Ανεμόεσσα η Τήνος εόρτασε τη θαυμαστή διάσωση της αγίας Εικόνος

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’, τον οποίο οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμπόδισαν να παραστεί, η Τήνος εόρτασε την ανάμνηση του γεγονότος της θαυμαστής διασώσεως της αγίας Εικόνος της Ευαγγελιστρίας, με την τέλεση αφ’ εσπέρας Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας και την κυριώνυμο του Όρθρου και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού «Ευαγγελιστράκι» στην περιοχή Θεοτόκος στα Υστέρνια, ιερουργούντος και κηρύττοντος του Πανοσιολ. Ιεροκήρυκος, με τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς νήσου Τήνου, Εφημερίων των πέριξ χωρίων, του Διακόνου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και της Οσιολογιωτάτης Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Προηγουμένως, κατά την Ακολουθία του Όρθρου στον Ναό Ευαγγελιστρίας η Εικόνα της Μεγαλόχαρης λιτανεύθηκε από το Ιερό Ίδρυμα εποχουμένη αυτοκινήτου προς την περιοχή Θεοτόκος.

Κατά δε τη διέλευσή της, οι μαθητές του Γυμνασίου και δεκάδες άνθρωποι σε όλη τη διαδρομή είχαν εξέλθει με άνθη και θυμιατά να την υποδεχθούν και να την καλωσορίσουν.

Την αγία Εικόνα συνόδευσαν η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Έπαρχος Τήνου, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως και νεοεκλεγείς Δήμαρχος Τήνου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής το Ιερό Ίδρυμα, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Υστερνίων, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καρδιανής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης και διατελέσας Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καρδιανής.

Ο Πανοσιολ. Ιεροκήρυξ στην ομιλία του έκανε ιστορική αναδρομή στο γεγονός της κλοπής της Αγίας Εικόνος, από την στιγμή που έγινε αντιληπτή, τις ενέργειες των υπευθύνων για να βρεθεί, όπου όλοι οι κάτοικοι του νησιού συμμετείχαν στις έρευνες και την στιγμή της σύλληψης του ασεβούς κλέπτη και τα γεγονότα που ακολούθησαν.

Εν συνεχεία ο Αρχιερατικός Επίτροπος μετέφερε τις ευλογίες και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου, ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν στην Ιερά Πανήγυρη, τον προνοιάρχη του Ναού κ. Ιάκωβο Μαλακατέ και την κυρία Βασιλική Σώχου, τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής, τους συνεργάτες και συνδιακονητές τους.

Ωσαύτως μνημόνευσε και ευχήθηκε για τη μακροημέρευση του Αρχιμανδρίτη Πατρικίου Καλεώδη ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της ανοικοδόμησης του Ιερού αυτού Ναού, τους αοιδίμους Τηνίους Μητροπολίτες Φθιώτιδος Νικόλαο και Θήρας Παντελεήμονα, οι οποίοι με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθιέρωσαν το ιερό θυσιαστήριο τον Αύγουστο του 2001, τον Ιωάννη Σώχο, έναν ευλαβή κάτοικο της περιοχής, ο οποίος τότε ενδιαφέρθη για την ανοικοδόμηση, καθώς και τους προοδοιπορήσαντες Εφημερίους Αρχιμανδρίτη Κύριλλο Αλοίμονο και Πρωτοπρ. Βασίλειο Δράκο, ο οποίος παρότι ήτο υπό τη μεγάλη φροντίδα και αγάπη της καλής του πρεσβυτέρας και των αρίστων παιδιών του, δυστυχώς οι σκοτεινές πτέρυγες του θανάτου τον αφήρπασαν από ανάμεσά μας και μας στέρησαν την ευγενική και γλυκειά μορφή και παρουσία του, και ευχήθηκε σε όλους καλό και ευλογημένο Άγιο Δωδεκαήμερο.

Εν συνεχεία, η αγία Εικόνα, με την ίδια λιτανευτική πομπή επέστρεψε στο Ιερό Ίδρυμα.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επεμελήθη ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter