Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Από τον Άγιο Φραγκίσκο στη Μέση Τήνου

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, τελέστηκε με επισημότητα η Θεία Λειτουργία στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή Πεντόστρατο Μέσης Τήνου. Της ιεροτελεστίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου Σεβασμιότατος π. Ιωσήφ Πρίντεζης.

Το κήρυγμα, από τον π. Μάρκο Βιδάλη, επικεντρωνόταν στις αρετές του Φτωχούλη της Ασίζης: μεταξύ άλλων ο ομιλητής χαρακτήρισε το Φραγκίσκο «αλχημιστή» καθώς με το παράδειγμα και την ιδιαιτερότητά του άλλαξε πολλά και πολλούς, καταστάσεις, συνήθειες και ανθρώπους της εποχής του αλλά και του σήμερα.

Η ευλάβεια και η αγάπη προς τον Άγιο Φραγκίσκο αποδείχτηκε από τη μεγάλη συμμετοχή των χριστιανών οι οποίοι κατέφθασαν από διάφορα σημεία του νησιού γεμίζοντας το υπερμεγέθη ναό.

Λίγα ιστορικά στοιχεία: η Μονή των Φραγκισκανών ιδρύθηκε το 1698, με πρώτους μοναχούς τους αδελφούς Βασίλειο και Αρχάγγελο. Ευεργέτης και κτήτορας της Μονής ήταν ο Nuntio Vassallo ένας ιατρός με καταγωγή από τη Μάλτα που είχε παντρευτεί και εγκατασταθεί στην Τήνο. Ο σημερινός Ναός του Αγίου Φραγκίσκου ανεγέρθηκε το 1702 και το 1715 υπέστη μερική καταστροφή από τους Τούρκους. Η Μονή υπαγόταν αρχικά στην Επαρχία της Βενετίας και συνέχεια στη Μονή της Santa Maria Draperis της Κωνσταντινούπολης. Λειτούργησε μέχρι το 1923 όταν μια φωτιά και στη συνέχεια μια δεύτερη, κατέστρεψε τη Μονή (πηγή: π. Μάρκου Φώσκολου, Τα μοναστήρια της Τήνου, ΤΗΝΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, σελ. 435-438). Σήμερα ο Ναός και η Μονή μαζί με όλα τα παραρτήματά τους ανήκουν στην τοπική Καθολική Εκκλησία. Τη φροντίδα τους έχει αναλάβει ο π. Φραγκίσκος Βιδάλης.

πγπ

www.kantam.gr

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -