Εμπορικός Σύλλογος Πύργου Πανόρμου Τήνου – Ψήφισμα για τη δημοπράτηση του Αιολικού Πάρκου στη θέση Μαμάδος

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Πύργου – Πανόρμου Τήνου με αφορμή τη δημοπράτηση του Αιολικό Πάρκου της “ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ” στη θέση Μαμάδος, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου 2021, προέβη στο παρακάτω ψήφισμα:

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Σε δημοπράτηση βγήκε από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες το έργο για την μελέτη, αδειοδότηση, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός Αιολικού ‘’Πάρκου’’ συνολικής ισχύος 4,5 MW, αποτελούμενου από πέντε (5) ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος εκάστης 0,9MW, στη θέση Μαμάδος της Δημοτικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Tο εν λόγω έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί:

  1. Απέχει μόλις 500 μέτρα από το όριο του οικισμού Μαμάδος.
  2. Απέχει μόλις 288 μέτρα από την χαρτογραφημένη διαδρομή του εγκεκριμένου δικτύου μονοπατιών της Τήνου “Tinos Trails”. Συγκεκριμένα την κυκλική διαδρομή Ε3. Πύργος – Μονή Κυρα Ξένης – Μαρλάς – Μαμάδος – Πύργος με τίτλο “Ο Δρόμος του Μαρμάρου”
  3. Μια εκ των ανεμογεννητριών πρόκειται να τοποθετηθεί ακριβώς επάνω σε παλιό παραδοσιακό λιθόκτιστο μονοπάτι το οποίο και θα καταστρέψει.
  4. Απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από τον εγκαταλελειμμένο σημαντικού κάλλους και ιστορίας οικισμό Ισμαήλ, τον οποίο ο σύλλογός μας, στην δημόσια διαβούλευση για την Αναθεώρηση
    του Χωροταξικού του Νοτίου Αιγαίου που κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2021, πρότεινε να γίνει χωροθέτησή του με σκοπό την ανάδειξή του ως Ζωντανό Μουσείο Παραδοσιακού Οικισμού.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του επικείμενου έργου καθώς θεωρούμε πως η ανεπανόρθωτη βλάβη που θα προκαλέσει, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον χρόνιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας να αναδείξει την μοναδικότητα της ξερολιθιάς και του νησιωτικού τοπίου και κατ’ επέκταση στον περιπατητικό τουρισμό.

Αυτού του είδους η ‘’πράσινη’’ ανάπτυξη δεν ταιριάζει στο χειροποίητο νησί μας και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε. Οι κάτοικοι της Τήνου αγωνιζόμαστε με κάθε κόστος, χρόνια τώρα ώστε καμία ανεμογεννήτρια να μην μπει στο νησί.

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter