Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Τήνος – Διαμαρτυρία για τα ανεπιτήρητα ζώα

Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες

Έχουν περάσει 10 και πλέον χρόνια από τότε που η πολιτεία νομοθέτησε σχετικά, για όλη την επικράτεια, την μείωση ή δυνατόν εξάλειψη των ανεπιτήρητων «αδέσποτων» ζώων που καταστρέφουν το περιβάλλον με την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Δυστυχώς στο νησί μας δεν εφαρμόζεται ο νόμος και η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το βόρειο τμήμα του νησιού μας ερημώνεται και κανείς αρμόδιος δεν επεμβαίνει άμεσα για τη λύση του προβλήματος.

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, πήρε την απόφαση να συγκεντρώσει υπογραφές των κατοίκων, από ολόκληρο το νησί μας, για να εκφράσουμε την αγωνία μας και σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους για το μεγάλο αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Ζητάμε να σταματήσει η Περιβαλλοντική καταστροφή του νησιού μας, που οφείλεται, στα κατά χιλιάδες ανεπιτήρητα «αδέσποτα» ζώα, που οργώνουν κυριολεκτικά το νησί μας, κυρίως κατσίκια, εγκαταλελειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους, που έφυγαν από το νησί μας ή από τη ζωή και πολλαπλασιάστηκαν για πολλά χρόνια, χωρίς κανένα έλεγχο.

Η ενδοχώρα του νησιού μας αποψιλώνεται, η διάβρωση των γυμνών επιφανειών επιταχύνεται, η κατείσδυση και ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων μηδενίζεται εξαιτίας της έλλειψης φυτοκάλυψης, οι συκιές και τα αμπέλια εξαφανίστηκαν από τη γη μας. Οι ξερολιθιές που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα, γκρεμίζονται από τις ορδές και τα ξέφρενα ταξίδια των ζώων αυτών.

Όσοι εκ των συμπατριωτών μας προσπαθούν να αποκτήσουν ένα μικρό ελαιώνα ή αμπελώνα, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΝΤΑΙ, αφού σε ελάχιστο χρόνο, τα ασυνόδευτα –ανεπιτήρητα-αδέσποτα ζώα, εξαφανίζουν και το τελευταίο κλαδί ΤΩΝ ΦΥΤΏΝ τους.

Γίνεται φανερό πως καμιά γεωργική εκμετάλλευση δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην Τήνο, κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τα νεκροταφεία και οι αυλές των σπιτιών των χωριών, δεν έχουν πια λουλούδια , το βράδυ είναι όλα όμορφα, αλλά το πρωί υπάρχουν εκεί μόνο τα κόπρανα ζώων, για να δηλώσουν πως ένα κοπάδι κατσικιών, έκανε τη επίσκεψή του.

Ούτε οι πέτρινες μάνδρες και τα μεταλλικά πλέγματα, που φτιάχνουν οι κάτοικοι για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους (κήποι, ανθόκηποι, καλλιέργειες) μπορούν να σταθούν εμπόδιο στα ζώα αυτά. Μια ανοικτή πόρτα ή ένα άνοιγμα στο μεταλλικό πλέγμα προστασίας και τα ζώα εμφανίζονται από το πουθενά και σε ελάχιστο χρόνο αποδεκατίζουν κάθε φυτική ζωή.

Δεν είναι τυχαίο που συμπολίτες μας, αναζητούν μια πικροδάφνη, για να αποκτήσουν λίγο πράσινο, χωρίς να κινδυνεύει να φαγωθεί από κάποιο αδέσποτο. Τα κατσίκια δεν τρώνε την πικροδάφνη. Οι καιροί ου μενετοί

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

 1. Φυτώριο Πρασίνου καθημερινά ( 9-11 το πρωί),
 2. Γραφεία Αγροτικού Συνεταιρισμού ( ώρες γραφείων),
 3. Πρατήριο Αγροτικού Συνεταιρισμού ( ώρες λειτουργείας Πρατηρίου)
 4. Παραλία Τήνου (11-12 το μεσημέρι κοντά στην εξέδρα) κλπ.
 5. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στα χωριά.
 6. Θα ζητηθεί και η στήριξή των Τηνιακών Συλλόγων με έδρα Τήνο- Αθήνα

πληροφορίες τηλ. 6948552298 & 6983869458

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ψάλτης

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Συμφωνούμε. Δεν μπορούμε ομως εμεις οι Τηνιακοί της Αθήνας να ψηφίσουμε ηλεκτρονικά??

 2. Σωστή η διαμαρτυρία αλλά καλό θα ήταν να θιξετε και το θέμα του παστουρώματος, ανεξέλεγκτα κινούμενων ζώων, επειδή οι ιδιοκτήτες τους δεν ασχολούνται με την ελεγχόμενη και υπεύθυνη εκτροφή. Δεν είναι αμαρτία μόνο η εξολόθρευση της χλωρίδας αλλά και ο βασανισμός της πανίδας. Άνθρωποι ευθύνονται και για τα δύο και κάποτε πρέπει να δούμε πέρα από το προσωπικό μας συμφέρον.

 3. Δυστυχώς ο άνθρωπος βάζει το προσωπικό του συμφέρον πάνω από όλα, για να συμπληρώσω τον κ. Παπιτση, που πολύ σωστά ανέφερε το παστουρωμα, ακόμα κι όταν πρόκειται να βασανίζει ψυχές. Θα έπρεπε, όταν επικαλουμαστε το νόμο για τα “αδέσποτα” ζώα, να θυμόμαστε επίσης ότι ο ίδιος νόμος τιμωρεί τους δράστες – αυτούς που κακοποιούν τόσο βάναυσα τα ταλαιπωρα ζώα με την ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΗ μέθοδο του παστουρωματος, η οποία μαντεψτε.. απαγορεύεται… Γιατί εξακολουθεί να γίνεται σε κάτι χωριά και επαρχίες; Γιατί είναι πιο φθηνό να αγοράσεις ένα σχοινί….και φυσικά το ζώο σου το έχεις μόνο για εκμετάλλευση και δεν το σέβεσαι! Επίσης, δεν σέβεσαι το νόμο.
  Οι αρμόδιοι και γενικά άτομα που κατέχουν θέσεις προεδρείων, πόσο μάλλον σχετικών με το περιβάλλον, καλό θα ήταν να έχουν στο νου ότι σε αυτό (το περιβάλλον) συμπεριλαμβάνονται τα τετράποδα ζώα και θα έπρεπε να μεριμνούν για αυτό το πολύ σοβαρό και ανεξέλεγκτο θέμα της κακοποίησης. Δεν είναι δυνατόν να βασανίζονται ψυχές για να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας εν έτει 2021 προς 2022…. Νά δίνουμε μεγαλύτερη αξία στα χόρτα και στα υλικά και όχι σε πλάσματα που έχουν ζωή και ψυχή. Υποτίθεται οι άνθρωποι εξελισσομεθα..

τα σχόλια είναι κλειδωμένα.