Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο τορπιλισμός του ΕΛΛΗ στο λιμάνι της Τήνου

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

Στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας, το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» τορπιλίζει το ελληνικό εύδρομο καταδρομικό «Έλλη», που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Τήνου, για να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις. Τιμώντας την επέτειο των 80 ετών από το ιστορικό γεγονός αυτό, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς ενημερωτικών εκπομπών «Μηχανή του Χρόνου», παραγωγής 2016.

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΕΛΛΗ. Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ  

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Μηχανή του Χρόνου», με παρουσιαστή τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζεται το στρατιωτικό παρασκήνιο του τορπιλισμού του ευδρόμου καταδρομικού «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940, από το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο».

Γίνεται λόγος για τα σχέδια των Ιταλών για επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρουσιάζονται οι ιταλικές επιθετικές ενέργειες που είχαν ως στόχο να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας και αναλύεται η  πολιτική της κυβέρνησης Μεταξά, που απέκρυπτε τις ιταλικές επιθέσεις από την κοινή γνώμη. Παρουσιάζεται αναλυτικά το χρονικό του τορπιλισμού του καταδρομικού, ανήμερα της Γιορτής της Παναγίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα, στη χρονική στιγμή του τορπιλισμού, στη σημασία του εορτασμού στην Τήνο, με παρουσίαση του χρονικού της εύρεσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Περιγράφονται οι συγκλονιστικές στιγμές του τορπιλισμού, οι προσπάθειες διάσωσης του πλοίου και των ναυτών, με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του Κυβερνήτη του πλοίου Άγγελου Χατζόπουλου, και σχολιάζεται η πολιτική του Μεταξά, που επέβαλε λογοκρισία στον Τύπο της εποχής. Τέλος, μέσα από τη μαρτυρία του δύτη Αλέξη Παπαδόπουλου γίνεται αναφορά στο ναυάγιο του πλοίου στα νερά της Τήνου.

Καθ’όλη τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν ο ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης, οι ιστορικοί Κώστας Δανούσης και Νίκος Γιαννόπουλος, οι δημοσιογράφοι Ιωάννης Θεοδωράτος (δημοσιογράφος-αμυντικός αναλυτής) και Κάρολος Μωραΐτης, ο λέκτορας Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Ζήσης Φωτάκης, ο λαογράφος Αλέκος Φλωράκης και  η ερευνήτρια Κρίστυ Εμίλιο ΙωαννίδουΕπίσης, στην εκπομπή φλοξενούνται οι  μαρτυρίες-ντοκουμέντα του ναύαρχου ε.α. Γεώργιου Μόραλη και των επιζώντων του «Έλλη», του σημαιοφόρου Μάριου Χορς, του ανθυποπλοίαρχου Δημήτριου Τσαπακίδη, του σηματωρού Αλέξανδρου Σκληβανιώτη, καθώς και του αδερφού του, Ανάργυρου, οι οποίες ζωντανεύουν τις στιγμές του τορπιλισμού.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Νταούλης

Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος

Έτος παραγωγής:  2016

Ημερομηνία Προβολής: 13.8.2016

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img