Δελτίο Τύπου Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Τήνου

  1. Απάντηση στην τοποθέτηση του Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τους εργαζόμενους του Δήμου Τήνου

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Π. Κροντηρά, έγινε ιδιαίτερη αναφορά – ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου – στο Σωματείο μας και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων του. Ο κ. Κροντηράς ανέφερε ότι, κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα με το Διοικητικό μας Συμβούλιο έγινε δέκτης παραπόνων, ότι στο Δήμο επικρατεί «κλίμα τρομοκρατίας» , ότι Διευθυντές Υπηρεσιών αντικαθίστανται ή εξαναγκάζονται σε παραίτηση κλπ.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Με έκπληξή μας όμως ακούσαμε την απάντηση του Δημάρχου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα για τα προβλήματά μας αυτά και πως τα ακούει για πρώτη φορά. Ο κ. Δήμαρχος μάλλον πάνω στο άγχος της συνεδρίασης ξέχασε πως όλα αυτά που είπαμε στον κ. Κροντηρά, αλλά και στους εκπροσώπους της δημοτικής παράταξης «Κοινό Τηνίων», οι οποίοι ζήτησαν μετά τη λήξη του Δημοτικού Συμβουλίου να ενημερωθούν, αναφέρθηκαν αναλυτικά στη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του. Στη συνάντηση αυτή, του θυμίζουμε ότι μας ζήτησε να κάνουμε υπομονή, αφού με την έλευση της Γενικής Γραμματέως του Δήμου, άλλαξαν πολλά και πρέπει να βρούμε τα πατήματά μας. Όμως, όχι μόνο δε βρήκαμε τα πατήματα που ανέφερε, αλλά χάσαμε και αυτά που είχαμε τόσα χρόνια, αφού τα προβλήματα που είχαμε αναφέρει αντί να μειωθούν, αυξήθηκαν γεωμετρικά και πλέον οι υπάλληλοι του Δήμου προσέρχονται στην υπηρεσία τους κάτω από τρομερή ψυχολογική πίεση.

Επίσης, ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει επιτέλους να μάθουν να δουλεύουν, ότι εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις και ότι δεν πρέπει να γυρνάνε εν ώρα εργασίας στο super market, στις τράπεζες κλπ. Ίσως ο Δήμαρχος, πάλι υπό την πίεση του άγχους ξέχασε ότι είναι στο Δήμο πέντε και πλέον χρόνια και έχει διαπιστώσει από πρώτο χέρι, ότι οι υπάλληλοι του Δήμου όχι μόνο εργάζονται σε όλο το ωράριό τους, αλλά πολλές φορές είναι στο Δήμο και στις υπηρεσίες τους και εκτός ωραρίου, Σάββατα, Κυριακές, Αργίες, ή ακόμα και κατά τη διάρκεια των αδειών τους, βάζοντας πάνω από όλα το καλό του Δήμου και την πρόοδο του νησιού μας. Όσο για το super market, το φαρμακείο ή τις τράπεζες δεν θα έπρεπε να το συζητάμε, αφού κάθε υπάλληλος έχει το δικαίωμα του διαλείμματος στο οποίο, μπορεί να φύγει από το χώρο εργασίας του. Επίσης, αρκετοί συνάδελφοι που μένουν στα χωριά, αν δεν πάνε στο φαρμακείο ή στο γιατρό τις εργάσιμες ώρες θα πρέπει να παραμείνουν στην πόλη μέχρι το απόγευμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους, ενώ και οι τράπεζες όπως όλοι γνωρίζουμε κλείνουν αρκετά νωρίτερα από το τέλος του ωραρίου τους.

Παραβλέπουμε, τέλος, την αναφορά του για πληροφοριοδότες της αντιπολίτευσης μέσα στο Δήμο, γιατί τη θεωρούμε ανάξια και να απαντηθεί.

Τέλος, στην εκ νέου συνάντησή μας, που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε να τοποθετηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς του, για τους οποίους διευκρίνισε ότι δεν αφορούσαν το σύνολο των συναδέλφων, αλλά μια μικρή μερίδα αυτών. Αναμένουμε…

Αυτό που εμείς μπορούμε να δηλώσουμε είναι ότι, για το αν ξέρουμε να δουλεύουμε ή όχι, καλύτερη άποψη από όλους μπορούν να έχουν οι πολίτες του νησιού μας, που εξυπηρετούνται πάντα, από όλους μας, χωρίς να λογαριάσουμε τίποτα, παρά μόνο το καλό του Δήμου.

2. Τοποθέτηση του Σωματείου για την επικείμενη σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας.

 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας, η οποία θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με μετόχους τους Δήμους Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου. Το Σωματείο μας, είναι αντίθετο στη σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας αφού θα γίνει ένα ακόμα βήμα για το πέρασμα δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Δεν μπορεί να θεωρηθεί βάσιμη η αιτιολόγηση ότι αυτή θα είναι εργαλείο του Δήμου, αφού θα στελεχωθεί από ειδικευμένο προσωπικό που θα αναλάβει να προχωρήσει έργα, μελέτες κ.α. Όμως, αφού οι προσλήψεις του μόνιμου αυτού προσωπικού θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, για ποιο λόγο να μην προσληφθούν άτομα για να στελεχώσουν τις ταλαιπωρημένες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες του Δήμου; Μήπως για να εκμεταλλευτούν οι εκάστοτε αιρετοί το δικαίωμα να προσλαμβάνονται εποχιακοί ή συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου χωρίς καμία διαδικασία, παρά μόνο με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας; Το Σωματείο μας, είναι υπέρ της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στο Δήμο, με αδιάβλητες, ξεκάθαρες διαδικασίες.

Η δικαιολογία του κ. Δημάρχου, ότι η δημιουργία της Αναπτυξιακής, θα βοηθήσει το Δήμο, όπως έγινε και με τον ιδιώτη στην καθαριότητα, δεν ευσταθεί. Μετά το θλιβερό γεγονός του 2018 και τον άδικο χαμό των συναδέλφων μας, αντί να γίνει αναδιάρθρωση και ενίσχυση της υπηρεσίας καθαριότητας με προσωπικό, οχήματα και εργαλεία, αντί να ξεκινήσει η σωστή και συστηματική συντήρηση των μηχανημάτων της υπηρεσίας μας, η λύση δόθηκε με την έλευση του ιδιώτη εργολάβου και την συνέχιση των ίδιων πρακτικών. Αν τα χρήματα αυτά πήγαιναν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του στόλου των οχημάτων αντί για την «μονιμοποίηση» του ιδιώτη, τα αποτελέσματα είμαστε σίγουροι ότι θα ήταν καλύτερα.

Κάνουμε τέλος ξεκάθαρο σε όλους, πως οι υπάλληλοι του Δήμου, θα συνεχίζουμε να υπηρετούμε το Δήμο μας και τους Δημότες του νησιού μας, όπως κάνουμε τόσα χρόνια. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχτούμε την δυσφήμηση του κόπου μας και του αγώνα μας, για να επιτύχουν ορισμένοι τους δικούς τους σκοπούς. Η καραμέλα ότι οι «τεμπέληδες» του Δήμου κάθονται και πληρώνονται τζάμπα έλιωσε, και δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθεί άλλη.

Χρόνια Πολλά και Καλές Γιορτές σε όλους!

Τήνος, 22 Δεκεμβρίου 2020

Το ΔΣ του Σωματείου

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter