνουμε γνωστή τη νομοθεσία, του τι ισχύει και πόσο αυστηρές είναι πλέον οι ποινές για κάτι τόσο αποτρόπαιο και τόσο απάνθρωπο”.
“Το να θανατώσεις ένα ζώο είναι μια κτηνωδία”
Παράλληλα, σε ερώτηση για το πού εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα και αν είναι από έναν άνθρωπο ή διαφορετικούς τόνισε ότι “υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που εντοπίζεται αλλά πιστεύω δεν έχει να κάνει με τα σκουπίδια αλλά κυρίως με το θέμα της ενόχλησης προς κάποιους. Θεωρώ ότι είναι πλέον θέμα ανθρώπου, γιατί το να θανατώσεις ένα ζώο είναι μια κτηνωδία και πάμε σε άλλες καταστάσεις. Για να το κάνει κάποιος αυτό, πρέπει να το έχει μέσα του. Το πρόβλημα κυρίως εντοπίζεται στις γάτες αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω και δεν έχω στοιχεία για το αν το κάνει ένας άνθρωπος ή περισσότεροι. Έχουμε φωτογραφίες και κάποια πειστήρια, όπου μας επιβεβαιώνουν ότι γίνονται αυτά τα περιστατικά Δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο που κάνουμε τη συγκεκριμένη μήνυση, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι σε ένα τέτοιο φαινόμενο.”
Η ανακοίνωση του Δήμου
Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δήμου Τήνου που έχει γενικό τίτλο “Η δηλητηρίαση ζώων είναι ποινικό αδίκημα” αναφέρει ότι “είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι οι δημότες, ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη να μην αδιαφορούμε μπροστά σε τέτοιου είδους περιστατικά. Οι αναφορές στο Facebook δεν προσφέρουν λύση, ούτε τρομάζουν τους δράστες. Πρέπει για κάθε περιστατικό που υποπίπτει στην αντίληψή σας να ενημερώνετε τις αρμόδιες αρχές. Κανένας δράστης και καμία θανάτωση ζώου δεν πρέπει να μένει ατιμώρητη. Όποιοι λοιπόν έχουν πληροφορίες σχετικά με παρόμοια αδικήματα παρακαλούνται να επικοινωνήσουν είτε με το ΑΤ Τήνου, είτε με το Δήμο και να καταθέσουν τις πληροφορίες αυτές για να βοηθήσουν στην εύρεση των δραστών”.
Η σοβαρότητα και οι συνέπειες των παραβάσεων
Η ανακοίνωση κλείνει με αναφορά στις ποινές που καλείται ο ένοχος να αντιμετωπίσει. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “για να μπορέσετε να καταλάβετε τις σοβαρότατες συνέπειες αυτών των πράξεων επισυνάπτουμε αποσπάσματα του σχετικού νόμου. Οι ποινές που προβλέπονται για τους δράστες είναι 5-10 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμα 30.000-50.000 ευρώ ανά ζώο (!) Δηλαδή αν κάποιος σκοτώσει με φόλα 20 γάτες, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί θα είναι από 600.000 το ελάχιστο έως και 1.000.000 ευρώ (!) Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση που κάποιος το ξανακάνει (!).
Ο νόμος για την κακοποίηση των ζώων
Παράλληλα επισυνάπτεται στην ανακοίνωση του Δήμου ο σχετικός νόμος (Ν. 4830/2021) που αφορά στην κακοποίηση των ζώων.
Κακοποίηση των ζώων – Άρθρο 24
Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.
Ποινικές κυρώσεις – Άρθρο 34
Οι παραβάτες της παρ. 5 του άρθρου 23 και της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 24 τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ.
Διοικητικές κυρώσεις – Άρθρο 35
Στο άρθρο αναφέρεται τ υψηλό τίμημα που καλείται να πληρώσει κάποιος που θα προβεί σε συγκεκριμένες ενέργεια. Πιο αναλυτικά, αναφέρει “Φόνος, βασανισμός των ζώων με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό),πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), εκούσιο τραυματισμό (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), μάχες μεταξύ ζώων, κτηνοβασία, σεξουαλική κακοποίηση του ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, καθώς και πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται κάθε είδους σεξουαλική συνεύρεση με ζώα, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας ή θανάτωση μικρών ζώων με σκοπό το κέρδος και τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Σύμφωνα με το Άρθρο 24 παρ. 1 περ. β’ και παρ.2, 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό ενώ σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης τα πρόστιμα διπλασιάζονται κάθε φορά.