Πανηγύρισε το παρεκκλήσιο της Αγίας Αγγέλας στη Χώρα Τήνου

Παρά τη βροχή, με κατάμεστο το Παρεκκλήσιο της Αγίας Άγγελας στη Χώρα της Τήνου, από ευλαβείς της Αγίας Άγγελας, η τοπική Εκκλησία μας πανηγύρισε την αγία μνήμη της με τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο με τον οποίο συλλειτούργησαν οι ιερείς: π. Φραγκίσκος Βιδάλης, π. Γεώργιος Ανδριώτης, π. Μάρκος Βιδάλης, π. Μάρκος Φώσκολος π. Φερνάνδος Bravo και ο π. Ιωσήφ Rossi.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

ΠΗΓΗ: www.kantam.gr

Πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, η αδελφή Θηρεσία έκανε μία εισήγηση πάνω στο μοναχικό τους τάγμα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ιδιαίτερο χάρισμα των μοναχών Ουρσουλινών και εξέφρασε τη λύπη της διότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο μοναχές Ουρσουλίνες. Ζήτησε από τους παρόντες να προσευχηθούν γι’ αυτές και να παρακαλέσουν τον Κύριο με τις ικεσίες και της Αγίας Άγγελας να μη χαθεί από την Ελλάδα το ιδιαίτερο χάρισμα των Ουρσουλινών μοναχών που τόσα για 350 χρόνια πρόσφεραν την υπηρεσία τους πολλά

Δεν παρέλειψε να ζητήσει επίσης την προσευχή για όλους τους φτωχούς και τους αρρώστους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Κινεζικό λαό που το διάστημα αυτό αντιμετωπίζει την ασθένεια του κοροναϊού που έχει δημιουργήσει τόσα προβλήματα στη μεγάλη αυτή Χώρα και υπάρχει κίνδυνο να εξαπλωθεί και έξω από αυτήν.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στη συναγμένη Εκκλησία είπε:

Η Αγία Άγγελα αποφάσισε να ιδρύσει το Μοναχικό Τάγμα των Ουρσουλινών μοναχών με σκοπό να συγκεντρώσει γύρω της νέες διατεθειμένες μέσα από την ολοκληρωτική προσφορά της ζωής τους στο Θεό να υπηρετούν τον άνθρωπο.

Η Ουρσουλίνα μοναχή συμμετέχει στην αποστολή του Χριστού μέσα στον κόσμο και πάντα πρέπει να έχει κατά νου πως Εκείνος ήλθε όχι για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει. Για το λόγο αυτό και η μοναχή Ουρσουλίνα δίνει κάθε μέρα με τη ζωή της αληθινή μαρτυρία της αφιέρωσής της στο Θεό και καταδαπανιέται για τη σωτηρία των ψυχών.
Ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Κυρίου ζει την αγάπη της για το Θεό μέσα από την αγάπη της για τα αδέλφια του Χριστού που είναι ο άνθρωπος κάθε ηλικίας.

Εναποθέτει στον Ιησού Χριστό όλη την αγάπη της και όλη τη χαρά της. Ξέρει και αναγνωρίζει πως ό,τι έχει δεν είναι δικός της αλλά του Χριστού που της το έδωσε για να το αξιοποιήσει και να το προσφέρει στις αδελφές της αλλά και σε κάθε άνθρωπο.

Είναι αφιερωμένη στο Χριστό, εργάζεται μέσα στην Εκκλησία του, και μέσα από τα ταξίματα της αγνότητας, της ακτημοσύνης και της υπακοής δίνει δείγματα της πρόγευσης της ουράνιας Βασιλείας. Για να μείνει πιστή στα ταξίματά της στρέφεται προς το Θεό και ζητά την ενίσχυση της χάρης Του, την οποία αναζητά μέσα από την ατομική προσευχή του δωματίου της ή του σπιτιού της αλλά και με τη συλλογική προσευχή της κοινότητας της. Είναι ευαίσθητη στα κελεύσματα του Αγίου Πνεύματος και θέλει να είναι υπάκουη στο Λόγο Του Θεού, αναζητώντας και εκτελώντας κάθε στιγμή το θέλημα του Πατέρα κατά μίμηση του Ιησού Χριστού με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Το μεγάλο στήριγμα στον πνευματικό της αγώνα το βρίσκει στην καθημερινή συμμετοχή της στο μυστήριο της Ευχαριστίας. Με αυτό πραγματοποιεί την ενότητά της με τον Χριστό και την Εκκλησία.
Συμπλήρωμα καθημερινό στην προσευχή της είναι η απαγγελία της Ιερής Ακολουθίας με τους Αίνους , τον Εσπερινό και το Απόδειπνο μέσω της οποίας αποδίδει μαζί με τις Αδελφές της δόξα στο Θεό.

Ανάλογα με τα χαρίσματα που της έδωσε το άγιο Πνεύμα είναι στη διάθεση των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων και μέσα από το Κατηχητικό έργο της Εκκλησίας, τις πνευματικές συναντήσεις για περισσότερη εμβάθυνση της πίστης, τη μελέτη του Λόγου του Κυρίου και την προσευχή γίνεται κατηχήτρια, εκπαιδευτικός, σύμβουλος και οδηγός και συνοδοιπόρος του ανθρώπου στην πνευματική πορεία της πίστης. Με το έργο αυτό εξασφαλίζει μια ενεργό παρουσία στην ποιμαντική ζωή της Εκκλησίας.
Φέτος, με χαρμολύπη, αναπολούμε τη δραστηριότητα των Ουρσουλινών μοναχών που για 350 χρόνια έγραψαν με τη ζωή τους μια λαμπρή ιστορία στην Ελλάδα. Απαρχή και επίκεντρο ήταν τα δυο νησιά της τοπικής Εκκλησίας μας, η Νάξος και η Τήνος. Είναι δεδομένο ότι, μια τοπική Εκκλησία χωρίς την παρουσία της αφιερωμένης ζωής είναι μια Εκκλησία ακρωτηριασμένη.

Τα μεγαλοπρεπή δύο κτήρια: στο Κάστρο της Νάξου και στα Λουτρά της Τήνου, που μας κληρονόμησαν, μαρτυρούν μια παρουσία η οποία πρόσφερε άφθονο πνευματικό οξυγόνο στην τοπική μας Εκκλησία σ’ αυτά τα 350 χρόνια και απέδειξε πόσο αναγκαία και πολύτιμη είναι για μια τοπική Εκκλησία η αφιερωμένη στον Κύριο ζωή. Είναι δεδομένο ότι, μια τοπική Εκκλησία χωρίς την παρουσία της αφιερωμένης ζωής είναι μια Εκκλησία ακρωτηριασμένη.

Η τοπική μας Εκκλησία δοξάζει το Θεό, ευγνωμονεί την Αγία Άγγελα και ευχαριστεί όλες τις αδελφές Ουρσουλίνες που για πολλά χρόνια πρόσφεραν τη χριστιανική μαρτυρία αφιέρωσης στο Θεό μέσα από ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό και πνευματικό έργο στα παιδιά, στους έφηβους και τους νέους. Οι δύο εναπομείναντες συνεχίζουν με όποιες ακόμη δυνάμεις διαθέτουν και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε μιας να δίνουν μια ενεργό παρουσία μέσα στην Εκκλησία. Παραμένουν σημάδια μνήμης για ό,τι το μοναχικό τους τάγμα πρόσφερε στην τοπική μας Εκκλησία και με τη ζωή τους μας υπενθυμίζουν το ιεραποστολικό σύνθημά τους που είναι το γνωστό serviam, και σημαίνει «να υπηρετώ». Αμήν

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας δόθηκε η ευλογία με τα ιερά λείψανα της Αγίας Άγγελας και όλοι τα ασπάστηκαν ζητώντας τη βοήθειά της.

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε μια ποικιλία κερασμάτων.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter