Η πρόσφατη έξαρση της νόσου του COVID-19 αποτελεί την κύρια αιτία αλλαγής της καθημερινότητας των πολιτών . Τις επιπτώσεις δέχονται ταυτόχρονα όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν κλειστές ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.
Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης έρχονται αντιμέτωπες με ένα σημαντικό ερώτημα:
Μπορεί η έξαρση της COVID-19 να επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων – γευμάτων;
Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αλλά και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):
Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα δεδομένα μετάδοσης της νόσου μέσω μολυσμένων με τον ιό SARS-CoV-2 τροφίμων.
Δεδομένης της ευαισθησίας των ιών στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Ωστόσο τα μέτρα που επιτάσσουν οι κανόνες της Ορθής Υγιεινής Πρακτικής πρέπει να τηρούνται σχολαστικά.
Κάποια από αυτά είναι:
– Το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι,
-Η τήρηση γενικότερα κανόνων υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων
-Οι τακτικές απολυμάνσεις των διάφορων επιφανειών