Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Ένας νέος χώρο Πολιτισμού γεννιέται στην Τήνο

Ένας νέος χώρο Πολιτισμού γεννιέται στην Τήνο

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Εμμανουήλ Σώχος
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέμα Πολιτισμού

Παραλάβαμε στο Δήμο Τήνου τη Μουσειολογική Μελέτη των 66 λαικών λιθανάγλυφων όλων των περιοχών της Τήνου, από τον μελετητή αρχιτέκτονα-μηχανικό Δημήτρη Κουτσογιάννη, που θα εγκατασταθούν στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, στο οποίο είναι αποθηκευμένα και συντηρημένα.

Τα γύψινα εκμαγεία είναι αντίγραφα μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών και πλακών που βρίσκονται εντοιχισμένα σε εκκλησίες, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, δρόμους οικισμών, δημόσιους χώρους και κατοικίες.

Τα γύψινα εκμαγεία κατασκευάσθηκαν την περίοδο 1997-2000, Επαρχεύοντος του Αντώνη Μαραγκού, από τους σπουδαστές της πρ. Σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθηνών, υπό την επίβλεψη του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου.

Τα λαικά λιθανάγλυφα είναι φεγγίτες, υπέρθυρα, περιθυρώματα, οικόσημα, κτητορικές επιγραφές, ταφόπλακες, κρήνες κ.α.

Το μουσειολογικό πρόγραμμα επιμελείται ο ερευνητής, εθνολόγος, λαογράφος, συγγραφέας και ποιητής, Αλέκος Φλωράκης, που προτείνει την παρουσίαση των λιθανάγλυφων χρονολογικά, από τον 17ο-19ο αιώνα.

Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός αναδεικνύει με τον αρτιότερο αισθητικά και λειτουργικά τρόπο, το σύνολο των εκθεσιακών ομάδων αντικειμένων, συμβάλλοντας στην επίλυση της εργονομικής χωρικής κίνησης, που εξυπηρετεί το νοηματικό σκέλος της εκθεσιακής περιήγησης.

Στη Β αίθουσα προβλέπεται μελλοντική μεταφορά του Μουσείου Υστερνιωτών Καλλιτεχνών, ως συνέχεια της λαικής μαρμαροτεχνίας και την ανάπτυξη της γλυπτικής τέχνης. Προβλέπεται χώρος συνεδριάσεων, ομιλιών, προβολών κ.λ.π., ενώ δεν αποκλείει τη φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων.

Ο προυπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 94.438 Ευρώ.

Ένας νέος χώρος Πολιτισμού γεννιέται στο νησί!

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
Tinos
broken clouds
7.6 ° C
8.4 °
6.8 °
52 %
13.4kmh
75 %
Δε
7 °
Τρ
7 °
Τε
7 °
Πε
9 °
Πα
10 °
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -