Τοποθέτηση της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε» και Δημοτικής Συμβούλου Τήνου στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής, η οποία είχε θέμα: «Νησιωτικότητα – Αναπτυξιακές κατευθύνσεις και χρηματοδοτήσεις της προγραμματικής περιόδου 2021-2027»
Η Αναστασία Ψάλτη, Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε» και Δημοτική Σύμβουλος Τήνου συμμετείχε, στη Βουλή, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, η οποία συζήτησε το θέμα: «Νησιωτικότητα – Αναπτυξιακές κατευθύνσεις και χρηματοδοτήσεις της προγραμματικής περιόδου 2021-2027». Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε και η σχετική μελέτη της ΕΕΤΑΑ υλοποιημένη από τον Γ Σπιλάνη Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ομάδα του.
Η κυρία Ψάλτη, κατά την παρέμβασή της, αφού σημείωσε ότι η νησιωτική κοινωνία εκφράζει ξεκάθαρα την επιθυμία της να παραμείνουν τα νησιά μας «τόποι ζωής» και όχι απλώς χώροι επενδύσεων, υπογράμμισε την ανάγκη μιας συνεχούς, ειλικρινούς και ανοιχτής διαβούλευσης με την κοινωνία στα μεγάλα ζητήματα, στις μεγάλες παρεμβάσεις της Πολιτείας. Λέγοντας, μάλιστα, ότι «η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαία προϋπόθεση και αυτό θα αναδείξει και την ίδια τη μελέτη. Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου, η Πολιτεία μπορεί όχι μόνο να νομοθετεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, αλλά και να χτίζει εμπιστοσύνη, κάτι που είναι θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη». Για να εξηγήσει ότι «η οργάνωση διαβουλεύσεων μπορεί να βασιστεί, για παράδειγμα, στη χρήση ερωτηματολογίων, κάτι που έχουμε δουλέψει με τον κ. Σπιλάνη, στην παρουσία ειδικών και σε μια δομημένη διαδικασία, ικανή να αποδώσει, εύκολα και γρήγορα, χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτά μπορούν να συζητηθούν επιτόπου με τους πολίτες και να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τελικές αποφάσεις και πολιτικές».

Αναλυτικά, η τοποθέτηση της Αναστασίας Ψάλτη στην Επιτροπή της Βουλής έχει ως εξής:
«Θα ήθελα, καταρχήν, να συγχαρώ όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.) σε συνεργασία με τον κ. Σπιλάνη, που είναι ο πλέον έμπειρος στα θέματα της νησιωτικότητας.
Επίσης, να συγχαρώ τόσο τον Γενικό Γραμματέα όσο και το Προεδρείο της Επιτροπής για την περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων, τα οποία αναδεικνύει αυτή μελέτη. Όπως και για τη διάθεση να ληφθούν υπ’ όψιν, θεωρώ, στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής πάντα προς την κατεύθυνση της αειφορίας και της βιωσιμότητας των νησιών μας.
Θα ήθελα να θέσω στην Επιτροπή το ζήτημα της διαβούλευσης με την κοινωνία. Την ενεργοποίησή της, τη δυνατότητα έκφρασής της και τελικά την ενίσχυση της βούλησής της μέσα από τις πολιτικές που πρόκειται να εφαρμοστούν. Η άποψή μου, καθώς κατάγομαι και ζω σε νησί, είναι ότι η νησιωτική κοινωνία, με ποικίλους τρόπους, εκφράζει ξεκάθαρα την επιθυμία της -και αυτό έρχεται να το παρουσιάσει και η μελέτη- ότι τα νησιά μας είναι τόποι ζωής και όχι απλώς χώροι επενδύσεων. Η οργάνωση διαβουλεύσεων μπορεί να βασιστεί, για παράδειγμα, στη χρήση ερωτηματολογίων, κάτι που έχουμε δουλέψει με τον κ. Σπιλάνη, στην παρουσία ειδικών και σε μια δομημένη διαδικασία, ικανή να αποδώσει εύκολα και γρήγορα χρήσιμα συμπεράσματα. Αυτά μπορούν να συζητηθούν επιτόπου με τους πολίτες και να αποτελέσουν πολύτιμο υλικό για τελικές αποφάσεις και πολιτικές.
Σε κάθε μεγάλο νομοθέτημα, όπως μπορεί να προετοιμαστεί, σε κάθε μεγάλη παρέμβαση, ιδιαίτερα σε όσα αφορούν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών και των νησιών μας, η ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαία προϋπόθεση και αυτό θα αναδείξει και την ίδια τη μελέτη. Μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου, η Πολιτεία μπορεί όχι μόνο να νομοθετεί με μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, αλλά και να χτίζει εμπιστοσύνη, κάτι που είναι θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως ανέφερε η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία έχει προετοιμαστεί από τον κ. Σπιλάνη και από την ΕΕΤΑΑ».