Έκθεση «A Gentle Decay» στη γκαλερί Δια Χρόνος

Έκθεση «A Gentle Decay» στη γκαλερί Δια Χρόνος

H γκαλερί Δια Χρόνος παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του Sebastiaan Croonen με τίτλο «A Gentle Decay».
Η έκθεση «A Gentle Decay» γεννήθηκε από την ένταση ανάμεσα στον έλεγχο και το απρόβλεπτο.

Οι φωτογραφίες δημιουργούνται υποβρυχίως, χρησιμοποιώντας λουλούδια και φυτά που πλησιάζουν ήδη στο τέλος του φυσικού τους κύκλου. Όταν βυθίζονται στο νερό, οι οικείες μορφές αρχίζουν να μεταβάλλονται. Τα στελέχη λυγίζουν, τα πέταλα χαλαρώνουν, ο αέρας παγιδεύεται, τα χρώματα αλλάζουν και το φως συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Μερικές φορές εισάγονται μελάνι και κίνηση, όμως η τύχη παραμένει μέρος της διαδικασίας.

Ο Croonen κατασκευάζει και φωτογραφίζει ο ίδιος αυτές τις σκηνές. Το έργο δεν δημιουργείται με AI, ούτε οι κεντρικές του μορφές κατασκευάζονται ψηφιακά. Αυτό που εμφανίζεται στην εικόνα συνέβη, για μια στιγμή, μπροστά από την κάμερα.

Στο κέντρο του A Gentle Decay βρίσκεται μια απλή παρατήρηση: συνηθίζουμε να συνδέουμε την ομορφιά με τα πράγματα στην ακμή τους.
Όμως η φύση σπάνια λειτουργεί έτσι. Ένα λουλούδι δεν χάνει ξαφνικά το νόημά του όταν αρχίζει να μαραίνεται.
Η μορφή του αλλάζει. Τα χρώματά του βαθαίνουν ή εξαφανίζονται. Η δομή του γίνεται πιο εύθραυστη και κάποιες φορές, πιο ενδιαφέρουσα.

Κάτω από το νερό, αυτή η μεταμόρφωση επιβραδύνεται αρκετά ώστε να μπορούμε να τη δούμε. Οι φωτογραφίες δεν έχουν σκοπό να απορρίψουν τη φθορά, ούτε να προσπαθήσουν να την κάνουν όμορφη. Είναι μια πρόσκληση να την κοιτάξουμε διαφορετικά, να παρατηρήσουμε τι παραμένει. Και ίσως να αναγνωρίσουμε πως η ομορφιά δεν εξαφανίζεται με τον χρόνο.

Αλλάζει.

Διάρκεια έκθεσης: 16-31 Αυγούστου καθημερινά 20:00-23:00
Εγκαίνια: Κυριακή 16/8 20:00
Νικολάου Γύζη 5, Χώρα

www.dia-xronos.gr