Δηλώθηκαν 11 ετοιμόρροπα κτίρια από το Δήμο Τήνου

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό των καταγεγραμμένων από Δήμους ετοιμόρροπων ή επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων. Πρόκειται για 9.342 κτίρια, που οι Δήμοι απέστειλαν στο Υπουργείο, όπως τους είχε ζητηθεί .

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Σύμφωνα με τον Πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Δήμος Τήνου δήλωσε έντεκα (11) ετοιμόρροπα κτίρια. Θα επανέλθομε με νεότερη ανάρτηση επι του θέματος.

Στις Κυκλάδες, μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί στοιχεία για 286 κτίρια, αριθμός ο οποίος είναι μικρός σε σχέση με την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει καταγραφεί από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όπου η οικεία Πολεοδομία έχει χαρακτηρίσει ως επικίνδυνα 246 κτίρια. Επίσης, στον Δήμο Τήνου έχουν καταγραφεί 11 κτίρια και στην Σίφνο 1.

Τέλος, από την Πολεοδομία Σύρου η οποία είναι υπεύθυνη για τα νησιά Σύρο, Μύκονο, Κέα, Κύθνο, μέχρι στιγμής και με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έχουν καταγραφεί 27 κτίρια.

Ειδικότερα ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε 5 βασικά στοιχεία του θέματος:

« 1) Έχουμε δηλώσεις από τους Δήμους όλης της Χώρας για 9.500 ετοιμόρροπα κτίρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

2) Σε συνεργασία με το ΤΕΕ έχουν ξεκινήσει αυτοψίες για να υπάρξει πλήρης καταγραφή και  διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

3) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζουμε νομοθετική παρέμβαση, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους Δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

4)  Θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα διατηρητέα, διότι προφανώς μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτίρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία.

5) Ετοιμάζουμε μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων -το πρόγραμμα «Διατηρώ» για παράδειγμα που σχεδιάζουμε στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια τέτοια περίπτωση- αλλά και γενικότερα για την διευκόλυνση των Δήμων ως προς τις κατεδαφίσεις. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εγκρίνει ένα σχετικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά στη Σάμο από όπου και η όλη προσπάθεια ξεκινά. »

πληροφορίες από cyclades24.gr

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter