Αγιασμός Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας στην Τήνο

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’ τελέσθηκε ο Αγιασμός στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας, οι οποίες λειτουργούν υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στις εκ βάθρων ανακαινισμένες αίθουσες του Ιερού Ιδρύματος, προ του πέρατος του οποίου ανεγνώσθη το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Συμμετείχαν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός, Ιερείς και Διάκονοι, ο Αντιπρόεδρος και μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων «Παναγία η Ελεούσα» και «Παναγία η Οδηγήτρια» με την συμβολή των οποίων λειτουργούν οι Σχολές, οι διδάσκαλοι των σχολών, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ ευχαρίστησε τους διδάσκοντες και διδασκομένους και ευχήθηκε καλή επιτυχία και πρόοδο στο έργο των σχολών αυτών.

Φωτογραφίες: Χρίστος Τουφεκλής

Ακολουθεί το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’.

ΜΗΝΥΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΝΟΥ

Αγαπητοί μου,

η Βυζαντινή ζωγραφική αποτέλεσε την απτή απεικόνιση των υπερφυσικών αναζητήσεων των πιστών στη ζωή της ορθόδοξης εκκλησίας, κατόρθωσε να υπερβεί την υλική πραγματικότητα και να εκφράσει την υπερβατικότητα.

Αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη, που διατηρήθηκε επί αιώνες και παραδόθηκε ακέραιη στους σύγχρονους αγιογράφους, οι οποίοι συνεχίζουν τη μοναδική αυτή πολιτιστική, καλλιτεχνική και θρησκευτική παράδοση του Γένους μας.

Παράλληλα, η ορθόδοξη βυζαντινή ψαλμωδία, ομοούσιο γέννημα της ορθόδοξης λατρείας, που αναπτύχθηκε και αυξήθηκε μαζί της έχει χαρακτήρα λειτουργικό, μυσταγωγικό και αναγωγικό, που, μαζί με την αγιογραφία μεταφέρουν τον πιστό από τα υλικά στα πνευματικά, από τα εφήμερα στα αιώνια, από τα γήινα στα ουράνια.

Η βυζαντινή μας μουσική είναι η μουσική της ψυχής. Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται πώς η μουσική αυτή στολίζει και εμπλουτίζει με θείο συναίσθημα τα θαυμάσια λόγια των ύμνων, δεν μπορεί να νιώσει βαθιά ούτε και το νόημά τους.

Γιατί τα λόγια και η ψαλμωδία, όπως σοφά αναφέρει ο Φώτης Κόντογλου, δένονται όπως το κορμί και η ψυχή, όπως η μορφή και το χρώμα σε μια εικόνα.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, συγχαίρουμε και ευχαριστούμε το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, το οποίο ενισχύει και στηρίζει καθοριστικά τις Σχολές Βυζαντινής Αγιογραφίας και Μουσικής, συμβάλλοντας έτσι στην καλλιέργεια της μεγάλης πολιτιστικής μας παράδοσης.

Επευλογούντες τη σημερινή έναρξη των μαθημάτων των Σχολών αυτών, συγχαίρουμε επίσης και ευχαριστούμε όλους, όσοι συντελούν στην επιτυχία των σκοπών τους, αλλά και τους μαθητές τους, οι οποίοι «μεταλαμβάνουν» τα ζείδωρα νάματα της θρησκευτικής καλλιτεχνικής μας κληρονομιάς, και ευχόμεθα σε όλους πολυχρόνιο υγεία, ατομική και οικογενειακή ευημερία και αστείρευτη πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία.

Μετά πατρικῆς ἀγάπης

† Ο ΣΥΡΟΥ & ΤΗΝΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter