Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου – Τα θέματα της συνάντησης με Έπαρχο και Αντιπεριφερειάρχη

Όπως ανακοινώσαμε πριν λίγες ημέρες, την 1η Απριλίου το ΔΣ του συνεταιρισμού, ο διευθυντής και ο προϊστάμενος του τυροκομείου προσκληθήκαμε και συμμετείχαμε σε σύσκεψη στο Επαρχείο Τήνου με την κ. Έπαρχο και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, όπου παρουσιάσαμε τα κύρια θέματα που απασχολούν την Γεωργοκτηνοτροφία της Τήνου και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Επειδή λοιπόν ήταν πολλοί εκείνοι που μας ζήτησαν ποια ήταν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής, τα παραθέτουμε σήμερα εδώ, εντελώς περιεκτικά:

 1. Η άμεση κάλυψη με κτηνίατρο της Τήνου λογω μετάθεσής του.
  Ήδη η περιφέρεια καλύπτει την Τήνο όσο αφορά την λειτουργία του σφαγείου με κτηνίατρο από Σύρο ή Άνδρο όποτε χρειάζεται. Ο συνεταιρισμός θα εξυπηρετεί τις γραφειοκρατικές εργασίες για λογαριασμό των κτηνοτρόφων, των κρεοπωλών και των εμπορων σε συνεργασία με την διεύθυνση κτηνιατρικής της Σύρου.
  Προτάθηκε το κόστος της «κτηνιατρικής» αλληλογραφίας Τήνο – Σύρο και επιστροφή, να καλύπτεται από την υπηρεσία.
  Η περιφέρεια ήδη ζήτησε από το Υπουργείο την προσωρινή κάλυψη της θέσης με εποχιακό κτηνίατρο.
 2. Η πλήρωση όλων των θέσεων του κτηνιατρείου και του γραφείου Αγρ. Ανάπτυξης με μόνιμο προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης ή μετάθεσης όλων όσων υπηρετούσαν : Κτηνιάτρους, γεωπόνους, σπερματέγχυτη και διοικητικούς.
  Η περιφέρεια θα ζητήσει από το Υπουργείο μόνιμο προσωπικό. Ήδη με δελτίο τύπου η κ. Έπαρχος ενημερώνει ότι εντος των ημερών το αίτημα προς το υπουργείο, για μόνιμο κτηνίατρο, θα αποφασιστεί από την αρμόδια επιτροπή της περιφέρειας.
 3. Η ανάγκη ο κτηνίατρος και ο γεωπόνος να έχουν την δυνατότητα και την υποχρέωση, να πηγαίνουν στο στάβλο και στο χωράφι, όπου θα βοηθούν και θα λύνουν προβλήματα
  Δεν δόθηκε λύση γιατί απαιτείται βοηθητικό –διοικητικό προσωπικό στις αντίστοιχες υπηρεσίες που δεν υπάρχει.
  4.Η απρόσκοπτη λειτουργία του σφαγείου και η δυνατότητα σύναψης προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με το Δήμο Τήνου για επισκευή του σφαγείου
  Η περιφέρεια προτίθεται να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Τήνου για την μηχανολογική συντήρηση του σφαγείου και τον εξοπλισμό του με μερικά νέα μηχανήματα.
  Όσο αφορά την βιωσιμότητα του, το θέμα δηλώθηκε ότι αφορά τον Δήμο και την δημοτική επιχείρηση.
 4. Η αξιοποίηση της λιμνοδεξαμενης της Λιβάδας για χρήση και στην γεωργία
  Ο κ. αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προτίθεται θα μεταβιβάσει την λιμνοδεξαμενη στην Περιφέρεια, η οποία θα επικαιροποιήσει τις μελέτες ολοκλήρωσής της και λειτουργίας της, με σκοπό να δοθεί νερό και στην γεωργία. Αργότερα, αν χρηματοδοτηθεί, θα εκτελέσει και τα έργα που θα απαιτηθούν.
 5. Η αντιμετώπιση του προβλήματος των άγριων – ελεύθερων κατσικιών
  Το θέμα δηλώθηκε ότι είναι αποκλειστικά ευθύνης του Δήμου. Ο συνεταιρισμός έχει προβεί σε επανειλημμένες ενημερώσεις όλων των φορέων (υπουργό, περιφέρεια, δήμο, βουλευτές ) και αναμένει…
 6. Η επίλυση του θέματος του «πεδικλώματος» των ζώων και η παύση της δίωξης των κτηνοτρόφων μας
  Το θέμα απαιτεί ερμηνεία του νόμου από το Υπουργείο. Η περιφέρεια δεν προτίθεται να κάνει κάτι. Ο συνεταιρισμός έχει προβεί σε επανειλημμένες ενημερώσεις όλων των φορέων (υπουργό, περιφέρεια, δήμο, βουλευτές ) με εμπεριστατωμένη έκθεση του προβλήματος και αναμένει ….
 7. Η απρόσκοπτη μεταφορά των ζώντων ζώων προς την Αθήνα, μέσω των ακτοπλοϊκών εταιρειών
  Η περιφέρεια θα κάνει άμεση επιστολή στις ακτοπλοϊκές εταιρείες ζητώντας τους να διευκολύνουν την μεταφορά των «ζωάδικων» φορτηγών ειδικά κατά την πασχαλινή περίοδο.
 8. Οι πιστοποιήσεις των τηνιακών προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
  Προτάθηκε από τον κ. αντιπεριφερειάρχη η πιστοποίηση τηνιακών προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ με σύνταξη του σχετικού φακέλου από την περιφέρεια. Ο συνεταιρισμός θα διερευνήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών αγκινάρας στο θέμα αυτό.
 9. Η προβολή των προϊόντων του νησιού μέσω των εκθέσεων στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια
  Ο κ. αντιπεριφερειάρχης κάλεσε τον συνεταιρισμό και τους παραγωγούς της Τήνου να συμμετάσχουν στις εκθέσεις προϊόντων που συμμετέχει η περιφέρεια όπως γίνεται ως τώρα.
 10. Η δημιουργία εργαστηρίου τυποποίησης – συσκευασίας προϊόντων
  Ήδη η περιφέρεια κάνει κάτι ανάλογο στην Ρόδο. Θα αξιολογηθεί η πορεία του. Ο συνεταιρισμός ενδιαφέρεται ζωηρά για κάτι τέτοιο.
 11. Η ανάγκη ένταξης των γεωργών μας σε επιδοτούμενα προγράμματα εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων τους (σχέδια βελτίωσης) και το πρόγραμμα εγκατάστασης «νέων αγροτών»
  Ζητήθηκε από τον κ. αντιπεριφερειάρχη να ενημερωθούν οι αγρότες και οι νέοι ώστε να ενταχθούν σε σχετικά επιδοτούμενα προγράμματα.
  Προτάθηκε από τον συνεταιρισμό να στείλει η περιφέρεια αρμόδιο υπάλληλο, να ενημερώσει λεπτομερώς τους ενδιαφερομένους, σε εκδήλωση που θα διοργανώσει ο συνεταιρισμός, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες
 12. Η ένταξη του τυροκομείου σε πρόγραμμα ανακαίνισης – εκσυγχρονισμού
  Ο συνεταιρισμός έχει υποβάλλει φάκελο εκσυγχρονισμού του τυροκομείου σε σχετικό πρόγραμμα πριν 15 μήνες και αναμένεται η έγκριση του ή όχι. Ο κ. αντιπεριφερειάρχης θα παρακολουθήσει την πορεία του φακέλου.
 13. Τα προβλήματα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών
  Ο κ. αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε τις ενέργειες της περιφέρειας επί του θέματος και ευελπιστεί ότι το θέμα θα διευθετηθεί. Περισσότερες διευκρινήσεις παράθεσε η κ. Έπαρχος.
 14. το καθεστώς των αποζημιώσεων λογω κακοκαιρίας από τον ΕΛΓΑ
  Η περιφέρεια είναι αναρμόδια

  ΤΗΝΟΣ 12-04-21
  ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡ. ΣΥΝ/ΣΜΟ ΤΗΝΟΥ

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter