Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

-Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – Θέσεις εργασίας στη “Νήσος”

Αναζητούμε νέους ταλαντούχους συνεργάτες που θα ενταχθούν στην ομάδα της Παραγωγής. Ειδικότητες όπως Μηχανικός Παραγωγής, Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός, Τεχνολόγος Τροφίμων. Εξέλιξη σε μόνιμη εργασία, πενθήμερο σε οκτάωρες...

Εκδήλωση για τα Τηνιακά Κάλαντα Πρωτοχρονιάς 

Εκδήλωση για τα Τηνιακά Κάλαντα Πρωτοχρονιάς 

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού με θέμα: «Τα Παραδοσιακά Τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς» η οποία θα λάβει χώρα την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 | Ώρα 19:00 μ.μ. στο Ι.ΤΗ.Π., με ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

– Σύντομοι Χαιρετισμοί
– Διάλεξη:
Αλέκος Ε. Φλωράκης, Δρ. Εθνολόγος-Λαογράφος
«Κι αρχή καλός μας χρόνος. Ευετηρία και δέσμευση της τύχης την Πρωτοχρονιά
– Συναυλία:
Σύνολο παλαιότερων και νεότερων μουσικών της Τήνου
Παραδοσιακοί σκοποί και παραλλαγές από τα Τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς
– Ακολουθεί κέρασμα με τηνιακό ρακί και παραδοσιακά γλυκά

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαιτέρως
Το ΔΣ της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών


Σκοπός εκδήλωσης:

Όπως κάθε τόπος, έτσι και η Τήνος χαρακτηρίζεται από πολλά έθιμα και παραδόσεις που συνδέονται με την Πρωτοχρονιά, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα Κάλαντα. Η παράδοση γύρω από τα Κάλαντα δεν εξαντλείται μόνο στο τραγούδι αφ’ εαυτό, αλλά συμπληρώνεται και από τον τρόπο, το χρόνο και τα μέσα επιτέλεσης του τραγουδιού αυτού (ποιος τα τραγουδάει, πότε, με συνοδεία ή μη μουσικών οργάνων κλπ), καθώς και από τις λοιπές συνήθειες και συμβολισμούς των παραδόσεων της περιόδου της Πρωτοχρονιάς.

Η παρούσα εκδήλωση έχει διπλό σκοπό:

  • αφενός να παρουσιάσει τη λαογραφική διάσταση των ευετηριακού χαρακτήρα συνηθειών της Πρωτοχρονιάς στην Τήνο, στις οποίες περιλαμβάνονται και τα Κάλαντα⸱
  • αφετέρου, να προβάλλει τις ιδιαιτερότητες και την ποικιλομορφία που χαρακτηρίζει τους σκοπούς και τους στίχους τόσο από τα «παλαιά» όσο και από τα «καινούρια» τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Απώτερος στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και διάδοση της γνώσης γύρω από τις ιδιαίτερες τοπικές παραδόσεις της περιόδου της Πρωτοχρονιάς, καθώς και η καταγραφή και διάσωση των στίχων και της μουσικής που συνοδεύουν τα τηνιακά Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, μέσα από τη μουσική σύμπραξη μουσικών της Τήνου όλων των ηλικιών και μέσα από το έντυπο υλικό το οποίο θα διατίθεται στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
Tinos
overcast clouds
10.5 ° C
11.6 °
10.4 °
73 %
6.4kmh
100 %
Κυ
13 °
Δε
11 °
Τρ
11 °
Τε
10 °
Πε
13 °
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -