Τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 2022-2024, έχουμε γίνει μάρτυρες 65 γυναικοκτονιών, και πολλών ακόμα περιπτώσεων κακοποίησης και έμφυλης βίας. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για γυναίκες βίαια δολοφονημένες από κοντινά πρόσωπα, συντρόφους νυν και πρώην, συγγενείς. Γυναίκες που δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στην δουλειά, στον δρόμο ακόμα και στο ίδιο τους το σπιτι, πόσο μάλλον στην πολιτεία και τις αρχές. Η βία αυτή, είτε αφορά μια παρενόχληση, μια κακοποιητική συμπεριφορά, είτε την πιο ακραία έκφανση της που είναι η δολοφονία, έχει γίνει “μια ακόμα εικόνα στις ειδήσεις”. Πιο πρόσφατο περιστατικό αποτελεί η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της, έξω απο το Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Στο τμήμα είχε καταφύγει αναζητώντας προστασία από τον κακοποιητή της τον οποίον είχε και πρωτίστως καταγγείλει. Από τις αρχές αντιμετώπισε την αδιαφορία και την απαξίωση, γεγονός που τελείωσε με τον χαμό της λίγα μολις μέτρα από το Τμήμα. Γίνεται έτσι φανερό πως συνεργοί των δολοφόνων και των βιαστών γίνονται οι αρχές και η πολιτεία. Θύματα της έμφυλης βίας δεν μπορούν να βρουν καταφύγιο πουθενά.
Μόνη διέξοδος είναι ο αγώνας για την ανατροπή του συστήματος αυτού που γεννά και υποθάλπτει την βία αυτή, ο αγώνας για την γυναικεία χειραφέτηση και απελευθέρωση.
*Το έργο της φωτογραφίας έγινε από την καλλιτέχνη Vahit Tuna στην Κωνσταντινούπολη, όπου στοίχισε 440 ζευγάρια γυναικείων παπουτσιών στην πρόσοψη ενός κτιρίου σε κεντρικό σημείο της πόλης, τα οποία συμβόλιζαν τα θύματα γυναικοκτονιών του 2018
Σπουδαστές Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου