Έργα του φημισμένου Cacao Rocks στον Μουντάδο Τήνου

Τρία μικρά ανθρωπάκια διακοσμούν την αυλή σπιτιού στο Μουντάδο από τον Cacao Rocks.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Που να το περιμέναμε, ότι στο Μουντάδο με αφορμή την 4η Biennale, θα ΄ρθουν να κατοικήσουν τρία μικρά ανθρωπάκια, ξυλόγλυπα, έργα του φημισμένου Cacao Rocks, κατά κόσμο Ιάσωνα Μέγκουλα.

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Είναι γιος του γλύπτη Γεωργίου Μέγκουλα. Καταπιάστηκε με τη τέχνη του γκράφιτι σε ηλικία 12 ετών. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Λογοτεχνία στο ΕΚΠΑ και στο πανεπιστήμιο της Angers. Το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό video art ”Shoot It” του προσέφερε μια υποτροφία στην σχολή φωτογραφίας και βίντεο ”Focus” όπου συνέχισε τις σπουδές του.

Έχει εκθέσει σε γκαλερί σε πολλές χώρες του εξωτερικού και στην Ελλάδα, σε ιδρύματα και μουσεία όπως το Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μουσείο Μπουζιάνη. Πριν το Μουντάδο ήταν στο πριγκιπάτο του Μονακό. Η δράση του έχει απασχολήσει τον διεθνή τύπο όπως New York Times, National Geographic,Guardian,ARTE, BBC. Έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και σχολές της Αμερικής όπως το University Of Michigan και το Νew School. Έχει διδάξει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο Καβάφης Πάει Σχολείο».

Έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το video art, τις εγκαταστάσεις και την performance. Έχει συνεργαστεί με την εταιρεία μεταφοράς λογισμικού WeTransfer κάνοντας workshops στους εργαζομένους και δημιουργώντας το desktop της ιστοσελίδας. Έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί σε εικαστικά μουσικών όπως της Monika, του Παύλου Παυλίδη και του Leon of Athens.

Ο πατέρας του, ο Γεώργιος Μέγκουλας, ίσως ένας από τους πιο υποτιμημένους καλλιτέχνες της χώρας μας. Έχει φιλοτεχνήσει πολλά μνημεία στο δημόσιο χώρο. Το γαλλικό κράτος τον έχει τιμήσει με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη υπάρχει μόνο ένα έργο του, ένα μικρό σαξόφωνο που θυμίζει κυβισμό και το είχε κάνει πολύ νέος. Δικό του έργο είναι το Λιοντάρι του Πειραιά στο λιμάνι.

Συνήθως η δουλεία του Cacao Rocks είναι εμπνευσμένη από τις Κυκλάδες. Πρόσφατα όμως ταξίδεψε στην Πελοπόννησο, όπου  σε ένα αρχαίο ναό της Αρκαδίας υπήρχαν ειδώλια, όπως στις Κυκλάδες, αλλά άγνωστα στην Πελοπόννησο. Με αφορμή λοιπόν αυτά, δημιούργησε τα τρία  ξυλόγλυπτα ανθρωπάκια και τα έφερε για να γνωρίσουν τις Κυκλάδες και να τα προσφέρει στο Σύνδεσμο απανταχού Μουνταδιανών.

Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!

Ηλίας Σιγάλας

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter