Εμμανουήλ Σώχος: Η Σύμβαση Αποστολικής Διακονίας – Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου

Απάντηση του Εντεταλμένου Συμβούλου σε θέματα Π.Ι.Ι.Ε.Τήνου, κου. Εμμανουήλ Σώχου σε ανυπόγραφο δημοσίευμα. Η απάντηση που λάβαμε από τον κ. Σώχο αναφέρει:

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Αγαπητοί  συμπολίτες, στις 7 Ιανουαρίου 2021 συνήλθε σε συνεδρίαση η Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., με θέμα, τη σύναψη σύμβασης-ρύθμισης των οφειλών του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. προς την Α.Δ., που, επί δεκαετίες παρέμενε άλυτο πρόβλημα. Στη συνεδρίαση παρέστη ο προσκληθείς Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Δήμου Τήνου, επί του θέματος, μετά τις ανταλλαγείσες επιστολές Δημάρχου- Π.Ι.Ι.Ε.Τ-Μητροπολίτη στο διάστημα Νοεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021.

Στη συνεδρίαση ο Δήμαρχος Τήνου, με το σκεπτικό μη ύπαρξης ταμειακών διαθεσίμων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ ( επιστολή Π.Ι.Ι.Ε.Τ., Μάϊος 2020 ), της μη σύνταξης εκ μέρους του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητάς του και λόγω του υπέρογκου ποσού οφειλής, πρότεινε πολιτική λύση, με την από κοινού σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης ( Π.Ι.Ι.Ε.Τ.-Δήμος Τήνου-Α.Δ. ) και οριστικής επίλυσης της διαφοράς από τα έτη 1999-2020, αποδεχόμενος μόνο, ως οφειλή τις δύο επιδικασθείσες αποφάσεις, για μεν την περίοδο 1999-2004 ποσό οφειλής 1.216.000 και για την περίοδο 2005-2009, ποσό οφειλής 1.088.000, με διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων και μηδενική οφειλή την περίοδο 2010-2020, με την κατάργηση του 5% εισφοράς προς την Α.Δ., που ουσιαστικά αποτελεί δωρεά του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. προς την Α.Δ. Με ευθύνη της Α.Δ. από το 2010 καταργήθηκε κάθε εκπαιδευτική δράση στο χώρο του πρ. Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου .

Προς τούτοις, προσκόμισε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης του συνταγματολόγου καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου, ως και γνωμοδότηση του ιδίου, ότι, το Π.Ι.Ι.Ε.Τ., ως Ν.Π.Δ.Δ., που δεν είναι Εκκλησιαστικό Ίδρυμα, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, υπόκειται στο δημόσιο λογιστικό και δεν μπορεί να κάνει χρήση του άρθρου 90, του Ν.4714/2020, με τη χρήση του οποίου συνυπογράφηκε η σύμβαση.

Η Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., με ψήφους 8-2, μειοψηφούντων των μελών κ.κ. Μιλτιάδη Πρωτόπαπα και Ιωάννη Κοντοφριού υπερψήφισε την πρόταση σύμβασης, που, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Α.Δ., σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τη συνολική καταβολή του ποσού 3.890.000 Ευρώ, σε 20 ετήσιες δόσεις των 200.000 Ευρώ, με εγγυητική επιστολή 200.000 Ευρώ, η οποία καταπίπτει υπέρ της Α.Δ. σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται  εντός 40 ημερών. Στη συνολική οφειλή συνυπολογίστηκαν τόκοι ,περί το 1.600.000 Ευρώ, χωρίς, να διευθετηθεί η περίοδος 2010-2020, που σημαίνει, ότι η Α.Δ. θα διεκδικήσει τα ποσά που προκύπτουν για την περίοδο αυτή. Το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. παραιτείται από κάθε ένδικη διεκδίκηση και η Α.Δ. θα ανακαλέσει τις εντολές είσπραξης προς τη ΔΟΥ Σύρου, που, όμως είναι στη διαχειριστική της ευχέρεια να το πράξει!

Το μειοψηφίσαν μέλος της Δ.Ε. κ. Ιωάννης Κοντοφριός, που, χαρακτηρίζει τη σύμβαση, απαράδεκτη, εκβιαστική και « απεχθή», από τις 20 Ιανουαρίου 2021, με έγγραφη αίτησή του ζητά τα πρακτικά της συνεδρίασης της 7ης Ιανουαρίου 2021 και η Δ.Ε. με διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες, αρνείται να τα χορηγήσει, στοιχειοθετώντας παράλειψη οφειλομένης ενέργειας. Ο κ. Κοντοφριός προσέφυγε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου προκειμένου να λάβει τα πρακτικά! Απαράδεκτη συμπεριφορά και μεθόδευση, εκ μέρους της Δ.Ε.!

Το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. έχει από το 2010 ελλειμματικούς προϋπολογισμούς  και κάθε χρόνο εκποιεί ράβδους χρυσού, οι οποίες εξαντλούνται ( έγγραφο Π.Ι.Ι.Ε.Τ.-Μάϊος 2020 ) για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. Οι πληροφορίες λένε, ότι το ίδιο θα πράξει το2021 για να καλυφθούν οι επείγουσες υποχρεώσεις του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., χωρίς να καταβληθούν εξ ολοκλήρου οι νόμιμες εισφορές προς Δήμο Τήνου, Ι.ΤΗ.Π., Σχολείο Καλών Τεχνών κ.λ.π. Παράλληλα, προχωρεί σε εκποιήσεις περιουσιακών του στοιχείων, όπως αναγράφονται στον προϋπολογισμό 2021, με την προσδοκία άντλησης εσόδων.

Τα έσοδα από το παγκάρι έχουν περιοριστεί δραματικά, λόγω της μικρής προσέλευσης προσκυνητών, που η πανδημία προκάλεσε.  Αναρωτιέται κανείς, πως η Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. ανάλαβε αυτό το 20ετές δυσβάστακτο βάρος, που απαιτεί κατ έτος την καταβολή 200.000 Ευρώ, στην Α.Δ., με την μη ύπαρξη  ταμειακών διαθεσίμων!

Τήνος, Απρίλιος 2021
Εμμανουήλ Σώχος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter