Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Άρθρο του Ιωάννη Ψάλτη για την ανομβρία στην Τήνο

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ Ή ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΒΑΚΕΤΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

Νοιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας την αγωνία και την ανησυχία μου, για την κατάσταση και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά το θέμα του νερού.

 Ανομβρία κτυπά το νησί μας κάθε δυο τρία χρόνια και το φράγμα της Βακέτας γεμίζει κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια, γιατί η λεκάνη απορροής, από την οποία τροφοδοτείται είναι σχετικά μικρή.

Ωστόσο από το 1995, που ο Σύλλογος ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ  κατασκεύασε τα μικροφράγματα στην κοίτη του χειμάρρου της Αγίας Τριάδας και με τη συνετή διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων από τη Δημοτική Αρχή , που στηρίζονταν κυρίως στην εμπειρία των Υπαλλήλων της Ύδρευσης  αποκατέστησε την 24ωρη παροχή νερού στην πόλη και των περιοχών της.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΗΤΑΝ:

ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ, ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΓΕΡΙΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Δυστυχώς για τον τόπο μας, η παρούσα Δημοτική Αρχή , από το 2018 και μετά άλλαξε ριζικά, ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΑΥΤΟ, τον τρόπο χρήσης των αποθεμάτων των υδροφόρων οριζόντων το καλοκαίρι και τις αφαλατώσεις στο φουλ , ξεκινώντας από την απαξίωση, του υπαλληλικού προσωπικού ύδρευσης του Δήμου μας. 

Πιο συγκεκριμένα:

_ πάτησε το 2018,  το κουμπί του μοτέρ άντλησης της γεώτρησης της Γεώτρησης της Γύρλας και επί πέντε ολόκληρα χρόνια (μέρα-νύκτα) ξέχασε να το κλείσει, μέχρι που στις 20 Αυγούστου του 2022, εξαντλήθηκε ο υδροφορέας, υφαλμηρώθηκε και γεμίζει τώρα από τα απόβλητα των χωριών (Τριαντάρου -Μπερδημιάρου-Αρνάδου-Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου και μερικώς των Δυο Χωρίων). 

_Την ίδια ώρα έδωσε η Δημοτική Αρχή εντολή, να υπολειτουργούν ή ακόμη να τίθενται  σε εφεδρεία οι αφαλατώσεις τους Δήμου, για να κάνουν δήθεν οικονομία και να μεταφέρουν τα ανταποδοτικά τέλη της ύδρευσης, σε άλλα έργα στα όρια της νομιμότητας, πότε χάλασαν τα φίλτρα , πότε βούλωσε ο αγωγός που έφερνε αλμυρό νερό στα μηχανήματα της αφαλάτωσης, λίγο ακόμη και θα έλεγαν ότι στέρεψε η θάλασσα. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ.

Όλοι γνωρίζαμε ότι αυξάνεται χρόνο με το χρόνο η τουριστική κίνηση στο νησί μας , κατά συνέπεια και η αύξηση της κατανάλωσης του νερού. 

Ο Δήμαρχος και ο οικείος Αντιδήμαρχος δεν έκαναν καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη Μύκονος έχουν δυο-τρεις αφαλατώσεις σε εφεδρεία και έφτιαξαν ένα φράγμα 3.00.000κμ νερού που γεμίζει κάθε τρία-τέσσερα χρόνια και έτσι λύνει τα προβλήματα της ύδρευσης κλπ

Εδώ ο Δήμαρχος μας, απαξίωσε το έμπειρο προσωπικό του, απαξίωσε τη λιμνοδεξαμενή της Λειβάδας, Απένταξε το φράγμα της Γρίζας –Βωλάξ και δεν υλοποίησε το πρόγραμμα των αφαλατώσεων που σχεδιάσαμε ( και εγώ μαζί του ) με τον Αείμνηστο Δήμαρχο Τήνου Σίμο Ορφανό.

Τώρα μαθαίνουμε ότι προτίθεται για να μειώσει την ένταση που υπάρχει στο νησί,  νοικιάζοντας μια αφαλάτωση 500κμ νερού και θα εγκαταθηστώντας,  μια ακόμη αφαλάτωση 1000κμ.  Δώρο, από το κράτος 

Τέλος μας ανακοίνωσε, πως κατάφερε μέσα στο καλοκαίρι, να του δοθούν 60.000ευρώ για να εκτελέσει υδρογεωτρήσεις μια χρήσεως( στο πουθενά , στους φτωχούς υδροφόρους του νησιού)  μόνο και μόνο για να αλλάξουν χέρια καμιά 200.000ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη της ύδρευσης ,  τα 60.000ευρώ δεν επαρκούν ούτε για μια γεώτρηση. ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.

Για να καταλάβετε το μέγεθος της καταστροφής που φοβούμαι, ότι έρχεται και θα είναι μη αναστρέψιμη ,ως γεωλόγος, διαβάστε σας  παρακαλώ προσεκτικά την επιστολή που στείλαμε  στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο στις 27-10-2022 , οι περίοικοι της Αγίας Τριάδας.

…………………………………….

 Προς

 το Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο 

 και το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου 

                                        Τήνος 27 Οκτωβρίου 2022

ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΥΡΛΑΣ, ΒΑΓΙΑΣ, ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ- ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΡΥΣΗΣ   ΚΑΙ ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΤΗΝΟΥ

ΘΕΜΑ

-Η ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΓΥΡΛΑΣ ΚΛΠ.  ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ..

-Η ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ(ΙΓΜΕ) ΑΝΤΛΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ..

-Η ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ, ΠΕΘΑΙΝΕΙ….

Κύριε Δήμαρχε 

Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ.

Κύριες και Κυρίοι Αντιδήμαρχοι

Κυρίες  και Κύριοι Δημοτικοί και λοιποί Σύμβουλοι ..

ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

Ο Δήμος Τήνου για να αντιμετωπίσει τις υδρευτικές  ανάγκες της πόλης Τήνου, τη δεκαετία του 1970 (1962) άντλησε νερό για πρώτη φορά, από το πηγάδι   ΞΕΝΟΦΩΝΤΙΔΗ (Βαγιά). Μια δεκαετία αργότερα,  το 1975 πρόσθεσε στο δυναμικό του, το πηγάδι ΨΑΛΤΗ. (Αγία Τριάδα Γύρλας). Από τα δυο πηγάδια αντλούνταν περίπου 1200-1500κμ νερού ημερησίως και οι  Διοικούντες( δυστυχώς)  πίστεψαν ότι, έλυσαν το υδρευτικό πρόβλημα της πόλης μας ( και επαναπαύτηκαν).

Στην πραγματικότητα τα δυο αυτά ιστορικά πλέον,  πηγάδια, λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία,  εκμεταλλευόμενα ένα κοινό υδροφόρο ορίζοντα , ( Το Έγκοιλο της Γύρλας),  με αποτέλεσμα   βήμα προς βήμα τα υπόγεια νερά να εξαντλούνται ποσοτικά και να  υποβαθμίζονται ποιοτικά.  Το ΙΓΜΕ , μετά από συνεχείς οχλήσεις μου, με την ιδιότητα του Γεωλόγου,  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στον Δήμο Τήνου και για το λόγο αυτό:

 Στις αρχές της δεκαετίας του 90, το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) με Προϊστάμενο τον Γεωλόγο, Δρ.  Φίλιππο Χαρμανίδη, διάνοιξε μια διερευνητική γεώτρηση δίπλα στο γεφύρι της Γύρλας Τήνου, προκειμένου: 

α) Να ελέγχει το ΙΓΜΕ, την ημερήσια και εποχική  αυξομείωση της ελεύθερης επιφάνειας του υδροφορέα της περιοχής (΄Εγκοιλο της Γύρλας)  και 

 β) Να ελέγχει επίσης,  την ποσότητα και την ποιότητα του αντλούμενου νερού, από  τα πηγάδια της περιοχής,  από τα οποία υδρεύονταν  η πόλη της Τήνου (Ξενοφωντίδη-Ψάλτη) .

    – Η διερευνητική γεώτρηση (ΙΓΜΕ, όπως αποκαλείται), αποτέλεσε μια αναγκαιότητα ,  γιατί είχαν παρουσιαστεί τα πρώτα σημάδια αλλοίωσης αφενός της ποιότητας του νερού της Γύρλας και αφετέρου η κατ΄ έτος συνεχιζόμενη  κάμψη της υπόγειας υδροφορίας  του εγκοίλου, με μηνύματα εξαντλήσεώς τα υδροφορίας  του,  «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ». Το γεγονός Αυτό  οφείλονταν στην   ληστρική εκμετάλλευση του υδροφορέα από το Δήμο Τήνου, η οποία οδηγούσε την ελεύθερη επιφάνεια του υδροφορέα  σε μεγαλύτερα βάθη, με κίνδυνο πέραν της  εξάντληση του γλυκού νερού και την υφαλμύρωση των υπόγειων νερών  της περιοχής,  με ανάστροφη πορεία της θάλασσας στο εσωτερικό του νησιού..

 Από αυτήν την αιτία ξεράθηκαν:

 Α) η επιφανειακή πηγή Δελληγιανέικα, που βρίσκεται 50 μέτρα νοτιότερα τα γεώτρησης, μέσα στο λαγκάδι της Γύρλας,  στην οποία πότιζαν τα ζώα τους οι αγρότες της περιοχής μας τα καλοκαίρια και από τα πλούσια νερά της,   ποτίζονταν τα χωράφια και οι κήποι προς την κατωφέρεια και μέχρι τη θάλασσα. Με την έναρξη της άντλησης,  μας   έμειναν μόνο οι άδειες ποτίστρες , το μαρμάρινο ξινάρι, τα ξερά πηγάδια και τα έρημα χωράφια.

Β)  Την ίδια τύχη είχε και  η διαλείπουσα πηγή του Αγίου Γεωργίου Βρύσης, από την οποία ποτίζονταν τα περιβόλια της περιοχής του Αγίου Γεωργίου – Λειβάδια,  με τεράστιες ποσότητες νερού που ανέβλυζαν από την πηγή

    -Στις   15 Μαΐου 1999, επί Δημαρχίας του κ. Σάββα Απέργη, ο Δήμος Τήνου κατά την συνεδρίασή του  15/15-5-1999 –  απόφασή 14 , ζήτησε από το ΙΓΜΕ να χρησιμοποιηθεί   η γεώτρηση αυτή και για υδρευτικούς σκοπούς. Στην συνεδρίαση αυτή ενημέρωσα το Δ.Σ. τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο(ως Δημοτικός Σύμβουλος), για το τι θα συμβεί αργά η γρήγορα στην περιοχή, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξάντληση του υδροφορέα αλλά και την μόλυνση του ,  λόγω των λυμάτων των χωριών που τρέχουν ελεύθερα στην κοίτη του χειμάρρου από Βορά και την διείσδυση του αλμυρού νερού της θάλασσας από το νότο.  Ωστόσο ψήφισα θετικά ώστε να μην θεωρηθεί ότι λειτουργώ αντιπολιτευτικά ή επειδή στην ίδια περιοχή υπάρχει το πηγάδι μου .

Το ΙΓΜΕ απάντησε θετικά στο αίτημα του Δήμου, με το με αριθμό 119/5-1-2000 έγγραφό του,        

 α) (διατηρώντας το δικαίωμά του να προβαίνει σε μετρήσεις και δειγματοληψίες, όποτε κρίνονται απαραίτητες) και

 β)  έθεσε  αυστηρούς όρους, για τη λειτουργία  της γεώτρησης, δεδομένου ότι το βάθος της είναι 45μ, δηλαδή 25μ κάτω από τη θάλασσα, όπως:

1ον  : Η αναρρόφηση  της αντλίας, να γίνει από βάθος μέχρι 30μ.

2ον : Η ανά 24ωρο απόληψη νερού να μην υπερβαίνει τα 250κ.μ .

3ον: Η συνολική ημερήσια λειτουργία της γεώτρησης, να μην είναι μεγαλύτερη των 16 ωρών και η λειτουργία της εποχική.

Το έτος 2000  ενεργοποιήθηκε από τον Δήμο η  γεώτρησης ΙΓΜΕ με παροχή (800-1000κμ /ημερησίως), καταστρατηγώντας τις γραπτές οδηγίες και όρους του ΙΓΜΕ,  με ταυτόχρονη λειτουργία  και των  αντλιοστασίων  Ξενοφωντίδη-Ψάλτη, με αποτέλεσμα  (συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2000) να  ξεραθούν  κατά σειρά, τα Πηγάδια Ξενοφωντίδη και Ψάλτη και έμεινε μόνο η παροχή της γεώτρησης ΙΓΜΕ.   Η φύση ξέρει να εκδικείται :

Α. Μετά τα παραπάνω γεγονότα, όλοι οι διατελέσαντες, Δήμαρχοι και  Δημοτικά Συμβούλια , από το επόμενο  έτος  2001 μέχρι το 2017 σεβάστηκαν τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΙΓΜΕ για την ασφαλή χρήση της Γεώτρησης και γιαυτό το νερό επανήλθε στα πηγάδια Ξενοφωντίδη-Ψάλτη. 

Β. Ο Αείμνηστος Δήμαρχος  Σίμος Ορφανός, είχε αναλάβει προσωπικά το θέμα της προστασίας του Περιβάλλοντος των περιοχών μας από την υδροληψία, αυτής της γεώτρησης από το 2001 έως το 20217, παρακολουθώντας την  πτώση του υδροφορέα (από την δική του γεώτρηση), αλλά και  από τις μετρήσεις της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου, τις οποίες ο ίδιος επόπτευε.

Γ. Ακολουθούσαν όλοι κατά γράμμα τις οδηγίες του ΙΓΜΕ  που έδινε στην  υπηρεσία ύδρευσης του Δήμου Τήνου, από τις δικές του έρευνες-μετρήσεις, για το ρυθμό άντλησης. 

S.O.S 

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων μας, να στηρίξουμε την πόλη μας , με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, από τις χημικές αναλύσεις που πραγματοποιούσε  κάθε χρόνο   ο Δήμος  Τήνου και το ΙΓΜΕ , διαπιστώνονταν :

Ι. Μεγαλύτερη  αλλοίωση,  χρόνο με τον χρόνο της ποιότητας του νερού, και

ΙΙ.  Συνεχιζόμενη κάμψη της ελεύθερης επιφάνεια του υδροφορέα.  

Το ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ήταν ότι, το αποθηκευμένο νερό του Εγκοίλου συνεχώς μειώνονταν, χρόνο με το χρόνο.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ της ΓΥΡΛΑΣ με πολύ προσοχή και μόνο ΕΠΟΧΙΚΑ.

Ενώ παράλληλα προχωρούσε σε εγκατάσταση νέων αφαλατώσεων και την προώθηση της αξιοποίησης των νερών της Λειβάδας και την κατασκευή του μεγάλου φράγματος της Γρίζας-Βωλάξ .

Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος, ενώ  γνώριζε  όλα τα παραπάνω από την υπηρεσία ύδρευσης …καθώς και τους όρους λειτουργίας της Γεώτρησης της Γύρλας από το ΙΓΜΕ , αρχικά ως Πρόεδρος του Δ.Σ.  από το 2014 έως το 2017  και μετέπειτα  ως Δήμαρχος από το 2017,  εκμεταλλεύτηκε  τη γεώτρηση, αγνοώντας τις οδηγίες του ΙΓΜΕ και των πραγματικών δεδομένων από τις αντλήσεις.

 (ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΤΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΓΜΕ υπ. Αριθ. 119/5-1-2000), έδωσε εντολή να αντλείται νερό 

 1ον : από 44μ βάθος,         αντί των 30μ (24 μέτρα κάτω από τη θάλασσα)

2ον :  σε 24ωρη βάση,       αντί των 16ωρών και εποχικά 

3ον : με παροχή 700-800κμ ανά 24ωρο    αντί των 250κμ ανά 26ωρο 

 Όλα τα παραπάνω κ. Δήμαρχε,  κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι συνέβησαν από την ημέρα της αναλήψεως των καθηκόντων σας, το 2017 μέχρι την 20η  Αυγούστου 2022.  Για  πέντε (5) ολόκληρα χρόνια λειτουργούσατε μέρα νύκτα χωρίς έλεος, αυτή τη γεώτρηση στο μέγιστο των δυνατοτήτων άντλησης, και την οποία   ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΤΕ,  αφού προηγούμενα ξεράθηκαν όλες οι γεωτρήσεις της περιοχής και τα πηγάδια, και όταν ποια  όταν αντλούσατε  θαλασσινό νερό, με επικίνδυνο μικροβιολογικό φορτίο.

Κύριε Δήμαρχε , Κυρίες και Κύριοι Σύμβουλοι 

-Εγκαταλείψατε τη γεώτρηση, γιατί , ως φυσικό επακόλουθο, της απαράδεκτης και ανήθικής συμπεριφοράς σας και της εγκληματικής αδιαφορίας σας,  για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των περιοχών  μας, αλλά και για  την μελλοντική ύδρευση της πόλης και των περιοχών της,  γίνατε αφορμή , για την  πλήρη εξάντληση των αποθεμάτων του γλυκού νερού του εγκοίλου της Γύρλας, (νερό  που για να συγκεντρωθεί εκεί,  χρειάστηκαν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια) και να υφαλμυρωθεί η ευρύτερη περιοχή μας, από την ανάστροφη πορεία της θάλασσας 1200 και πλέον μέτρα, στο εσωτερικό του νησιού και  παράλληλα να μολύνεται το έγκοιλο της Γύρλας, από τα λύματα των χωριών.

-Εγκαταλείψατε τη γεώτρηση, αφού προηγούμενα μολύνατε το νερό της περιοχής μας,  τόσο όσον αφορά την σκληρότητα  και αλατότητα του, όσο και από μικροβιολογική άποψη, όπως φαίνεται από τις υπεύθυνες αναλύσεις που κρατάμε  στα χέρια μας. (Μη πόσιμο νερό – επικίνδυνο για ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούν θερμό νερό όπως θερμοσίφωνες, πλυντήρια, καλοριφέρ λόγω των αλάτων, με μεγάλες συγκεντρώσεις χλωριούχων και νατρίου που ενδέχεται να προέρχονται από την διείσδυση θαλασσινού νερού, κατάλληλο μόνο για πότισμα ανθεκτικών φυτών, μετά από γνωμάτευση 

– Με αυτό  το ακατάλληλο για πόσιμο νερό (από χημικής και μικροβιολογικής σύστασης) γεμίζατε τις δεξαμενές του πόσιμου νερού των χωριών μας , με τις υδροφόρες του Δήμου  το καλοκαίρι του 2022, χωρίς καμιά επεξεργασία (χωρίς καμιά ενημέρωση των συμπολιτών μας για τον κίνδυνο ασθενειών που τυχόν διατρέχουν, από τη χρήση του) , και δυστυχώς  καμιά Υγειονομική Υπηρεσία δεν επιλήφθηκε του θέματος.

-Ηθελημένα ή όχι γίνατε η αιτία, να καταστρέφούν οι καλλιέργειες μας και τα δένδρα του τόπου μας, που πεθαίνουν όρθια από την έλλειψη νερού, αφού τα πηγάδια και οι γεωτρήσεις μας ξεραίνονται η μια μετά την άλλη, και η  υγρασία έχει υποχωρήσει πολλά μέτρα κάτω από το ριζικό σύστημα των δένδρων ( τα δένδρα πλέον πεθαίνουν όρθια) αλλά  και όπου υπάρχει λίγο νερό, είναι ακατάλληλο ακόμα  και για το πότισμα, των ανθεκτικών φυτών, όπως γράφουν οι χημικές αναλύσεις στις οποίες προβήκαμε.

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε του Δ.Σ. ….

Στο ερώτημα, τι γίνεται τώρα , ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ,  οι εντεταλμένοι σύμβουλοί σας μας απαντούν απαξιωτικά « έλα βρε αδερφέ, θα βρέξει και θα γεμίσει πάλι το έγκοιλο».  

ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ:

Το έγκοιλο της Γύρλας, γεμίζει σήμερα, από το νότο προς βορρά με θάλασσα και από βορρά προς νότο, με τα ακατέργαστα λύματα των αποχετεύσεων  των χωριών Τριαντάρου, Αρνάδου, Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου , Μπερδιμιάρου και  μερικώς από τα Δυο Χωριά κλπ, που χύνονται χωρίς καμία επεξεργασία στην κοίτη του χειμάρρου της Αγίας Τριάδας Γύρλας. Τα λύματα τρέχουν επιφανειακά στην κατωφέρεια. Τα υλικά αυτά θα καταστρέφουν σταδιακά τον υδροφορέα της Γύρλας  και  δημιουργούν συνθήκες, μη αναστρέψιμες επειδή εισέρχονται στον υδροφορέα  που αποτελείται από διαρρηγμένα και καρστκοποιημένα μάρμαρα.

ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝΟΥ, ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ  ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ :

1ον: Να δημοσιοποιήσει ο Δήμος, τις δικές του, εφόσον έχει αναλύσεις, του νερού της Γεώτρησης της Γύρλας, που υποχρεούται άλλωστε να κάνει   δυο και τρεις  φορές το χρόνο,  από το 2017 έως και σήμερα 2022,  που έχει την ευθύνη, για την παροχή καθαρού και υγιεινού νερού στην πόλη μας, 

Για να διασκεδάσει αν μπορεί, τις σοβαρότατες  κατηγορίες , που σας προσάπτουμε, αλλά και  για να γνωρίζει ο Τηνιακός λαός  τι νερό, του προσφέρετε τα τελευταία πέντε χρόνια, ως πόσιμο και για να πλένεται.

2ονΝα αφήσει ο Δήμος, ήσυχη την περιοχή μας και τον υδροφορέα της, που  με ληστρικό τρόπο εκμεταλλεύτηκε, την τελευταία πενταετία  για να σταματήσει, αν είναι δυνατόν,  η ανάστροφη πορεία της θάλασσας,  με την ελπίδα να αμβλυνθεί η κατάσταση, και να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού της Γύρλας, με την πάροδο του χρόνου. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΗΝΟΥ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΙΩΤΟ  ΤΗΝΟΥ, ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟ 119/5-1-2000  ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΝΤΟΛΗ,

Στην υπηρεσία ύδρευσης να ανεβάσει , ΑΜΕΣΑ,  την αναρρόφηση της αντλίας μέσα στη γεώτρηση  στα 30 μέτρα , από τα 43μ που είναι σήμερα (25 μέτρα κάτω από τη θάλασσα) και όταν θα έλθει η ώρα , αν έλθει ποτέ , Τότε και μόνο Τότε , να αντλείται  νερό 250κμ/16ωρο από γεώτρηση αυτή και πάντοτε, σύμφωνα με τις οδηγίες  του ΙΓΜΕ(119/5-1-2000.

Με τη επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας, για την οικολογική καταστροφή των περιοχών μας  και για τους  κατοίκους  και τους περιοίκους των περιοχών που πλήττονται της  ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΥΡΛΑΣ-ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ-ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΡΥΣΗ -ΛΕΙΒΑΔΙΑ ΚΑΙ ΒΑΓΙΑΣ ΤΗΝΟΥ.

Ιωάννης Μ Ψάλτης

Γεωλόγος

Συν Καθηγητής Φυσιογνώστης

Απόφοιτος ΣΕΛΜΕ

π. Αντιδήμαρχος Δήμου Τήνου  

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 

ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ

  1. κ Παναγιώτη Κροντηρά
  1. κ. Πέτρο Κουσουνάδη
  1. κα. Άννα Μαραβέλια

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img