19 χρόνια μετά την Εύρεση της Εικόνας της Παναγίας, στις 15 Δεκεμβρίου του 1842 ο επίδοξος ληστής Χριστόδουλος Δημητριάδης έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό του.
Μπήκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας κατά τη διάρκεια του εσπερινού. Αναζήτησε μέρος στο οποίο θα μπορούσε να κρυφτεί και χωρίς να γίνει αντιληπτός ανέβηκε στο γυναικωνίτη. Ο Ναός με τη δύση του ηλίου έκλεισε χωρίς ο Δημητριάδης να έχει γίνει αντιληπτός. Με σκοινί που είχε κρύψει στα ρούχα του κατέβηκε από τον γυναικωνίτη απέσπασε την εικόνα και έφυγε από τη δυτική έξοδο. Μέσα στο σκοτάδι κατευθύνθηκε προς την παραλία του Αγίου Μάρκου. Συνέχισε να περπατάει και τα ξημερώματα είχε φτάσει στα Υστέρνια. Εκεί έσπασε το τζάμι της εικόνας, κράτησε τα κοσμήματα και τα αφιερώματα και την έθαψε σε ένα χωράφι.
Ο μοναδικός τρόπος διαφυγής ήταν μέσω της Άνδρου και έτσι κατευθύνθηκε προς το στενό στο ΒΔ άκρο της Τήνου.
Το ξημέρωμα της επόμενης οι νεωκόρες άνοιξαν το Ναό και διαπίστωσαν εμβρόντητες ότι η εικόνα έλειπε. Τα νέα διαδόθηκαν αμέσως και βύθισαν το νησί στη θλίψη.Αμέσως πάρθηκαν μέτρα για τον εντοπισμό του ληστή. Οι δήμαρχοι έστειλαν περιπολίες σε όλα σημεία της Τήνου, όλα τα ιστιοφόρα έπλεαν γύρω από το νησί για να εμποδίσουν τη φυγή του δράστη.
Οι έρευνες παρέμεναν άκαρπες, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα, η απογοήτευση μεγάλωνε και τελέστηκε ολονύκτια δέηση στο Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Αργά το βράδυ τα ευχάριστα νέα έφτασαν στη Χώρα. Ο ληστής φτάνοντας στο Στενό παρακάλεσε δύο ψαράδες να τον περάσουν στην Άνδρο με τη βάρκα τους. Τους φάνηκε όμως ύποπτος και αρνήθηκαν. Εκείνος έφυγε γρήγορα προς τον Μαρλά όπου και τον βρήκε εξουθενωμένο η περιπολία του Πανόρμου. Πραγματοποίησαν σωματικό έλεγχο και βρήκαν τα κοσμήματα και τα αφιερώματα.Την επόμενη μέρα με ένοπλη συνοδεία υπέδειξε το σημείο που είχε κρύψει το εικόνισμα. Η εικόνα ήταν και πάλι ασφαλής. Η επιστροφή της εικόνας στο φυσικό της χώρο συνοδεύτηκε από πομπή 5.000 κατοίκων. Από τότε η 18η Δεκεμβρίου, η Ημέρα της Δευτέρας Ευρέσεως είναι μεγάλη γιορτή για την Τήνο.
www.tinosecret.gr