Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Εικονικό Μουσείο Τήνου – 20 χρόνια απο τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Φέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003). Το Εικονικό Μουσείο Τήνου συμπεριλαμβάνει στη μόνιμη συλλογή των Ψηφιακών του Εκθεμάτων την Μαρμαροτεχνία, ως χαρακτηριστικό παραδοσιακό επάγγελμα του νησιού, με παγκόσμια αναγνώριση.

H Τηνιακή Μαρμαροτεχνία εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το 2013 και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Σύμφωνα με την UNESCO, η μαρμαροτεχνία είναι καλλιτεχνική παράδοση της Τήνου και ορίζεται ως η κατασκευή ενός αντικειμένου, αυτοτελούς ή σύνθετου, από μάρμαρο (εξόρυξη της πρώτης ύλης, αρχική επεξεργασία, σχεδίαση, μορφοποίηση, διακόσμηση, τοποθέτηση) και οι συναφείς κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι (εργαστήρια και εργαλειακός εξοπλισμός, μαθητεία, πελατεία, προϊόντα, νοοτροπίες).

Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο που εγγράφει η χώρα μας στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετά τη Μεσογειακή Διατροφή και την Παραδοσιακή Μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο.

Στη φωτογραφία βλέπετε την διαδικασία κατασκευής του παραδοσιακού τηνιακού υπέρθυρου.

Πηγή: Αρχείο ΕΜΤ.
ΠΗΓΗ: Εικονικό Μουσείο Τήνου

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -