Στον ΣΩΤΗΡΗ ΠΟΛΥΖΟ
newspaper@parapolitika.gr
Ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, μιλάει στο «e-ota» κάνοντας τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας του, ενώ αναφέρεται στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και αναλύει το σχέδιό του για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων.
Αν σας ζητούσαμε να κάνετε έναν απολογισμό της θητείας και του έργου σας μέχρι στιγμής, τι θα ξεχωρίζατε;
Θα σας πω κατ’ αρχάς ότι αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, παρά την πανδημία, την ενεργειακή και οικονομική κρίση, καθώς και τη διαχρονική έλλειψη προσωπικού, που επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του δήμου και αύξησαν το κόστος των έργων, καταφέραμε να κρατήσουμε το νησί όρθιο, να διασφαλίσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων στην ιστορία του και να έχουμε δύο εξαιρετικά επιτυχημένες τουριστικές σεζόν. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογήσαμε την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής. Ενδεικτικά αναφέρω: Εχει ήδη δρομολογηθεί η βιώσιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την προκήρυξη διαγωνισμού για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και μονάδα κομποστοποίησης.
Αναβαθμίζουμε τον στόλο καθαριότητας και πρασίνου με σύγχρονα οχήματα και θέσαμε σε χρήση βυθιζόμενους κάδους στο παλιό λιμάνι. Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των οδικών υποδομών (Χώρα, Αγιος Φωκάς, Καρδιανή, Πύργος κ.λπ.) και έχουμε υπογράψει συμβάσεις για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου τόσο στην πόλη της Τήνου όσο και στην ενδοχώρα. Ολοκληρώσαμε την αναβάθμιση 12 σύγχρονων και ασφαλών παιδικών χαρών. Δημιουργήσαμε νέους χώρους στάθμευσης εντός της πόλεως και σε οικισμούς. Και δημιουργούμε τις συνθήκες για ένα σύγχρονο και λειτουργικό λιμάνι. Σημαντικές επίσης είναι οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης, την προμήθεια δύο μονάδων αφαλατώσεων και την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού Πανόρμου.
Επίσης, ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων τύπου LED στην πόλη και στους οικισμούς του νησιού και συνεργαζόμαστε με τον ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης, που θα διασφαλίσει οριστικά την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση στο νησί. Σημαντικό έργο πραγματοποιούμε ακόμη στον τομέα της Παιδείας, με τη συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων σχολικών μονάδων, καθώς και στον τομέα του αθλητισμού και του πολιτισμού, με σπουδαιότερη τη διαγωνιστική διαδικασία για την επισκευή και συντήρηση του κινηματογράφου «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αιολίς – Σίμος Ορφανός», ενώ προχωράμε και τον εκσυγχρονισμό των δημοτικών γηπέδων. Επιπλέον δράσεις για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι η αποκατάσταση της οικίας Γιαννούλη Χαλεπά, η προώθηση της κτιριακής αναβάθμισης της Σχολής Καλών Τεχνών και η δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού.
Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στο νησί;
Με κανόνες. Με σταθερούς κανόνες, οι οποίοι βέβαια μπαίνουν από την Πολιτεία, την Περιφέρεια και τον δήμο και διαφυλάσσονται από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με δεδομένη τη μεγάλη ανάπτυξη της Τήνου, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, αλλά και την αδιαπραγμάτευτη απόφαση της τοπικής μας κοινωνίας να διασφαλίσουμε τον νησιωτικό μας χαρακτήρα και να προστατέψουμε το περιβάλλον μας, κομβικός θα είναι ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο του πολεοδομικού σχεδίου, το οποίο επί της ουσίας θα αποτυπώσει τις απαραίτητες παρεμβάσεις, που θα διαμορφώσουν την εικόνα του νησιού τις επόμενες δεκαετίες.
Η Τήνος βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης. Ποιος ήταν ο «οδηγός»;
Η Τήνος απέδειξε τα τελευταία χρόνια ότι πορεύεται με στόχευση σε όλες τις σημαντικές τουριστικές αγορές και εκείνες ανταποκρίνονται, με αποτέλεσμα η «Μούσα του Αιγαίου» να έχει εισέλθει δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, το πλάνο τουριστικής προβολής του δήμου για το 2022 είχε ως στόχο να προωθήσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, να ενισχύσει την κυκλική οικονομία, την τοπική επιχειρηματικότητα και να αναδείξει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού. Με ενημέρωση εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ, τουριστικών οδηγών, ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτόρων, αλλά και με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις προσεγγίσαμε νέες αγορές και κοινά και επεκταθήκαμε περαιτέρω στην ελληνική αγορά. Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι το διάστημα Απριλίου – Αυγούστου 2022 είχαμε στο νησί 317.714 επισκέπτες έναντι 226.818 του ίδιου περυσινού διαστήματος, ενώ τα συνολικά έσοδα της φετινής χρονιάς υπερέβησαν τα περυσινά, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ήταν 20.743.667 ευρώ.
Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές και ποια θα είναι η «σημαία» σας;
Να πάει μπροστά το νησί. Να είμαστε από τους πρώτους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, που θα συνδυάσουμε τη δυναμική ανάπτυξη με την προστασία του μοναδικού τηνιακού τοπίου, τη διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα των προϊόντων μας και την ανάδειξη της διακριτής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Να κάνουμε δηλαδή το νησί πρότυπο τόπο για να ζεις και να επισκεφθείς. Θα διεκδικήσω το δικαίωμα να είμαι παρών σε αυτή την προσπάθεια και να ολοκληρωθούν έργα, ειδικά στον τομέα των υποδομών, που θα διασφαλίσουν την πορεία του νησιού τις επόμενες δεκαετίες.